Klasa średnia do 120 tys.

26 Kwi 2011, 02:23

Witam,

Moja Octavia dobija do przebiegu 120 tys km i (nie)stety nadszedł czas na zmianę samochodu. Szczerze mówiąc, bardzo dobrze będę wspominał ten samochód. Nigdy mnie nie zawiódł i obyło się bez poważniejszych napraw-wizyty w serwisie były tylko w celu wykonania przeglądu no i raz miałem zdarzenie z zamachowcem - sarną Polecam ten samochód wszystkim osobom, które rozważają jego kupno ale nie są do końca przekonane.Tak naprawdę to duży Golf za rozsądne pieniądze.

No ale nie napisałem tu po to by opowiadać o poprzednim samochodzie, lecz chcę prosić was o pomoc przy wyborze nowego samochodu.

Zacznę od ceny: ok 120 000 zł. Rocznie robię 40-50 tys km i od samochodu oczekuję, żeby był bezawaryjny (nigdy awarii nie można wykluczyć, ale wiadomo o co chodzi), komfortowy, dobrze się prowadził i miał zadowalające osiągi (na polskich drogach to bardzo ważny argument). Głównie jeżdżę służbowo, no ale wiadomo z rodziną od czasu do czasu też gdzieś się wyjeżdza.

Jeśli chodzi o typ samochodu ma to być limuzyna klasy średniej, najlepiej z dieslem. Na dzień dzisiejszy moimi faworytami są: nr1 : Skoda Superb 2.0 TDi (170 KM), nr2 - VW Passat 2.0 TDi (170 KM), nr 3 -Opel Insignia 2.0 CDTi (160 KM).
Jeśli chodzi o wyposażenie samochodu oczekuję (oprócz standardowego wyposażenia samochodów tej klasy): radia/nawigacji (wbudowana byłaby miłym zaskoczeniem), automatycznej klimatyzacji, felg aluminiowych min. 17 cali, reflektorów ksenonowych. Od razu mówię, że jestem gadżeciarzem i inne nowinki w wyposażeniu bardzo mnie ucieszą. Piszę listę wyposażenia bo z tego co sprawdzałem nie każdy samochód może się zmieścić w tym przedziale z tymi elementami.

Prosiłbym was o opinie na temat tych samochodów oraz na ciekawe propozycje innych.
Z góry dziękuję za pomoc.
polo94
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

26 Kwi 2011, 07:41

Ja polecam Accorda. Niezawodne, fajne auto z dobrym dieslem. Znam nawet ze 3 osoby które zamówiły juz w salonie inne auto a ktos je namówił by przejechały się Accordem i rezygnowały z tamtych zamówionych aut na rzecz Hondy.
Z tych co wymieniłeś to brałbym pod uwagę jedynie Supera ale koniecznie w kombi bo w sedanie ten bagażnik i tylne światła wyglądają jak by ktoś je przykleił z samochodu o klasę mniejszego.
Passat jak dla mnie wygląda jak by był produkowany od kilku lat i w stosunku do poprzedniej wersji zrobili po prostu FL.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

26 Kwi 2011, 08:58

A może Renault Latitude? Jeszcze rzadko spotykane... A w 2.0dCi dostaniesz 150 lub 175 koni ;)
http://www.renault.pl/media/cennik-prom ... 11_LAT.pdf

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

26 Kwi 2011, 10:19

Ja wybieralbym miedzy Mazda 6 GH, skoda superb 2, oplem insygnia i c5.
Accord? Ma bardzo dobry silnik, ale reszta nie budzi zachwytu( ciasny jak na wielkość, średni układ kierowniczy- dwie rzeczy które mi się nie podobają)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

26 Kwi 2011, 10:33

Subaru Impreza boxer diesel. 4x4, motor jakiego nigdzie indziej nie znajdziesz bo 4 garowy bokser, podobno nie wytwarza w ogole drgan podczas pracy i dosc malo pali, autko w maire lekkie, a 150km ma, wiec bedzie czym przycisnac(mozna zawsze zachipowac jak za malo i bedzie dodatkowe 20-25). Prowadzic sie bedzie swietnie, bo to Subaru, komforotowy to pojecie wzgledne, zalezy kto czego oczekuje, ale nie powinno cie subaru zawiesc.
Czarnego/niebieskiego kupic na zlotych felgach i kazdy bedzie sie za tym ogladal.

Na pewno jak chodzi o trzymanie sie drogi, to zjada Insignie, Passata czy SuperB.

Jak ma byc koniecznie sedan, to jest jeszcze Legacy:
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

26 Kwi 2011, 10:56

Ja bym do tych propozycji dodał jeszcze:

Alfe Romeo 159 . Samochód piękny zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz.

Peugeota 508 z silnikiem 2.0 HDI. Wyposażenie bardzo dobre i ładny wygląd nie tak oklepany jak Citroen C5. Nie powinno być problemów z wbudowana navi, ksenonami i innymi gadżetami w tej kwocie.

Volvo S60. Klasa wyższa,
http://www.dealer.volvocars.pl/pl/pl/de ... 33630.aspx

EDIT: Jeśli nie musi to być koniecznie diesel to można zainteresować się Suzuki Kizashi, które niby pali tylko 11 litrów Pb w mieście.

A tutaj z AWD
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

26 Kwi 2011, 11:09

Popieram Jerzego, moim to bardzo mocne pozycje w tej klasie.
Dorzuciłbym jeszcze nowego Saaba 9-5 np:
Moim zdaniem najlepszy wybór za te pieniądze.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Kwi 2011, 11:18

Tylko, że w tym budżecie nie ma szans na salonowego Saaba 9-5, co najwyżej starczy na 9-3.
Libre
Aktywny

26 Kwi 2011, 11:22

Przecież auto od brokera to auto takie same jak salonowe.
Obejmuje go taka sama gwarancja itp.
Poza tym u Saaba można wynegocjować spore rabaty więc nie zdziwiłbym się gdyby dało się zmieścić w tych 120tys. zł.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Kwi 2011, 11:40

Teoretycznie tak powinno być, ale w praktyce może być różnie. Nie wiem jak u Saaba, ale np. Subaru tworzy pewne problemy związane z realizacja gwarancji.
http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f= ... 9&start=50
Libre
Aktywny

26 Kwi 2011, 12:35

Ja te linki dalem przykladowo, zeby mozna bylo zobaczyc co to za samochod i ile kosztuje, bo nie kazdy wie o co dokladnei chodzi, spokojnei sie kupi w Salonie Subaru do 120k zl Impreze, Legacy tez pewnie.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI