Koło z przykręconymi trzema zamiast czterech śrub

14 Lis 2007, 16:21

Witam wszystkich serdecznie!

Mam następujące pytanie: Czy można jeździć samochodem który przednie koło ma przykręcone tylko 3 śrubami? Czy są jakieś konsekwencje takiej jazdy? CZy można coś w ten sposób uszkodzić? Dowiedziałem się że mam zjechany gwint, nie da się przykręcić śruby i mechanik stwierdził ze trzeba wymienić piaste i łożysko i będzie to kosztować jakieś 700 zł a chwilo brakuje mi środków... :?
dongall
Nowicjusz

• 14 Lis 2007, 17:36

Chwilowo w sumie się da,ale trzeba zwracać uwage na stan tych śrub.Cierpią one głównie podczas rozpędzania się oraz podczas hamowania.Podczas jazdy oczywiście również.Należy również sprawdzać,czy któraś z tych śrub nie jest luźna.Jest małoprawdopodobne,ale jest możliwe,że podczas gwałtownego hamowania śruby te mogą zostać ścięte.Prawdopodobieństwo to zależy również od mocy silnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

14 Lis 2007, 20:22

na razie mozna jezdzic ale trzeba uwazac i sprawdzac stan pozostalych srub jezeli zacznie sie cos z nimi dziac to znaczy ze czas juz cos zrobic. takze jak uslyszysz jakis stukanie ze strony tego kola zjedz szybko na pobocze i zobacz co sie dzieje (moj kolega ostatnio o malo co nie wylecial z drogi bo po wymianie klockow za slabo mu przykrecili kolo) wiec uwazaj na siebie
    ~rafal
    rafalkal
    Nowicjusz

14 Lis 2007, 20:39

dzieki wielki za porade! postaram sie to zrobic jak najszybciej a na chwile obecna pozostaje mi spokojna jazda :wink:
    dongall
    Nowicjusz

15 Lis 2007, 20:02

tylko pamietaj w razie kolizji lub cos podobnego mozesz miec klopoty
    artekk
    Początkujący

Miejscowość: k-kozle

15 Lis 2007, 21:23

Praktycznie są też metody naprawy gwintu. Można rozwiercić otwór i zastosować większy wymiar gwintu( trzeba wiedzieć jakie są możliwe do kupna śruby i największy możliwy rozmiar gwintu w tym miejscu ) można wtedy dorobić odpowiednią śrubę. Są też inne sposoby napraw uszkodzonego gwintu. wtedy na pewno będzie bezpieczniej
    michal0526
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat, aby działał poprawnie?
      Alkomaty z czasem mogą się rozregulować i wskazywać mało precyzyjne pomiary. Dzieje się tak z różnych przyczyn. Może być efektem działania niekorzystnych warunków zewnętrznych, takich jak zbyt wysoka temperatura ...