Kolizja

21 Lip 2015, 17:16

Hej,

miesiąc temu miałem stłuczkę z innym kierowcą. Sytuacja wyglądała następująco:

Zdjęcie

Kierowca B sygnalizuje mi , kierowcy C , że wpuszcza mnie na skrzyżowanie (na drogę główną) i rozpoczyna manewr skrętu w prawo. Ja w tym czasie rozpoczynam swój manewr wjazdu na skrzyżowanie, dochodzi do stłuczki z pojazdem A. Uszkodzenia samochodu (lewy przód z boku) świadczą jak dla mnie o tym, że kierowca A nie mógł znajdować się na swoim pasie w momencie stłuczki, dodatkowo był zasłonięty pojazdem B , co świadczy o fakcie wyprzedzania na skrzyżowaniu. Jechałem ze znajomym, który również widział całą sytuację.

Na gorąco sytuacja wydawała mi się oczywista, że to ja jestem winny, jednak po ochłonięciu i przeanalizowaniu sobie całej sytuacji mam wątpliwości. Dostałem dziś pismo od mojego ubezpieczyciela do wypełnienia "oświadczenie sprawcy/uczestnika wypadku".

Co sądzicie o całej sytuacji?
iseebadpixels
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 06 2012
Auto: Alfa Romeo
Silnik: 1,9JTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna

21 Lip 2015, 17:50

Bardzo podobny temat toczy się aktualnie tutaj: wyprzedzanie-kto-ma-pierwszenstwo-vt86471.htm
Niestety nie udało się jak na razie ustalić kto jest jednoznacznie winny w takiej sytuacji :(

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

21 Lip 2015, 18:11

Czy w momencie, gdy przyjąłem mandat na miejscu, opisałem tak jak powyżej dokładnie sprawę ubezpieczycielowi (nie podpisałem jeszcze żadnego oświadczenia o spowodowaniu kolizji) możliwe jest rozstrzygnięcie tej sprawy przez ubezpieczyciela w sposób dla mnie pozytywny?

Nie bardzo wiem kto w tym momencie rozstrzyga, czy to ja zawiniłem, czy drugi kierowca?
iseebadpixels
Nowicjusz

21 Lip 2015, 18:17

Przyjęcie mandatu to jednoznaczne przyznanie się do winy, a jeśli policja dodatkowo uznała w 100% winę po Twojej stronie to ubezpieczyciel z pewnością to wykorzysta przeciwko Tobie i odszkodowanie zostanie wypłacone jedynie drugiemu uczestnikowi z Twojego OC.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

21 Lip 2015, 18:24

Myślałem, że mandat to mandat, a ubezpieczenie to swoją drogą rozstrzyga ubezpieczyciel.

Dodam, że zarówno mnie, jak i drugiego kierowcę obsługuje ta sama ubezpieczalnia.

Pasażer jadący ze mną również widział całą sytuację, czy w tej sytuacji może to jakoś pomóc? Alarmowałem policjanta podczas prowadzenia czynności, że to trochę dziwne, że Pani znalazła się na moim lewym przodzie, gdy ja wyjeżdżałem z drogi podporządkowanej i technicznie jest to niemożliwe poruszając się po swoim pasie, gdy przed nią był jeszcze jeden pojazd. Policjant stwierdził, że wina i tak i tak jest moja i to nie ma żadnego znaczenia.
iseebadpixels
Nowicjusz

21 Lip 2015, 18:30

Jest jeszcze możliwość odwołania się od mandatu w ciągu 7 dni do sądu. Jednak wtedy musisz mieć twarde dowody na to, że policjant popełnił błąd i niesłusznie Cię ukarał. W tej sytuacji mimo, że może wydawać się to głupie to niestety nie ma możliwości, abyś był 100% niewinny (tym samym nie wygrasz sprawy odwoławczej) ponieważ według kodeksu drogowego wymusiłeś pierwszeństwo.

Ubezpieczyciel korzysta z wszystkich dowodów, a zwłaszcza traktuje priorytetowo notatki policyjne, które są ważniejsze niż oświadczenia uczestników.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Najczęściej wybierane samochody przez Polaków
    Rozmaite narodowości wyróżniają się różniącymi się od siebie zwyczajami, tradycjami, ale także nurtami, w które wierzą. Jedni podają sobie rękę na przywitanie, natomiast inni uważają ten sposób ...

21 Lip 2015, 18:36

Minął już prawie miesiąc, więc z odwołaniem od mandatu nie ma już szans.

Zobaczymy jeszcze jaka będzie odpowiedź ubezpieczyciela na moją wiadomość.

Więc sądzisz, że raczej nie mam żadnych szans w tym przypadku? Dziękuję za informacje.
iseebadpixels
Nowicjusz

21 Lip 2015, 18:37

Według mnie niestety sprawa raczej przegrana, co nie zmienia faktu, że w oświadczeniu możesz swoją wersję opisać, dodać informację o świadkach itp.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

21 Lip 2015, 18:47

Jeszcze jedno, czysto hipotetyczne pytanie - co w sytuacji, gdy nie podpiszę i nie odeślę im tego pisma?
iseebadpixels
Nowicjusz

21 Lip 2015, 19:03

Często brak odpowiedzi jest traktowany jako zaakceptowanie wersji przedstawionej przez poszkodowanego. Sprawdź czy na druku oświadczeniu nie ma klauzuli na ten temat.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

27 Lip 2015, 10:37

iseebadpixels napisał(a):Na gorąco sytuacja wydawała mi się oczywista, że to ja jestem winny, jednak po ochłonięciu i przeanalizowaniu sobie całej sytuacji mam wątpliwości.

Dlatego też każdemu zawsze mówię - nie przyjmuj żadnego mandatu na miejscu. I nie tłumacz się policjantowi dlaczego - jak powiesz swoją wersję, policjant będzie przygotowany na odpowiedz w sądzie. A tak twoja odpowiedz będzie zaskoczeniem. Dodam, że nie masz prawa podawać powodu odmówienia przyjęcia mandatu. Poprostu nie przyjmuję i tyle. Mam inne zdanie na ten temat i rozstrzygnie to sąd.
W tym przypadku twoja wina jest oczywista. Ale w sądzie byłaby szansa na orzeczenie współwiny - ty nie ustąpiłeś pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu się na drodze z pierwzeństwem, a samochód na drodze z pierwszeństwem wyprzedzał na skrzyżowaniu i zapewne najechał na linię ciągłą. A więc obaj jesteście współwinni tej kolizji. Policja oczywiście pozła na łatwiznę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000