Kolizja, umyślna czy nie umyślna

10 Lip 2010, 21:34

Witam,
Spowodowałem kolizje, dostałem mandat, moja winna ewidentna (pomarańczowe światło, a może już czerwone) i z mojego OC będzie pokryta szkoda.

A moje pytanie brzmi, czy w przypadku "umyślnego" (oczywiście nie chciałem spowodować kolizji) złamania przepisów, ubezpieczyciel może zarządać zwrotu poniesionych kosztów odszkodowania?
Andrew1234
Nowicjusz

Miejscowość: Wa-wa

10 Lip 2010, 22:46

Andrew1234 napisał(a):czy w przypadku "umyślnego" (oczywiście nie chciałem spowodować kolizji) złamania przepisów, ubezpieczyciel może zarządać zwrotu poniesionych kosztów odszkodowania?

Nie mozna tego traktowac jako umyślna kolizja lecz kolizja z Twojej winy....Co najwyzej w przyszłym roku będziesz placił większe OC o 10% i to wszystko.W ubieglym roku miałem podobną sytuację-walnełem w zadek "babe jagę"/brzydka jak noc :mrgreen: /Nie płaciłem ani zeta-OC 10%wieksze.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Lip 2010, 23:08

spowodowanie kolizji umyślnej to inna całkowicie sytuacja.np.jedziesz ,zrównujesz się z innym jadącym pojazdem w tym samum kierunku-dwa pasy ruchu.nagle odbijasz kierownicą w lewo czy tam prawo,zależy po której stronie jedziesz i uderzasz w bok drugiego pojazdu(bo masz pewność że drugi kierowca jest pod wpływem alkoholu ).kontrola policji gość trzeżwy i w tedy jest przez ciebie spowodowana kolizja umyślnie.z taką decyzją organów ścigania może ubezpieczyciel żądać zwrotu a w twoim przypadku NIE!
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT 1967 rok
    Sportowa Toyota 2000GT to łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Obecnie jest to najcenniejsza i najbardziej pożądana Toyota w historii marki. Pierwszy raz pojawiła się na targach w 1965 roku, gdzie spotkała się z dużym entuzjazmem. ...