Kombi / Minivan do 20 tys.

11 Gru 2019, 11:07

Przespałem się z tym wszystkim
Wybór będzie między dwoma samochodami
Zafira B i Corolla Verso nawet jak trzeba będzie dopłacić do corolli to dołożę bo około 20 tys to słabo w ogloszeniach.
Prosiłbym kogoś jeszcze aby napisał chociaż coś o tych dwóch autach (silnik itp) na pewno benzyna ale czy 1.6 ? Bo moze 1.8 lub 2.0 ma troszkę większe spalanie a jeździ o wiele lepiej . Dziękuję
Bananowaty
Nowicjusz

11 Gru 2019, 11:48

Bananowaty napisał(a):Przespałem się z tym wszystkim
Wybór będzie między dwoma samochodami
Zafira B i Corolla Verso nawet jak trzeba będzie dopłacić do corolli to dołożę bo około 20 tys to słabo w ogloszeniach.
Prosiłbym kogoś jeszcze aby napisał chociaż coś o tych dwóch autach (silnik itp) na pewno benzyna ale czy 1.6 ? Bo moze 1.8 lub 2.0 ma troszkę większe spalanie a jeździ o wiele lepiej . Dziękuję

Corolla verso będzie droższa od opla ale stabilniejsza mechanicznie. Do tego za 20k spokojnie wyrwiesz idealną verso 1,8. Wtedy masz optymalny silnik do tego auta.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Gru 2019, 13:31

W Zafirze zdecydowanie 1.8 (140KM). Spali trochę więcej niż 1.8 w Toyocie. Jeśli na LPG to trzeba pamiętać o regulacji luzu zaworowego (co około 60 tys.km).
Toyota będzie rzadziej się psuć, ale ma droższe części. Przed 2006 1.8 VVTI miał wadę olejową, brał olej na potęgę, więc w przypadku tych egzemplarzy przydałaby się jakaś udokumentowana naprawa.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Gru 2019, 13:48

Ossy napisał(a): Przed 2006 1.8 VVTI miał wadę olejową, brał olej na potęgę, więc w przypadku tych egzemplarzy przydałaby się jakaś udokumentowana naprawa.

Ten problem dotyczył corollki verso do 2003r. czyli ta pierwsza verso.
szybki
Moderator - Tuning

11 Gru 2019, 14:30

szybki napisał(a):Chłopie Ty chociaż trochę myślisz... co to jest 50km raz w tyg? Albo 800km raz w roku ? Z tego powodu będziesz się ubierać w jakieś wynalazki, srurba turba albo duże silniki??? Jak ktoś tego nie potrzebuje to niech bierze benzynę optymalną do zwykłej jazdy i masy auta.

Szybki wiem że byłeś ostatni raz gdzieś dalej na wycieczce pewnie autokarem, ale serio zdajesz sobie sprawę ile to jest 800 km? :roll:

Samochód to nie buty i kupowanie za 20k samochodu który będzie na styk a na trasie będzie wył i jechał słabo w XXI wieku w dobie 90 konnych Upów z turbinami itd..dla mnie to bezsens

Pomiędzy Focusem 1,6 a BMW 740i jest wiele aut więc kto tu mówi o jakiś wielkich silnikach?
Ale dla mnie nawet raz na rok jazda 10h kompaktem 1,6 100 konnym 800 km przy budżecie 20k to głupota.
Wszystko zawsze trzeba kupować z rozsądkiem bo może się okazać że czasem lepiej i spokojniej i bardziej opłacalnie na PKP iść.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Skrzynia biegów: Manualna

11 Gru 2019, 19:23

Pionek napisał(a):Szybki wiem że byłeś ostatni raz gdzieś dalej na wycieczce pewnie autokarem, ale serio zdajesz sobie sprawę ile to jest 800 km?

No tak biorąc pod uwagę że robię koło 50-70k.km. a robiłem 120k.km. rocznie to z trasami nie mam żadnego doświadczenia :D

Pionek napisał(a):Ale dla mnie nawet raz na rok jazda 10h kompaktem 1,6 100 konnym 800 km przy budżecie 20k to głupota.

Chłopie co Ty pleciesz za głupoty ... czy Ty myślisz że kompletnie nic się nie zmienia w PL od 20lat albo ciągle jeździmy w większości Fiatami 126p???

