Kombi / Minivan do 20 tys.

12 Gru 2019, 20:49

Pionek napisał(a):Może i masz rzemyki u sandałów i mieszkasz w gliniance ale jesteś jeden, a innych jest miliony, więc przez pryzmat jednego dziwacznego zachowania nie ma sensu twierdzić że to norma

Inteligentny człowiek tą wypowiedź odbierze tak... "kupuje to co mi jest potrzebne" odnosząc się do tematu inteligentny człowiek kupuje to co mu potrzebne ... czyli potrzebuje auta bez turbo bo jedna podróż w roku nie przeraża go. Rozumiesz ?

Bananowaty zobacz stronę "pewne auto toyota" mają trochę avenów.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Gru 2019, 20:55

Pionek napisał(a):Może i masz rzemyki u sandałów i mieszkasz w gliniance ale jesteś jeden, a innych jest miliony, więc przez pryzmat jednego dziwacznego zachowania nie ma sensu twierdzić że to norma.

Zacznij jeść kupę, przecież miliony much nie mogą się mylić. Nie wymagam za wiele od społeczeństwa, które daje się kupić za 500 plnów, "za darmo dają". Dziwacznym zachowaniem jest wyrzucanie kasy w błoto i kupno rzeczy, które nie są Ci potrzebne, co gorsza kupowanie ich za pieniądze, których się nie ma.

Ale w sumie się nie dziwię Twojemu podejściu, dla niektórych rzeczywiście logiczne myślenie jest abstrakcją.

Jeśli nadal bierzesz pod uwagę zafirę to możesz ogarnąć https://carmat.otomoto.pl/
Generalnie polecane chłopaki i jeszcze nie spotkałem się z opinią o jakimś wałku. Tylko trzeba zadzwonić bo mają więcej aut niż na otomoto
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Gru 2019, 21:56

Szybki to co napisałeś pewne auto toyota to nie widzę tego .
Mam coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bananowaty
Nowicjusz

12 Gru 2019, 22:08

Bananowaty napisał(a):Szybki to co napisałeś pewne auto toyota to nie widzę tego .

https://toyotaplus.pl/oferty/marka/toyota/model/avensis
szybki
Moderator - Tuning

12 Gru 2019, 22:36

Bananowaty napisał(a):Mam coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... CHMjS.html

To wygląda bardzo przyzwoicie.
Invi
Forumowicz VIP

12 Gru 2019, 22:52

Myślę jeszcze o roczniku 2008 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy jest sens dopłaty 2-3 tysięcy jak myślicie
Bananowaty
Nowicjusz

12 Gru 2019, 23:22

Kupujesz auto używane, nie konfigurujesz nowego w salonie. Rocznik, w przypadku kilkunastoletniego sprzętu nie powinien mieć żadnego znaczenia. Najważniejszy jest stan techniczny.
W momencie, kiedy zastanawiasz się czy kupić auto 2 albo 3 letnie, które sprzedasz za rok warto mieć to na uwadze. W przypadku starszych aut niczym nadzwyczajnym będzie, że auto w świetnym stanie np. 11 letnie będzie droższe niż ten sam model w uosobieniu 8 letniego, lepionego strucla. Dopłacanie tych, powiedzmy 3k za cyferkę w dowodzie rejestracyjnym przy przykładowych 10 latach to głupota. Będziesz chciał sprzedać takiego avena za 5 lat i ile zawołasz za "lepszy rocznik"? 50 zł?
Podstawa przy zakupie każdego, używanego auta - stan techniczny
Invi
Forumowicz VIP

12 Gru 2019, 23:28

Warto się czasem zdecydować bo wcześniej pisałeś o przebiegu jaki to jest bardzo ważny bo Focus miał 2x mniejszy niż wstawiona przeze mnie Astra a teraz piszesz że liczy się stan techniczny a nie cyferki...więc jak to jest?
Rocznik, przebieg czy stan samochodu?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Skrzynia biegów: Manualna

12 Gru 2019, 23:36

Pionuś:
Po pierwsze: astra miała przebieg x3+ a nie x2
Po drugie: przebieg focusa jest udokumentowany w PL salonie a nie przez książkę serwisową z allegro
Po trzecie: focus z udokumentowanym w ASO przebiegiem niespełna 78k prawdopodobnie jest autem na oryginalnych częściach z wyjątkiem klocków a astra z przebiegiem 250k była już "co nieco" grzebana i nie wiesz co tam siedzi. Przecież to nie passat, gdzie przed sprzedażą za 6k wymienia się zawieszenie za 2k żeby nowy właściciel miał spokój :mrgreen:

Twój post świetnie wpisuje się w moją teorię, że w dvpie masz pomoc innym użytkownikom
Invi
Forumowicz VIP

13 Gru 2019, 00:00

Uważam że kwoty ponad 20k za zwykłego avena 2 1,8 fl są wygórowane i to konkretnie.
W przypadku avena roczniki sztuk po lifcie nie mają znaczenia.
szybki
Moderator - Tuning

13 Gru 2019, 00:32

Jutro dzwonię i szukam toyoty Avensis 1.8 dziękuję za pomoc jak się uda to napiszę pozdrawiam
Bananowaty
Nowicjusz

13 Gru 2019, 00:47

Invi napisał(a):Pionuś:
Po pierwsze: astra miała przebieg x3+ a nie x2
Po drugie: przebieg focusa jest udokumentowany w PL salonie a nie przez książkę serwisową z allegro
Po trzecie: focus z udokumentowanym w ASO przebiegiem niespełna 78k prawdopodobnie jest autem na oryginalnych częściach z wyjątkiem klocków a astra z przebiegiem 250k była już "co nieco" grzebana i nie wiesz co tam siedzi.

Niestety ale mało wiesz :yes:
Po 1) focus mógł być męczony po mieście i dziurach i ma zawias do roboty i ktoś się go pozbył
po 2) męczony silnik jazdą na krótkich odcinkach
po 3) jak już utwierdzasz autora w przekonaniu że starszy - lepszy niczym wino to dowiedz się jaka jest różnica w wartości auta np w ubezpieczalni.
po 4) taka Astra może mieć sporo rzeczy wymienione a Focus nawet nie tknięte i wszystko czeka na autora :yes:
po 5) wstawiłem dwie Astry - jedna 250 a druga...109..czyli niewiele więcej niż Focus
itd itd...
skoro dla Ciebie przebieg jest tak istotny czyli cyferki to dla autora tez może być istotny rocznik auta i nie chce iluś letniego starocia i tyle, powinieneś to zrozumieć.
Pionek
Stały forumowicz

13 Gru 2019, 08:25

A tak z ciekawości to do czego Ty to piszesz? I męczysz od 3 stron temat astry czy focusa jak autor wybrał toyotę? Avensis 2 1.8 to porządne i niezawodne auto, wg mnie dobry wybór. A silnik wystarczy jak nie ma zapędów do ostrzejszej jazdy.
fcgetin
Początkujący

13 Gru 2019, 08:38

To właśnie jest już bardziej problem ze zdrowiem... autor wybrał auto, nie reaguje na "rady" P a ten dalej toczy pianę... :o
szybki
Moderator - Tuning

13 Gru 2019, 13:54

Tak autor wybrał Toyotę tylko może mieć problem z wyborem egzemplarza skoro raz dowiaduje się że Astra ma 250 tys przebiegu = złom, bo tylko 80 to jest max.
A za chwilę że właściwie cyferki nie mają znaczenia- liczy się STAN.
tzw rozdwojenie jaźni :roll:
Pionek
Stały forumowicz