Mitsubishi ASX czy Suzuki SX4 Cross

02 Paź 2019, 21:17

Witam! Pomóżcie proszę kompletnemu laikowi motoryzacyjnemu przy wyborze używanego samochodu do 50 tysięcy. Ostatecznie zdecydowałem się na dwa modele: Suzuki SX4 Cross i Mitsubishi ASX, choć jestem otwarty na inne propozycje. Jedyny warunek to minivan lub SUV, bo chory kręgosłup nie wytrzymuje mi innych typów aut. Rocznie robię ok 15 tys, raz w roku wyjazd wakacyjny (4-5 tys), reszta na miejscu. Chciałbym benzynę raczej, bo mam dość DPFa w moim dieslu obecnym. Co do Mitsubishi słyszałem opinie, że silnik 1.6 jest za słaby dla tego auta - choć ja żadnego potwora nie potrzebuję, ot zwykłe rodzinne wozidło. No i części podobno dużo droższe niż w Suzuki. Proszę o podpowiedzi, dzieki
cccddd
Nowicjusz

03 Paź 2019, 04:30

To są bardzo podobne auta. Suzuki jest lżejsze i co za tym idzie, trochę (ale naprawdę niewiele) zrywniejsze i oszczędniejsze. ASX za to ma bardziej bezpieczną konstrukcję i jest bardziej komfortowy(ale również niewiele). Wydaje mi się, że jest też bardziej przestronny, bo to sporo wyższe auto, co przekłada się na wygodę wsiadania. Co do kosztów eksploatacji, to tu jest bardzo podobnie. Ja chyba wybrałbym ASX, ale ty bierz to co Tobie bardziej podpasuje. Jeżeli trafisz pewne auto, to z obu jednakowo będziesz zadowolony.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

16 Gru 2019, 21:41

Dzięki za odpowiedź.
A jak sytuacja z korozją w ASX, o której słyszę z każdej strony? Czy to faktycznie taki problem?
A co powiedzie o Nissanie Qasqhai? W moim budżecie mogę znaleźć dobrze wyposażony model z końca produkcji I serii (2012-2013) lub trochę gorzej z nowej (2014-2015). Nowy podoba mi się bardziej, podobno jest lepiej zrobiony, ale silnik benzynowy 1.2 ma znany problem z braniem oleju. Czy jakiś użytkownik tego modelu może się wypowiedzieć? Dzięki z góry
cccddd
Nowicjusz

16 Gru 2019, 22:07

Korozja w ASX to przede wszystkim rdzewiejąca klapa bagażnika.
Powód? W salonach wiercą dziury na ramkę rejestracji i wszystko zależy od tego czy i jak to zabezpieczą. Info z ASO mitsu, które nie ma salonu mitsu.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

16 Gru 2019, 22:25

eeee tam pitolenie po 1 to 80% aut ma powierconą klapę z tyłu i jakoś nie widać żeby tablice odpadały bo przegniło, trzeba mówić prawdę że asx jest z koreańskich przystanków autobusowych bez totalnie żadnych powłok antykorozyjnych więc jakiego efektu się można spodziewać, asx gnije wszędzie nie tylko na klapie i nie ma tu co składać na dziurki w klapie bo nie tam jest problem....
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Gru 2019, 14:44

Dzięki za odpowiedzi.
Mitsubishi sobie w takim razie odpuszcze. Natomiast znalezienie Suzuki, który by mnie interesował (4x4) jest bardzo trudne. Mało jest takich samochodów na rynku wtórnym.
A co z Nissanem? Warto ryzykować dla nowej wersji z silnikiem 1.2 czy iść w starą z 1.6 lub 2.0? Przyszedł mi też pomysł z Kia Sportage, silnik 1.6. W sumie powoli mam dość szukania :x
cccddd
Nowicjusz