REKLAMA
Witam,
Moja Octavia dobija do przebiegu 120 tys km i (nie)stety nadszedł czas na zmianę samochodu. Szczerze mówiąc, bardzo dobrze będę wspominał ten samochód. Nigdy mnie nie zawiódł i obyło się bez poważniejszych napraw-wizyty w serwisie były tylko w celu wykonania przeglądu no i raz miałem zdarzenie z zamachowcem - sarną Polecam ten samochód wszystkim osobom, które rozważają jego kupno ale nie są do końca przekonane.Tak naprawdę to duży Golf za rozsądne pieniądze.
No ale nie napisałem tu po to by opowiadać o poprzednim samochodzie, lecz chcę prosić was o pomoc przy wyborze nowego samochodu.
Zacznę od ceny: ok 120 000 zł. Rocznie robię 40-50 tys km i od samochodu oczekuję, żeby był bezawaryjny (nigdy awarii nie można wykluczyć, ale wiadomo o co chodzi), komfortowy, dobrze się prowadził i miał zadowalające osiągi (na polskich drogach to bardzo ważny argument). Głównie jeżdżę służbowo, no ale wiadomo z rodziną od czasu do czasu też gdzieś się wyjeżdza.
Jeśli chodzi o typ samochodu ma to być limuzyna klasy średniej, najlepiej z dieslem. Na dzień dzisiejszy moimi faworytami są: nr1 : Skoda Superb 2.0 TDi (170 KM), nr2 - VW Passat 2.0 TDi (170 KM), nr 3 -Opel Insignia 2.0 CDTi (160 KM).
Jeśli chodzi o wyposażenie samochodu oczekuję (oprócz standardowego wyposażenia samochodów tej klasy): radia/nawigacji (wbudowana byłaby miłym zaskoczeniem), automatycznej klimatyzacji, felg aluminiowych min. 17 cali, reflektorów ksenonowych. Od razu mówię, że jestem gadżeciarzem i inne nowinki w wyposażeniu bardzo mnie ucieszą. Piszę listę wyposażenia bo z tego co sprawdzałem nie każdy samochód może się zmieścić w tym przedziale z tymi elementami.
Prosiłbym was o opinie na temat tych samochodów oraz na ciekawe propozycje innych.
Z góry dziękuję za pomoc.