Silnik 1,8 a nawet w lżejszym aucie 1,6 pozwala na normalną jazdę bez pośpiechu... Jedziesz autostradą trzymasz 140km/h i jest git. Na zwykłych trasach jest zgodnie z logiką a wyprzedzanie też chyba jakoś możesz zaplanować. Jak nie jesteś przedstawicielem handlowym to co Cie boli zrobić trasę w 10g czy w 11g co i tak oszczędności rzędu 1g na zwykłej drodze są abstrakcją.
Jeździłem autami z małymi silnikami i z bardzo dużymi więc wszędzie podstawą jest głowa i przeznaczenie auta z upodobaniami kierownika.
Dla mnie ubieranie się w coś co użyje raz w roku z wątpliwym efektem oszczędności czasowej jest nawet głupsze od tego co się czyta w nieraz necie :D

Bananowaty jak widzisz są różne podejścia do motoryzacji musisz sam wywnioskować co potrzebujesz . Generalnie jak nie masz jekieś specjalnej zajawki na niuty/moc i zapitalanie silniki 1,8 w zwykłych autach w 120% starczą.
Jak masz zajawkę na szybszą jazdę, uczucie przyspieszenia to szukaj auta z turbo albo z dużym motorem i tyle w temacie. :D

P.s.

Teraz doczytałem o c-max jak coś to mogę jednego Ci polecić z b.małym przebiegiem. Dokł.info na pw.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

11 Gru 2019, 19:50

Bananowaty napisał(a):Prosiłbym kogoś jeszcze aby napisał chociaż coś o tych dwóch autach (silnik itp) na pewno benzyna ale czy 1.6 ? Bo moze 1.8 lub 2.0 ma troszkę większe spalanie a jeździ o wiele lepiej . Dziękuję

Raporty spalania użytkowników znajdziesz tutaj
[link do autocentrum.pl wygasł]

Pionek napisał(a):Szybki wiem że byłeś ostatni raz gdzieś dalej na wycieczce pewnie autokarem, ale serio zdajesz sobie sprawę ile to jest 800 km? :roll:

Samochód to nie buty i kupowanie za 20k samochodu który będzie na styk a na trasie będzie wył i jechał słabo w XXI wieku w dobie 90 konnych Upów z turbinami itd..dla mnie to bezsens

Pomiędzy Focusem 1,6 a BMW 740i jest wiele aut więc kto tu mówi o jakiś wielkich silnikach?
Ale dla mnie nawet raz na rok jazda 10h kompaktem 1,6 100 konnym 800 km przy budżecie 20k to głupota.
Wszystko zawsze trzeba kupować z rozsądkiem bo może się okazać że czasem lepiej i spokojniej i bardziej opłacalnie na PKP iść.

