Kolizja drogowa

08 Lis 2011, 14:33

Niedawno miałem kolizję drogową. Na mało ruchliwej wiejskiej szosie podczas skrętu w prawo nie ustąpiłem pierwszeństwa pojazdowi jadącemu z naprzeciwka. Stało się tak, ponieważ skupiony byłem na szybko jadącym samochodzie za mną. No i nie zauważyłem samochodu jadącego z naprzeciwka. Po uderzeniu w ten właśnie samochód, samochód jadący za mną uderzył w moje tylne boczne drzwi. Czy odpowiadam za uszkodzenia powstałe w samochodzie, który uderzył we mnie, czy tylko za te, które spowodowałem w wyniku nieustąpienia pierwszeństwa? Dodam, że dostałem właśnie pismo od ubezpieczyciela, w którym uznano mnie za sprawcę uszkodzeń obydwu samochodów. Nie wiem niestety jak do tego ustosunkowała się policja, ponieważ byłem w szoku i nie pomyślałem nawet, żeby zapytać się o to.
devil90
Obserwowany

08 Lis 2011, 16:22

Skręt w prawo ?? Chyba w lewo ..

Ten z tyłu powinien odpowiadać za szkody na Twoim aucie !! Ma zachować bezpieczną odległość od poprzedzającego pojazdu .. Napisz odwołanie i podeprzyj się przepisami z PoRD ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

08 Lis 2011, 22:44

Tak jak przedmówca - ty odpowiadasz za szkodę wyrządzoną w samochodzie na którym wymusiłeś pierwszeństwo, a kierowca, który wjechał ci w tył odpowiada za szkodę wyrządzoną tobie, ponieważ to on nie zachował bezpiecznej odległości od ciebie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lis 2011, 11:32

A orientuje się ktoś skąd mogę wziąć dane kierowcy, który we mnie uderzył? Czy policja udostępni mi takie wiadomości? Samochód nadaje się do kasacji. W takim przypadku mogę wystąpić o odszkodowanie od ubezpieczyciela kierującego pojazdem, który we mnie wjechał?
devil90
Obserwowany

09 Lis 2011, 16:13

Nie spisałeś sobie choćby rejestracji ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

12 Lis 2011, 16:42

devil90 napisał(a):Czy odpowiadam za uszkodzenia powstałe w samochodzie, który uderzył we mnie, czy tylko za te, które spowodowałem w wyniku nieustąpienia pierwszeństwa?

Tylko za te spowodowane przez nieustąpienie pierwszeństwa. W drugim przypadku winny jest kierowca, który jechał za Tobą. Policja powinna mieć ponadto fotografie i protokół z miejsca zdarzenia, które będą potrzebne jako dowód.
EuCO
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szyby samochodowe - wszystkie kody rozszyfrowane
    Szyba samochodowa jest elementem istotnym dla bezpieczeństwa. W nowszych pojazdach klejona szyba przednia zapewnia do 30 procent sztywności nadwozia. Ale właściciele młodych i oldtimerów powinni zdecydowanie postawić ...

14 Lis 2011, 18:02

Devil, w tej sytuacji jesteś sprawcą jednej kolizji. Kierowca, który wjechał w Twój samochód jest sprawcą kolejnej. Jednak bez sporządzenia protokołu szkody bezpośrednio po wypadku, identyfikacja pojazdu sprawcy i otrzymanie odszkodowania może być utrudnione. Jeśli dysponujesz chociaż numerem rejestracyjnym pojazdu sprawcy, możesz zwrócić się z prośbą o jego identyfikację do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

W przypadku dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

16 Lis 2011, 19:51

Ekspert_Link4 napisał(a):Jeśli dysponujesz chociaż numerem rejestracyjnym pojazdu sprawcy, możesz zwrócić się z prośbą o jego identyfikację do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

Jednakże devil90 takimi informacjami nie dysponuje, co można wywnioskować z jego wypowiedzi. Może jacyś świadkowie byli na miejscu zdarzenia? Bez dowodów niestety pole manewru przy dochodzeniu odszkodowania jest bardzo małe.
EuCO
Nowicjusz