Klasa B, najmłodszy, najekonomiczniejszy do miasta pod LPG do 15 tys

07 Wrz 2019, 18:04

Witam, szukam auta do 15 tys zł, z jak najmłodszego rocznika minimum 2008 r. szukam silników wolnossących idealnych pod LPG, 70% miasto 30% trasa, które będzie ekonomiczne w spalaniu i serwisie, raczej skłaniałbym się do zainstalowania gazu osobiście z racji tego że fabryczne instalacje jak zaczynają się psuć to zostaje tylko ASO, a ceny napraw aut z lpg są duże(tak czytałem, jak jest - nie wiem, bo to bedzie moje pierwsze auto z LPG).

Samochody, które obecnie biorę pod uwagę:
Skoda Fabia 2, silnik 1.4 MPI niestety w tej kwocie ciężko o dobry egzemplarz
Hyundai i20 - 1.2 76km niestety ma problemy z korozją do rocznika 2010 produkowanych w indiach.
Seat Ibiza IV 1.2 70km lub 1.4
Fiat Grande Punto - 1.4 8V
Fiat Bravo - odpada ze względu na światła, to samo rozwiązanie co w audi zwykła żarówka w soczewce - nie da sie jezdzic w nocy. Xenony instalowane byly tylko w mocnych wersjach silnikowych a szkoda bo auto było moim faworytem.
Opel Corsa D
Fiesta mk7 chyba nie ten budżet i konieczna regulacja luzów zaworowych

Nie wiem, na który się zdecydować, który pod względem LPG byłby najlepszy, chciałbym mieć jakiegoś faworyta tak żeby zacząć szukać, każdy odradza mi grande punto bo to Fiat i na tym sie kończą argumenty, ale chyba to jeden z lepszych pod względem rocznik/cena, może był ktoś w podobnej sytuacji i mógłby się podzielić wiedzą z góry dzięki.
masterq
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Wrz 2019, 20:30

A co z Toyota Yaris? To jedno z najmniej paliwożernych aut, a patrząc po autach to szukasz mieszczucha.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

07 Wrz 2019, 20:37

Mam fiata grande punto 1.4 16v 95km starjet i polecam, silnik nadaje się do lpg lecz musisz mieć ogarniętego gazownika. Nie kupuj nic słabszego bo po włączeniu klimatyzacji nie da się tym jeździć, jeździłem kilkoma modelami i tylko ten silnik jest godny polecenia.
lukas1232
Nowicjusz

07 Wrz 2019, 23:38

Jakie roczne przebiegi będą robione?
Ibiza IV 1.4 to dobry typ, 1.2 odpuść.
Grande Punto z 1.4 też będzie ok.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Wrz 2019, 11:43

Niestety Yariska odpada za konsole środkową, wiem że z takim budżetem nie ma co wybrzydzać, ale nie leży mi licznik na środku.

Obecnie mam diesla i wcześniej robiłem nim rocznie 25 tys. km rocznie, teraz inna sytuacja, bo autem poruszam się w większości po mieście, ale mimo to i tak wyszło około 18 tys. więc chciałbym trochę zaoszczędzić, bo jednak diesel w mieście nie spala już 5/6 tylko 7/8 L/100km więc wychodzi prawie 40zł/100km.

Te grande punto są w porządku, w Fiatach boję się o korozję, celowałbym chyba w grande punto evo 2010+ dużo ładniejszy kokpit, ale silnik tylko 1.4 77km, a lepszy silnik to jakiś multiair(105km), nie wiem jak znosi gaz.

Seat Ibiza, według mnie najładniejszy z tej listy no i rzeczywiście 1.4 będzie lepszy bo spalanie w porównaniu do 1.2 pewnie takie samo,

Chyba Ibiza będzie lepsza, bo jednak te fiatowskie benzyny mają ręczną regulacje zaworów, a 1.4 MPI ma samoregulatory. Problem w tym że w tym budżecie Ibiza to będzie golas, a Punto Evo już jakieś tam wyposażenie sensowne się znajdzie.
masterq
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Wrz 2019, 11:55

masterq napisał(a): w Fiatach boję się o korozję

Zupełnie niepotrzebnie, Fiaty to teraz jedne z lepiej zabezpieczonych przed korozją samochodów. Dorzuciłbym jeszcze Pandę III, będzie najmłodsza w tym towarzystwie. To wprawdzie klasa A, ale przestronnością wnętrza nie ustępuje Punciakowi, a może nawet go przewyższa(bagażnik jedynie skromny).
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna