Kombi/SUV od Volvo vs od Forda vs od Toyoty vs od Kia ew. vs od Skody

27 Kwi 2021, 22:46

Serwus Wszystkim miłośnikom aut ,szczególnie tych praktycznych i niezawodnych. Piękno jest kwestią gustu a cena kwestią portfela.

Jak w temacie potrzebuję Waszego wsparcia w wyborze kombi lub ostatecznie SUVa rodzinnego. Koniecznie duży lub bardzo duży bagażnik. Kluczowy jest bezawaryjny silnik koniecznie z manualem i najlepiej w najwyższej wersji wyposażenia (ale niekoniecznie sportowej). Spalanie max śr. 7-8 litrów ale wiem ,że niektóre diesle potrafią średnio wypić nawet 5 litrów. Komfort jazdy, ergonomia oraz koniecznie regulacja odcinka lędźwiowego dla kierowcy i pasażera. Budżet max do 60tys. ale skłaniam się do 40-50tyś.
Rozważam jako priorytet Volvo III gen. i Forda MK4, Toyota w hybrydzie byłaby też super ale chyba nie na mój portfel już. Kia świetna marka wg mnie , a Skoda SuperB lub Octavia to ostateczność (mam jedną Skodę i chcę spróbować innej marki). Przy Volvo i Fordzie przeraża mnie gama silników choć wiadomo które z nich bardziej wskazane.
Trafiłem też na Volvo XC60 D3 163 KM wersja Summum
2010r. 209 000 km Diesel 44 900 PLN-czy to dobra jednostka napędowa? co sądzicie o cenie?

Z góry wielkie dzięki za konkretne propozycje a nawet konkretne ogłoszenia najlepiej w lubuskiem.
Dzięki
SB
~szerokiej ... wyobraźni~
Snayper_0-0_
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

28 Kwi 2021, 01:18

Skoda Superb 2.0 TDI 170KM z 4x4 na plus tylko poszukaj dobrze wyposażonej wersji w sedanie. To nie to samo co reszta skód :)

Najbardziej na nie to Volvo... To nie jest dobra jednostka auto zresztą też nie. Wszyscy fantazjują o tym a to kawał kupy za takie pieniądze.

Ford Mondeo to bezpieczny wybór też.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

28 Kwi 2021, 22:00

lasagne napisał(a):Najbardziej na nie to Volvo... To nie jest dobra jednostka auto zresztą też nie. Wszyscy fantazjują o tym a to kawał kupy za takie pieniądze.

Na czym opierasz ten wywód?
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Kwi 2021, 22:49

Snayper_0-0_ napisał(a):wiem ,że niektóre diesle potrafią średnio wypić nawet 5 litrów.

Nie przy gabarytach aut jakie wymieniasz.

V70 spoko, mondeo spoko
xc60 też ok ale licz się z tym, że jednak możliwości przewozowe mniejsze niż dużego kombiaka, miejsce nad głową ciężko zagospodarować :happy:
Kia Optima? Z dużych suv'ów, które nie są zabójcze pod względem kosztów utrzymania masz fiata freemont
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km