Chcesz wiedzieć ile to jest 800km? Jest to jakieś 85% trasy Kraków-Poznań-Kraków, którą robię co najmniej raz w miesiącu w ciągu jednego dnia. Czy jest to męczące? W pewnym sensie tak. Czy byłbym bardziej zmęczony jeśli zamiast pięciometrowym kombi jeździłbym kompaktem? W jakimś stopniu na pewno.
Ale wiesz co bardziej wpływałoby na moje zmęczenie niż klasa auta jakim się poruszam? Adaptacja organizmu i przystosowanie do ciągłej jazdy.
Na mnie 800km nie robi żadnego wrażenia, mogę wsiąść rano do auta i przejechać to na strzała (pod warunkiem, że nie będę się musiał odlać po drodze, ew. wezmę butelkę :mrgreen: ). Różnica polega na tym, że moja "codzienna rutyna" to co najmniej 300km. Dzisiaj było akurat 336
Jeśli ktoś na co dzień jeździ po 5 km w mieście to choćbyś posadził go na tylne siedzenie w maybach'u to i tak po 800km będzie umierał.
Gość ma płacić wyższą kwotę za ubezpieczenie, kupować droższe części (i zapewne częściej bo ilość rzeczy, które mogą się zepsuć w takim zajechanym zwykle 1.8T jest stosunkowo wyższa niż w wolnossącym silniku), zostawiać za każdym razem więcej pieniędzy na stacji tylko dlatego, że przez dwa dni w roku pojedzie w trasę? Gdzie tu ten "rozsądek"?
Są jeszcze na świecie ludzie, których największym marzeniem nie jest wyrzucanie swoich pieniędzy w błoto, czyt. poniemiecki złom a przeznaczanie ich na inne cele. Ja np. na dzień dzisiejszy poruszam się nieszczęsną insignią 2k17 a moim "prywatnym" autem jest v40 1,9dci '03. Stać mnie na to, żeby jutro wyjechać z salonu nowym autem tylko po co mi to? Żeby somsiad widział czy żeby pod auchan zajechać z fasonem?
Moja rodzina "zrzuciła się" kiedyś na drewniany dom w górach. Bywam tam średnio przez jeden weekend co kwartał. Do domku prowadzi droga gruntowa, na której jest sporo kamieni. Ma to długość ok. 1,5km, spore nachylenie i nie ma szans wjechać tam "standardowym" autem a zimą albo traktor albo piechotka. Idąc za Twoim sposobem myślenia, mając jedno auto powinienem kupić jakiegoś wranglera, zrobić mu lifta i zapakować opony po tysiaku za sztukę żebym nie musiał dymać kilku kilometrów rocznie albo nie płacić dwóch dyszek zaprzyjaźnionemu "góralowi", żeby mnie tam podrzucił z laską i ekwipunkiem swoim sześciolitrowym, trzydziestoletnim ram'em?

Aaaaaa i odnosisz się kolejny raz do mojego "księgowania" toteż usystematyzuję Twoją wiedzę o mojej osobie.
Owszem, ukończyłem studia wyższe (na publicznej uczelni ekonomicznej) w zakresie finansów i rachunkowości ze specjalizacją finanse przedsiębiorstw więc posiadam niezbędną wiedzę by oficjalnie "księgowym" w każdej chwili zostać. Biorąc jednak pod uwagę moje ambicje oraz chęć nieustannego rozwoju zdecydowałem się nie pracować w wyuczonym zawodzie a skupić się na doskonaleniu kompetencji miękkich, które ma zaprocentować w przyszłości. Wszakże nawet zakładając biuro rachunkowe klientów musisz pozyskać a niewielkie ma znaczenie czy skończyłeś Uniwersytet Harvarda czy PWSZ w Pierdziszewie Dolnym. Przechodząc do sedna, według wizytówki jestem "Regionalnym Koordynatorem Sprzedaży" i tak możesz się do mnie zwracać :mrgreen: W skrócie, poruszam się pomiędzy sklepami wielkopowierzchniowymi zrzeszonymi w sieciach DIY na terenie kilku województw i zajmuję się robieniem dobrego wrażenia na pracodawcy.

E:
Pozwolę sobie edytować post z dedykacją dla Pionka.
Napisał on, 05.11.2019, o godzinie 01:29 odnosząc się do mojej krytyki dotyczącej niskiej dynamiki jazdy w trasie seata leona II 1.6/102:

"Nie spotkałem Tira który na autobanie by po 160-170 km/h śmigał a tyle na luzaku wyciąga 1,6/102 konie"

Zauważyłem tu pewną nieścisłość. Seat wyposażony w silnik 1.6/102 "na luzaku wyciąga 160-170kmh" natomiast o bardzo zbliżonym gabarytami Fordzie Focusie z silnikiem słabszym na papierze o całe 2% Pionek twierdzi: "Zdajesz sobie sprawę takie 1,6 jak jedzie? a do tego naładujesz auto i co prawym pasem albo za ciężarówką 90 km/h?".

Leżę i płaczę, ze śmiechu oczywiście.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Gru 2019, 21:51

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ??
Bananowaty
Nowicjusz

11 Gru 2019, 22:04

Ogólnie nie wygląda źle. Generalnie jak każde auto od handlarza do szczegółowego sprawdzenia. Patrząc na zdjęcia może się wydawać, że lewa strona jest trochę "kolorowa", szczególnie drzwi kierowcy ale srebrny lakier jest chyba najtrudniejszy do oceny po zdjęciach ze względu na światło.
Na początek ogarnij VIN i wykup jakiś raport
Invi
Forumowicz VIP

11 Gru 2019, 22:22

Bananowaty, zastanów się dobrze po co się silić na Zafirę 1,8 ('poniemiecki złom') zapłacisz tyle za ubezpieczenie, silnik może brać olej, drogi rozrząd a przecież nawet takie auto przejedzie 800 km :roll:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

serio na głupotę niektórych osób brak słów i bez komentarza...

