W tematyce olejowej kiedyś Rokiko napisał, że nie należy się sugerować zawsze tym co podają w internecie w zaleceniach, katalogach Jak już wspominałem, do mojego silnika nawet Mercedes podaje pojemność układu olejowego 6.5 l, do mojego silnika weszło 8.3 l do poziomu max, wszędzie na forach Mercedesa podają 6.5-7 l max. Mój brat dotąd wymieniał olej w swoim aucie w stacji szybkiej obsługi, wykonującej tylko wymiany oleju, pytałem go ile oleju weszło? Wlano 5.5 l, spojrzałem na bagnet i nic się nie odezwałem, bo moi bracia mnie nie słuchają. OK mówię mu, trzymaj taki poziom jaki masz i ani kropli mniej, jeśli zechcesz następnym razem ja ci olej wymienię, po roku w końcu dał się namówić wlałem 5.5 l, na więcej by się nie zgodził
![Uśmiechnięty :)]()
Teraz niedawno zadowolony z tego, że miał to za free, przyjechał znowu na wymianę. Mam wysysarkę taką, która usuwa tyle oleju ile wlejesz, nie zostaje w silniku nic. Wołam go i mówię, bierzemy się za robotę, trzymaj baniak 5 l,5 l wypłynęło, przygotowałem 2 pojemniki 1 litrowe, wylewamy dalej, gdy następny litr wypłynął, ocknął się, pyta mnie co jest?! Przybyło aż tyle benzyny w oleju? Ja mu mówię, dawaj następny pojemnik litrowy, w sumie wypłynęło dokładnie 6.7 l, a tu lament okropny. Zdradziłem mu tajemnicę aż tak drastycznie wysokiego poziomu. Mamy w Sączu firmę i kilka aut, on swojego Mercedesa pozostawia pod firmą a klucze zostawia w środku, bierze wtedy dostawczaka i se jedzie, ja dokupiłem cichaczem dwa litry oleju takiego samego w wlałem na max, on nawet pomimo zaleceń nie sprawdzał nigdy stanu, jak większość kierowców. Ja mu wtedy mówię, słuchaj, uspokój się, przeczytałeś w zaleceniach Mercedesa, że wchodzi 5.5 l?! Dolałem tyle ile ma być na max, zawsze miałeś w połowie bagnetu, teraz rozumiesz czy nie rozumiesz?! Kupiłeś znowu 6 l?! To teraz masz dokupić tle by było na max, do twojego silnika jak widzisz wchodzi nie pięć i pół ,tylko 6.7 l, do mojego nie 6.5 tylko 8.3 l, od zawsze wlewam na max po zapełnieniu filtra, czy wywaliło mi kiedykolwiek uszczelki?! Zrobiłem ponad milion różnymi autami, miałem kiedykolwiek wycieki z silników?! Nie, nigdy, wlałem mu 6 l, dokupił jeszcze litr i sam dolał 0.7 l zrozumiał. Rokiko---:)