Kombi, lpg do 40000

05 Lut 2017, 23:09

Witam !
Przegladalem poprzednie tematy pojawiajace sie na tym forum, jednak nie znalazlem podobnego do mojego.
Moj budzet to mniej wiecej 39000, łącznie z ewentualnym zgazowaniem auta.
Zdecydowalem sie na LPG ze wzgledu na koszty - interesuje mnie spalanie na poziomie do 9l lpg/100 km (obecnie w golfie IV 5.5 ON/100).
Rocznie bede pokonywal ponad 25 tys km.
Na ten moment praktycznie zdecydowany jestem na Astre J 1.4 140 km (kupic w PB i zamontowac LPG) - oprocz dobrego spalania zafascynowany jestem kompletnie designem - wazny jest dla mnie rowniez wyglad zewnetrzny - wyjatkowo dobrze auto prezentuje sie w wersji z chromowanymi wykonczeniami.
Cale zycie jezdzilem niemieckimi autami, a w moim otoczeniu pokutuje przekonanie, ze samochody na F nie nadaja sie do jazdy. Zdaje sobie sprawe z tego ze takie przekonanie to echo przeszlosci, jednak ja sam nie mam zadnego doswiadczenia. Poszukuje do astry rownowaznej alternatywy, czyli samochodu, ktory oprocz dobrego spalania bedzie tez przyjemny dla oka i wyposazony.
Inne modele ktore rozwazalem to Octavie, Goolfy VI, ale zaden model (chyba ze mega wyposazony) nie dorownuje IV.
Bardzo prosze o porady, alternatywy i ewentualnie linki ktorym warto sie przyjzec. W gre wchodza tylko kobi albo minivany rodzinne, to ze wzgledu na powiekszajaca sie rodzine :)
Rejon poszukiwan musze zawezic do Ślaska, bo tutaj jest dostepny moj mechanik, z ktorym na pewno bede jezdzil ogladac samochody.
Tak jak mowie, wole kupic auto w benzynie i samemu je zgazowac, chyba ze silnik ma na gazie przejechane niewiele km.
To jest moj pierwszy samodzielny zakup auta, w zwiazku czym kazda dobra rada sie przyda.
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam forumowiczow.
Kubun
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 03 2009
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Lut 2017, 08:15

Kubun napisał(a):Cale zycie jezdzilem niemieckimi autami, a w moim otoczeniu pokutuje przekonanie, ze samochody na F nie nadaja sie do jazdy. Zdaje sobie sprawe z tego ze takie przekonanie to echo przeszlosci, jednak ja sam nie mam zadnego doswiadczenia. Poszukuje do astry rownowaznej alternatywy, czyli samochodu, ktory oprocz dobrego spalania bedzie tez przyjemny dla oka i wyposazony.

no to Renault Megane III 1,4 TCe - bardzo przyjemne i solidne auto
ewentualnie Hyundai i30 1,6
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Lut 2017, 09:14

Może Honda Civic VIII 1.8? Niestarzejąca się sylwetka i wnętrze, spora przestrzeń w środku + bardzo obszerny bagażnik (ważne w kontekście powiększającej się rodziny), no i bardzo ekonomiczny silnik benzynowy - co prawda w mieście na krótkich odcinkach pali adekwatnie do pojemności i mocy, ale w trasie można zejść do wartości zarezerwowanych wyłącznie dla diesli - mój rekord to 4.8 l./100km według komputera przy mega dziadkowej jeździe (mam nawet gdzieś zdjęcie). Plusem jest też bardzo dobre trzymanie wartości. W Twoim budżecie możesz spokojnie rozglądać się za poliftem w wersji Executive - są bardziej dopracowane niż pierwsze roczniki.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOYOTA GAZOO Racing Trophy w Europie
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy to nowe zawody dla właścicieli tylnonapędowego coupe GT86 w wersjach rajdowych i wyścigowych, wyprodukowanych przez TOYOTA Motorsport GmbH (TMG). Mieszcząca się w Kolonii firma jest m.in. siedzibą ...
    Ostre zakręty, zakosy i serpentyny pod kontrolą
    Sezon wycieczek na wędrówki górskie trwa. Wielu turystów pokonuje autem setki kilometrów, aby dojechać do celu. Droga często jest bardzo wymagająca, głównie ze względu na liczne ostre zakręty, ...