P.S. Invi ile pisałeś ten pamiętnik z życia? cały dzień? Chyba minąłeś się z powołaniem, powinieneś jak Tokarczuk Nobla dostać śmiechu warte! :yes:
Ostatnio edytowany przez Pionek, 11 Gru 2019, 22:29, edytowano w sumie 1 raz
Pionek
Stały forumowicz

11 Gru 2019, 22:29

Pionuś, taka dacia tak samo byłaby wystarczająca do jazdy po mieście i wyjazdu w trasę raz na rok.
Noooo ale chyba sprowadzony logan, chyba po dzwonie to taka średnia opcja. Podobnie zresztą jak astra z przebiegiem 3x linkowany focus jaką wrzucałeś wcześniej.
Invi
Forumowicz VIP

11 Gru 2019, 22:30

Invi napisał(a):Pionuś, taka dacia tak samo byłaby wystarczająca do jazdy po mieście i wyjazdu w trasę raz na rok.

Tak dla kogoś kto jest masochistą i do tego nie szanuje swojej kasy....
Ale nie obrażajmy autora...
i jeszcze prośba od autora z początku tematu:
Bananowaty napisał(a):Wszyscy którzy chcą kupić auto szukają pomocy na forum bo boją się że ich ciężko zarobione pieniądze pójdą na marne.
Więc właśnie SZANUJMY i to czyjeś ZAROBIONE PIENIĄDZE!

P.S. a co 5 osoba na ulicy jeździ sprowadzonym autem także tego..witamy w XXI wieku a nie w PRL-u.
Pionek
Stały forumowicz

11 Gru 2019, 22:37

Pionek napisał(a):serio na głupotę niektórych osób brak słów i bez komentarza...

A co takiego głupiego Ci napisałem ???

Głupie jest dla Ciebie że trzeba kupić auto jak najbardziej dopasowane do swoich potrzeb/kieszeni... Jak kogoś nie interesuje szybka jazda to na gwint mu turbo... ???

Bananowaty napisał(a):https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... CI5Fy.html ??

Co do linka to pewnie są malowanki ale raczej bym się nimi nie przejmował bo niestety stan salonowy auta 10letniego w pl jest jak najbardziej potrzebny. Skupiłbym się na vinie, stopniu ulepienia i stanie technicznym.

Pionek napisał(a):Więc właśnie SZANUJMY i to czyjeś ZAROBIONE PIENIĄDZE!

Co Ty pleciesz za farmazon... chłopie jakie pieniądze??? Dla Ciebie kupowanie starego auta z turbiną do jednego wyjazdu w ciągu roku to jest szanowaniem pieniądza????

Szok ... tak właśnie działa internet ... :cry:
szybki
Moderator - Tuning

11 Gru 2019, 22:42

O głupocie to pewnie do mnie było :ok: :ok: :ok:
W sumie upewniłem się tylko, że pomiędzy mną a szanownym Pionkiem jest dość duża różnica pod względem percepcji i w tym miejscu obiecuję, że nie będę zwracał już uwagi na jego wysrywy.
Invi
Forumowicz VIP

11 Gru 2019, 23:35

Czym dłużej trwa dyskusja tym mam większy mętlik w głowie
wpisałem w oto-moto jeszcze inne minivany bo na początku myślałem o kombi ale chyba przez te wszystkie komentarze idę w stronę minivana

Może jeszcze przedstawię kolejne propozycje te które były i nowe :
1.Toyota Corolla Verso ( tutaj przy cenie 20 tys. bliżej jest do rocznika 2006 -2007 ale czy to jest aż tak ważne ?? lepiej młodszy ? )
2. Oper Zafira B
3. Ford C-max
4. Renault Scenic III lub Grand
5. Citroen Picasso C4 lub Grand
6. Mazda 5 I

Auta które wyglądają dla mnie spoko
Bananowaty
Nowicjusz