Opel Corsa C z silnikiem 1.0? Clio II, Punto II?

26 Kwi 2011, 07:00

Witam!
Przymierzam się do zakupu używanego, taniego w eksploatacji i niezawodnego samochodu. :wink:
Co sądzicie o Oplu Corsie C 1.0 - jest wiele bardzo różnych opini na temat tego silnika?
Ewentualnie myślę o Punto II, Clio II, Polo III.
Dodam, że zakup nastąpi dopiero gdzieś za rok, może półtora, bo trzeba doskładac funduszy :smile:
Acha i czy starczy jakieś 6-7 tysięcy (za rok) :?: ?
I jeszcze jedno będę jeździł dosyc sporo - jakieś 80 km na dzień (w trasie).
krapepe
Nowicjusz

Miejscowość: PL

26 Kwi 2011, 08:09

Nie bierz Corsy z tym silnikiem. Pali więcej od 1.2, jest bardziej awaryjny, ma mniejszą dynamikę i kulturę pracy. Za to jednostkę 1.2 mogę polecić.
kminek4
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto

26 Kwi 2011, 09:24

A zastanawiam się jak bardzo mogą potaniec Corsy za rok, może dwa?
Czy 6-7 tysięcy starczy na silnik 1.2?
Bo teraz to trzeba z 9 tysięcy minimum, a 1.0 - ok. 8 tys.
krapepe
Nowicjusz

Miejscowość: PL

26 Kwi 2011, 10:33

Bierz Corsę 1.2, za półtora roku zależnie od stanu i wyposażenia myślę że stanieją ok 2 tys czyli powinieneś zmieścić się w budżecie, jak jeździsz dużo to szukaj coś z LPG, 1.2 nie będzie miał problemów z gazem a 1.0 odpuść sobie. Myślę że Punto II też będzie godne zainteresowania, wybierz to co Ci bardziej pasuje :)
P!otr3k
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

26 Kwi 2011, 10:51

Jezdzilem taka Corsa 1.0 przez 3 lata. Srednio dziennie robilem wlasnie 80 km, z tego 50 na trasie, reszta miasto. Palila mi srednio 5,5-6l. Silnik jest 3-cylindrowy takaze ma niska kuture pracy, troche przypomina diesla. Jedyne co to wymienialem w niej przeplywomierz (koszt okolo 400 zl) i raz padla mi linka od sprzegla. Poza tym tylko wymiany filtrow i tankowanie.

Jezeli chodzi o przyspieszanie to na trasiy sie nie nadaje zbytnio. Chcesz wyprzedzic tira - musisz miec wolna droge z przeciwka pod horyzont. Takze do miasta moze byc.

1.2 duzo lepiej przyspiesza. A co do awaryjnosci to chyba podobna bo tez ma mase czujnikow ktore lubia sie psuc.
budzimir
Nowicjusz

Miejscowość: Lodz

26 Kwi 2011, 11:40

Polecam:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jeździłem wszystkimi wymienionymi przez ciebie autami jednak ibiza prezentuje się świetnie i nie jest awaryjna.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2017 / relacja
    Targi Moto Session wpisały się już na stałe do naszego kalendarza i odwiedzamy je regularnie przedstawiając Wam relację zdjęciową z tej imprezy W tym roku Targi odbyły się w pierwszy weekend kwietnia czyli dużo wcześniej ...

26 Kwi 2011, 11:41

Ja bym brał Punto II,czasami mam okazje pojeżdzić takim (silnik 1.2 60KM) i całkiem dynamicznie jeżdzi (miasto w 2osoby),w trasie myśle że też nie będzie żle.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012