Kombi do 8 tys - prośba o oceny

02 Lip 2014, 21:17

Laguna II to krolowa lawet
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Lip 2014, 21:50

No to daje kolejne modele do oceny
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] (czy nie za tani, jak wygląda sprawa z cenami części, czy nadal są takie kosmiczne?)
[link do oferty na Olx wygasł] (przebieg przemilczę, wymagany monitor z Pivotem)
mazureq
Nowicjusz

Auto: Peugeot 406

03 Lip 2014, 17:15

1.Czy na trzecim zdjęciu połowa auta nie ma przypadkiem innego odcieniu?
2.Wygląda ok.
3.Jeśli S40/V40 to najlepiej po lifcie czyli po 99roku.
4.Kiepskie zdjęcia więc cieżko ocenić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Lip 2014, 14:18

Ciężka sprawa, nie mogę nic sensownego znaleźć.
Doradźcie mi proszę jakich jeszcze marek i modeli szukać w tym budżecie.
mazureq
Nowicjusz

13 Lip 2014, 20:26

Opel Astra II z początku produkcji?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Lip 2014, 13:35

A czy taki egzemplarz toyoty warto kupić?
mazureq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Logan MCV
    Model słynący z atrakcyjnej ceny w stosunku do oferowanej przestronności wnętrza, wysokiej niezawodności i praktyczności, zyskał nowy design, nowe osiągi oraz silniki. Nowy Logan MCV – 5-miejscowe kombi – jest ...
    Sezon na jednoślady - motocykle, skutery i rowery
    Wraz z początkiem wiosny na ulicach pojawiają się motocykle i skutery. Użytkownicy takich pojazdów są w sposób szczególny narażeni na niebezpieczeństwo związane z wypadkami, ponieważ w razie kolizji nie ...

23 Lip 2014, 14:36

Samochód jak najbardziej w porządku, szczególnie roczniki przed face-liftingiem - czyli właśnie do 1999r.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006

25 Maj 2015, 12:55

Witam serdecznie.
Nie będę zakładał nowego wątku, bo mam dokładnie ten sam dylemat.
Szukam kombi z klimatyzacją do 8 tyś. najlepiej z gazem, jeśli będzie jakiś bez ale w lepszym stanie to rozważam opcję zagazowania samemu w ciągu roku.
Do tej pory szukałem Focusa i Laguny. Chcę pominąć oferty sprowadzanych aut, bo trafienie dobrego modelu to jak trafienie w totka. Więc nie jest łatwo. Ostatnio pojechałem oglądać Lagunę ale okazało się, że sprzedawca oszust i była stuknięta z tyłu. Później przeczytałem, że Laguny poniżej 10 tyś. nie ma co szukać. I już straciłem całkowicie wenę i siły do znalezienia przed wakacjami czegoś odpowiedniego... Pomyślałem, że może nowe osoby otworzą mi oczy na coś nowego.
Z ostatnich samochodów, które znalazłem jest Fiat Stilo, który jest chwalony poza błędami, które podobno co chwila wyskakują.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ktoś mi już polecał Astry tylko, że na trasie z rodziną to strach tym wyprzedzać TIRa jak nie będę miał wyjścia to rozważę ale te 105KM minimum było by przyjemnie mieć.

Z góry dzięki
Kali999
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2010
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Nie mam

25 Maj 2015, 14:07

Na 1,6 już sam znalazłem sobie odpowiedź :/
"Odradziliśmy kupno większych "benzyniaków", bo w tym 1,6-litrowym psują się m.in. cewki zapłonowe, w 1,8-litrowym trzeba dolewać oleju, a w 2,4-litrowym uszkodzeniom ulega zautomatyzowana skrzynia Selespeed." - autocentrum.pl
Kali999
Nowicjusz

25 Maj 2015, 15:59

Wymiana cewek to nie jakaś filozofia, ot czynność eksploatacyjna. Nie ma aut bezobsługowych
Może Toyota Avensis?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Maj 2015, 21:28

Nie znam się aż tak bardzo. Jak czytam na stronie w której piszą eksperci to wydaje mi się, że to coś większego jeśli chodzi o kasę?
Podam w takim razie co znalazłem. Szukam w Warszawie, bo już nie mam ochoty bez sensu jeździć.
Fiat Stilo

Znalazłem Toyoty Avensis tylko dużo na liczniku! Jak u nich z trwałością? I jak z gazem, bo podobno nie bardzo lubią ale może się mylę?

Wracam do Laguny, wstyd się przyznać ale skradła moje serce :P z większym przebiegiem więc może i cena poniżej 10 do łyknięcia sam nie wiem.

Może Megane:

Focusy

A może takie coś:
Kali999
Nowicjusz

25 Maj 2015, 22:09

Renault ok, ale szukaj pierwszych generacji - te nie są udane, chociaż przebieg tej Laguny w zasadzie temu przeczy
Toyoty będą najtrwalszymi autami z proponowanych. Ceny części normalne, ale nie są zbyt często potrzebne. Jeśli silnik zdrowy to z gazem nie będzie problemów.
Subaru podobnie bez awaryjne jak Avensis, ale tutaj części będą droższe.
Focus niczym się nie wyróżnia, może poza dobrym prowadzeniem... I korodującą blachą
Stilo wielka niewiadoma. Jedni są zachwyceni, drudzy narzekają.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Maj 2015, 05:29

Avensisy moim zdaniem warte uwagi.
Od siebie Opel Vectra B polift i Peugeot 406.
Barol
Awatar użytkownika

26 Maj 2015, 09:23

O 406 myślałem też, tylko trudno znaleźć coś sensownego krajowego i do tego w moich okolicach.
Jakoś boję się tych wszystkich sprowadzonych aut. Niby zawieszenie w dużo lepszym stanie ale reszta zagadka.
A co myślisz o tych Stilo, bo widzę że jesteś fanem marki :)
Co prawda podobno te większe benzyniaki strasznie dużo palą. I wart uwagi jest 1,9 jtdi czy jakoś tak tylko nie ma w mazowieckim.
Avensis wszyscy jak czytam chwalą poza właściwościami jezdnymi, że niby na zakrętach czuć jakby się jechało kanapą czyli mało bezpiecznie. Choć może to opis kogoś kto w zakręty wchodzi 50 na godzinę...
Niestety każde auto ma jakiś minus w tym przedziale, a ja szukam takiego bez i w tym problem :P
Kali999
Nowicjusz

26 Maj 2015, 10:12

Nie rozumiem, wyczytałeś gdzieś komentarz, że Avensis ma miękkie zawieszenie, co jest dla ciebie ogromną wadą (bo z pewnością w każdy zakręt wchodzisz z setką na blacie), ale jednocześnie nie przeszkadza ci to, że Stilo ma problemy z elektryką, elektroniką, w sumie silników też nie ma za specjalnych oprócz znanych i cenionych JTD, a auto w całokształcie jest uznawane za niewypał Fiata, który o mało nie doprowadził go do bankructwa...

Przy twoich wymaganiach to może nowy Citroen C5 z hydropneumatycznym zawieszeniem? Tylko nie wiem, czy te 8 tys. zł starczy ci chociaż na trzy raty.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009