Kombi do 30 tys. - miasto i autostrada

11 Sty 2019, 19:52

Invi - takie auto też trzeba sprawdzić, "polski salon" nie gwarantuje pewności auta, bywały powypadkowe z takich miejsc, także porównywaniem wyników nie ma co się kompletnie sugerować na polskim rynku.
A jak przeczytasz sobie co to jest OGSU:
[link do opeluzywane.pl wygasł]
to nie wiadomo czy się śmiać, czy płakać ... dla nich najważniejszą przesłanką przy zakupie auta używanego jest ... "jakość i serwis".
Czyli co? Może być powypadkowe i z cofniętym licznikiem? :shock:
tomekdk

11 Sty 2019, 20:02

Nie napisałem, że nie trzeba sprawdzać. Jednak mając wybór auto ze szwajcarii z robionym całym bokiem a auto od autoryzowanego dealera to wypada chociaż to drugie obejrzeć xd Do tego niby możesz go zwrócić przed zrobieniem 1000km
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Sty 2019, 22:01

Auto od dealera nie jest złe, choć jeśli już miałbym coś traktować jako "pewne" to przebieg tylko w Polsce, a nie fakt, że jest od dealera. Tak czy siak ten podawany przez ciebie egzemplarz nie wchodzi w grę z bardzo prostych przyczyn - nie będę jechał z okolic Zielonej Góry do Torunia po samochód :p A i dorzucać kolejne 3-5k do budżetu też mi się nie widzi.

Obejrzę sobie jutro tą Astrę, od samego oglądania krzywdy sobie nie zrobię i zobaczymy, co dalej z tego wyjdzie.

Swoją drogą (już abstrahując czy ten samochód, czy jakikolwiek inny itd.) - zastanawiam się czy mały silniczek benzynowy z turbiną nie zostanie szybko zajechany w wielkomiejskich korkach? Planowane zużycie samochodu jest niestety dość skrajne - częściowo w korkach w mieście, cześciowo po autostradzie...
kapitanTytus
Nowicjusz

11 Sty 2019, 22:51

Przede wszystkim zmieniaj olej w silniku jak najczęściej (najlepiej co 10 tys.km). Znacząco wydłużysz trwałość silnika. Te 1.4T w Astrze to nie jest jeszcze jakiś super nowoczesnuly silnik, więc nie ma co się obawiać.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Sty 2019, 00:21

Wszystko pięknie, Opelek ze świetnym silnikiem, praktyczny, niedrogi w utrzymaniu, ale... 53k km w 7 letnim aucie? Dziwne, zwłaszcza, że auto zdążyło zostać w ten czas rozbite, sprzedane kolejnemu właścicielowi, który opycha auto dalej, bo "sprawy rodzinne". Co to może oznaczać? Długo stał w Szwajcarii (po wypadku)? Długo był niejezdny w PL, bo ktoś zadrutował, a nie naprawił? To są oczywiście najczarniejsze scenariusze, ale prawdopodobne i należy je mieć na uwadze - trzeba obejrzeć na żywca, choć ja bym się szczególnie nie podniecał tą ofertą
Ostatnio edytowany przez mike, 12 Sty 2019, 00:21, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

12 Sty 2019, 13:18

Też się zgadzam, że tego Szwajcara trzeba dokładnie prześwietlić, masz blisko to oglądaj, ale się nie napalaj. Po prostu ktoś ściągnął auto po taniości ze Szwajcarii, a jak się okazało ile trzeba włożyć żeby zrobić to porządnie to pewnie zaczął to drutować. Pomijam silnik/skrzynię, ale mogą być chociażby problemy z zawieszeniem/zbieżnością. Lepiej już kupić jakiegoś golasa z PL, ale z realną historią serwisową. Jakbyś szukał hatchbacka to byś szybko znalazł, kombi jest mniej w ogłoszeniach:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny crossover Lexus LF-NX
    Na tegorocznym Frankfurckim Salonie Motoryzacyjnym miała miejsce światowa premiera nowego modelu koncepcyjnego Lexusa – średniej wielkości crossovera LF-NX. Wraz z tym modelem marka Lexus sonduje możliwość wejścia ze ...

12 Sty 2019, 14:52

Ossy - hatchback nie jest opcją, którą definitywnie skreślam, choć jednak wolałbym kombi. Natomiast podawany przez ciebie model również wygląda na sprowadzony, a przynajmniej tu na fotce są papiery po niemiecku: https://apollo-ireland.akamaized.net/v1 ... rev001.jpg

Wracając do oglądanego przeze mnie dziś auta: "powody rodzinne" sprzedaży to powiększanie się rodziny i to akurat wygląda na prawdę - widziałem na żywo żonę w ciąży i dzieci.

Po oględzinach i jeździe próbnej stan auta na razie nie budzi moich natychmiastowych podejrzeń. Jest kilka drobnych uszkodzeń lakieru, w rogu kabiny silnika delikatnie odstaje wygłuszenie i jeden metalowy element (nie wiem co to - z perspektywy osoby stojącej przodem do auta element jest zlokalizowany koło prawego dolnego rogu silnika) wydaje się mieć wykrzywiona obudowę.
Zastanawia mnie też czy takie półokrągłe wcięcie w elemencie podwozia jest elementem konstrukcyjnym czy uszkodzeniem (widać je np. tutaj: https://i.imgur.com/oTBcVI8.jpg). Wydaje się chyba, że tak powinno być, bo podobne wcięcie występuje też po drugiej stronie?
Drzwi i maska / bagażnik otwierają i zamykają się gładko. Szpary pomiędzy elementami bez zarzutu. Komora koła zapasowego też OK.
Jeśli chodzi o jazdę testową, to jest OK - nie mam zastrzeżeń do silnika, skrzyni, zawieszenia i wspomagania.

Umówiłem się w ASO na dokładniejsze zbadanie samochodu i weryfikację historii przebiegu. Książka serwisowa i inne papiery potwierdzają przebieg, ale oczywiście mogą być sfałszowane.

Spytałem też ile sprzedający jest w stanie zejść z ceny - oczekuje min. 29 500.

Na ten moment moje wątpliwości skupiają się głównie wokół:
- potwierdzenia autentyczności przebiegu
- jakości naprawy elementów uszkodzonych w Szwajcarii
- tego metalowego tajemniczego czegoś
- półokrągłych wcięć w elementach podwozia
- potwierdzenia ogólnego stanu auta w badaniu technicznym
kapitanTytus
Nowicjusz

12 Sty 2019, 15:20

Ossy napisał(a):Jakbyś szukał hatchbacka to byś szybko znalazł, kombi jest mniej w ogłoszeniach:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 0a72b05e58

Po co wklejanie randomowych ogłoszeń, które niby mają wykazać, że coś tam jest na rynku, skoro doskonale wiemy co jest na rynku, szczególnie gdzie rozrzut cenowy od najtańszej odmiany sięga czasami 50% :D
Auto w Polsce autu nie równe.

A tym bardziej ogłoszeń, gdzie opcja "bezwypadkowy" nie jest zaznaczona.
tomekdk