Kiedy wymieniać rozrząd Golf III 1.6 97

23 Gru 2011, 08:43

Witam jeżdżę Golfem III 1.6 w benzynie bez gazu rok 1997. Zaraz po kupieniu wymieniłem rozrząd -taki standardzik przy 170000 km. W tej chwili przejechanych mam według wskazań :) 234000 km. Mam pytanie co ile należy wymieniać rozrząd? Czy za każdym razem musi on być kompletny, czy wymieniamy tylko zużyte elementy? Czy zawsze wymieniamy pompę wody która chodzi na pasku rozrządu. Mój mechanik twierdził przy wymianie że co 90 tys ale nie chce mi się wierzyć że tak długo można jeździć. Mam już przejechanych 60 tys i ta wartość wydaje mi się odpowiednia ale wole posłuchać opini bardziej doświadczonych
liptoms
Początkujący

23 Gru 2011, 08:54

A i jeszcze jedno. Samochód nie jest mocno eksploatowany. Na co dzień dojeżdżam do pracy. Być może mechanik zakładając że wymiana jest co 90 tys miał na uwadze jakość paska który zamontował. Nadmieniam że silnik sprawuje się normalnie i przy każdej wizycie u mechanika proszę o przejrzenie rozrządu czy już czas na niego.
liptoms
Początkujący

24 Gru 2011, 11:48

liptoms napisał(a):Mam pytanie co ile należy wymieniać rozrząd?

Na okres wymiany składa się kilka czynników czas od ostatniej wymiany bo ktoś może jeździć i 10lat nie robiąc 60tyś. przebiegu. Generalnie ja mam taką zasadę że jeżeli często jeżdżę na krótkich odcinkach (miasto) to wymieniam przy przebiegu około 60tyś. km natomiast jak samochód więcej jest w trasie to do 90tyś. km, ale nie przekraczając tej granicy. Zawsze lepiej to zrobić trochę wcześniej niż później mieć problemy. Jeżeli chodzi o pompę wody to wymieniam zawsze z rozrządem, ale czasem jest tak że można ją spokojnie wymienić nie ruszając rozrządu więc wtedy nie ma takiej potrzeby wymiany (ale wiadomo że pompa się też zużywa więc zalecam jej wymianę przy rozrządzie).
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

25 Gru 2011, 11:09

Racja,firma zaleca wymianę co 90 tyś km,ale najbezpieczniej jest wymieniać co 60 tyś km,koszt pompy wodnej nie jest duży,dlatego wymieniałbym też ,zawsze razem.Tak jest najpewniej ,no chyba,że ktoś kupuje pompy SKF albo np.FAG,itd.To wtedy śmiało można wymieniać co 120 tyś km.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Gru 2011, 11:56

nie słuchaj kolegów wyżej rozrząd wymienia się co 60 tyś lub co 6 lat i wymienia sie komplet bo podróba nie wychodzi następne 60 tys
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

25 Gru 2011, 16:43

Jeśli chodzi o ścisłość,to się mylisz!Bo rozrząd powinno się wymieniać co 5 lat,max! Jeśli w ciągu 5 lat ,nie jesteś w stanie zrobić 60 tyś km. to kup sobie lepiej rower.ArteK dobrze napisał,mam książkę serwisową VW-gena,pisze jak BYK,by pasek z rolkami wymieniać co 90 tyś km,to zalecenia serwisowe,najpewniej dobry pasek wytrzyma tyle w tym samochodzie bez najmniejszego problemu,ale najbezpieczniej jest go wymieniać co 60 tyś km,czyli skrócić o 1/3,tyczy się to wszystkich aut!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Gru 2011, 17:43

HE HE ŚMIESZNY JESTEŚ TAK SERWIS DAŁ 90 ALE PASKI PĘKAŁY I SKRÓCIŁ DO 60 I PRZEZ 6 LAT MOŻNA JEŹDZIĆ NIE WIEM Z KTÓREGO ROKU MASZ TĄ KSIĄŻKĘ ALE JA OD 10 LAT TAK STOSUJE I ŻADNEJ REKLAMACJI JAK ŻYJE
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska