Klapa od wlewu paliwa.

06 Sty 2016, 20:20

Witam jest ostra zima i zamarzła mi klapka od wlewu paliwa. Po otwarciu nie mogę jej zamknąć ciągle odstaje. Czy ktoś może mi pomóc i poradzić jak mogę naprawić ten problem.
szamot2016
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 08 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

06 Sty 2016, 20:27

Prawdopodobnie zamarzł ci zamek. Możesz popsikać go odmrażaczem. Możesz też wstawić auto do ciepłego garażu na godzinkę i powinien puścić. Pytanie tylko, dlatego zamek zamarzł? Skoro teraz zamarzł, to temat może się powtórzyć. Warto ten zamek posmarować obficie wazeliną.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2016, 20:32

Wydaje mi się że w Audi była taka osłonka gumowa na tym zatrzasku od klapki i jak ona jest pęknięta to do środka może dostawać się woda która później zamarza i zamek się zacina. Warto sprawdzić nieszczelność usunąć ją i przesmarować zamek.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

06 Sty 2016, 20:53

Tam chyba nie ma samka tylko jest jakaś zapadka. Gdy wciskam klapkę to normalnie sie otwiera ostatnio przy wciśnięciu właśnie cos mi strzeliło i jak wciskałem to już sie nie chciała zamknąć pózniej na drugi dzien gdy wcisnąłem przycisk palcem to nagle z boku wyskoczył bolec blokujący i nie chciał sie schować no ale po paru dniach sie schował i sytuacja sie powtarza bo w ogóle teraz nie chce wyjsć. Nie wiem czy to jasne ;)
szamot2016
Nowicjusz

06 Sty 2016, 20:59

szamot2016 napisał(a):Tam chyba nie ma samka tylko jest jakaś zapadka.

W nadwoziu jest zapadka, a w klapce jest dzyndzelek :) I to właśnie jest zamek. Nie każdy zamek to dziurka na kluczyk :)
Prawdopodobnie więc albo przymarza, albo się zwyczajnie zacina. Trzeba dostać się do mechanizmu zamka, wymyć dokładnie np. benzyną ekstrakcyjną i przesmarować wazeliną.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sty 2016, 21:17

A jak mogę sie do niego dostać ? ;) czytałem ze trzeba od środka wszystko demontować wydawało sie skomplikowanie. Moze psikne wd40 na początek ;)
szamot2016
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Dziewczyny na skutery - zakup jednośladu
    Skuter to idealny środek transportu dla tych, którzy chcą ominąć korki i nie korzystają z komunikacji miejskiej. Po niedawnej nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami, popularność małych motocykli gwałtownie wzrosła. ...

07 Sty 2016, 09:57

Podejrzewam, że trzeba zdemontować tapicerkę bagażnika. Raczej nie powinno to być trudne. Psiknięcie WD załatwi temat, ale na jakiś czas. Brud który tam się nazbierał trzeba by wymyć benzyną ekstrakcyjną. Chyba, że jest tam dojście od zewnątrz na tyle dobre, że pędzelkiem dasz radę wymyć.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Sty 2016, 10:23

MotoAlbercik napisał(a):Brud który tam się nazbierał trzeba by wymyć benzyną ekstrakcyjną. Chyba, że jest tam dojście od zewnątrz na tyle dobre, że pędzelkiem dasz radę wymyć.
Może też spróbować użyć środka do czyszczenia przepływomierzy lub EGR one są w sprayu i ładnie wszystko zmywają i może obejść się bez pędzelka tylko trzeba pamiętać żeby później przesmarować.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

07 Sty 2016, 21:18