Kombi do około 25 tyś. zł 2+1 czasem 4+1

15 Gru 2019, 23:01

Witam,
Poszukuje samochodu (aktualnie Seicento 8) ) kombi do kwoty około 25tyś zł. Samochód głównie będzie służył na dojazd do pracy 8-15km w jedna stronę + jakieś wyjazdy rodzinne 2+1 dziecko. Raz w roku trasa 1200km 4+1 dziecko. Silnik musi być na benzynie najlepiej jakby w miarę mało palił i nadawał się na założenie instalacji LPG Dobrze by było aby naprawy i części były w dosyć tanie. Zastanawiam się na Fordem mk4, octavia III lub astra J.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam
starvin
Nowicjusz

16 Gru 2019, 12:20

starvin napisał(a):Raz w roku trasa 1200km 4+1 dziecko
Tu będzie ciasno w Astrze ;/ przy takiej długiej podróży sprawdzi się lepiej samochód z wyższego segmentu jak Mondeo czy Avensis 1.8 którego tu też warto wziąć pod uwagę.

Dobrym rozwiązaniem może być np. Ford C-max z tyłu więcej miejsca niż w Astrze i myślę, że warto się do niego przymierzyć.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Gru 2019, 20:23

Jak chcesz kupić octavię 3? Pospawana z 5 innych wchodzi w grę?

Mondeo ogólnie jest dobrym wyborem i ciężko będzie o równie przestronne auto z rozsądnymi kosztami utrzymania - jedynie c5 2.0/140 przychodzi mi do głowy

Szczerze mówiąc to żeby w miarę wygodnie przejechać 1200km w pięć osób potrzebujesz albo auta z 3 oddzielnymi fotelami albo czegoś z trzema rzędami siedzeń. Tylko trochę bez sensu jest kupowanie auta, które wykorzystasz raz w roku. Zresztą nawet gdybyś miał mercedesa s to będąc nieprzyzwyczajonym do długich tras wyjdziesz totalnie wypompowany z auta,
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Gru 2019, 21:23

Corolla Verso 1.8 - trzy siedzenia z tyłu, a tak to normalne autko. Bagażnik 415l - nie wiem czy będzie wystarczający. Na LPG spali średnio 9-10l na 100km.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Gru 2019, 22:36

Jeśli chodzi o auta to jestem laikiem więc proszę o radę ale póki co chyba najbardziej jestem przekonany do mk4, c5 też ok ale boję się o elektryke w aucie a co do c-max również o nim myślałem ale jakoś wnetrze auta mnie zniechęciło. Jeszcze mam dwa pytania :
jaki najlepszy silnik do mk4 i c5 pod LPG? Oraz jak wygląda spalanie?
Warto sprawdzić auto przed zakupem w autoryzowanej stacji diagnostyczne np Forda czy nie ma sensu i starczy na zwykłej? Bo na otomoto większość aut jest niestety od handlarzy.
Pozdrawiam

PS. CHODZIŁO MI O OCTAVIE II
starvin
Nowicjusz

20 Gru 2019, 07:33

Ford mondeo mk4 - silnik 2.0 145KM. Jedyny sensowny, który uciągnie tę ciężką kolubrynę w miarę dynamicznie. Jeżeli w LPG, to będziesz musiał włożyć więcej troski - nie oszczędzać na instalacji i pilnować regulacji luzu. Inaczej szybko pojedziesz na regenerację głowicy.

Citroen C5 - silnik 2.0 140KM. Przyjemna i prosta konstrukcja. Dobra do LPG. Regulacja luzu automatyczna. Unikaj 1.6 THP (awaryjny i na bezpośrednim wtrysku, czyli nie bardzo do LPG).

Zobacz jeszcze na Ford s-max. Ten sam silnik co w mk4. Mnóstwo miejsca we wnętrzu.
Co do sprawdzenia - zależy co chcesz badać. Na zwykłym SKP, sprawdzisz właściwie tylko sprawność amortyzatorów, ewentualnie luzy w zawieszeniu i skład spalin (działanie układu oczyszczania ale to też nie do końca) + zajrzysz pod podłogę czy rdzy nie ma.
W ASO - czy innym serwisie - sprawdzisz już więcej ale też będzie drożej. Tę opcję najlepiej pozostaw na konkretny egzemplarz, na który będziesz zdecydowany. Z punktów obowiązkowych: podpięcie do komputera/egzaminera, test układów i sprawdzenie parametrów pracy, pomiar kompresji silnika, ew. sprawdzenie punktów bazowych podwozia (czy nie krzywy po dzwonie).
Reszta to eksploatacja - np. zawieszenie, nie trzeba się na tym skupiać, ale może stanowić argument do obniżenia ceny.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007