29 Mar 2025, 20:16
Cześć,
szukam używanego (w Polsce lub sprowadzonego z zagranicy) kombi z przyzwoitymi osiągami, tak by można było komfortowo wybrać się w trasę, ale również mieć trochę przyjemności z jazdy, gdy samochód nie jest wypchany bagażami. Samochód nie będzie używany na co dzień, więc niskie spalanie nie jest priorytetem.
Wymagam AWD, preferuję manualną skrzynię i wyposażenie bez zbędnych bajerów i elektroniki, więc raczej celuję w starsze samochody (przed 2015). Na oku mam Audi A4/S4/A6 Avant/Allroad z 2.0/3.0 TFSI, TDI odrzucam z uwagi na ryzyko problemów/kosztów serwisowania przy przebiegu spodziewanym po używanych samochodach. Podkręcony 3.0 TFSI z pewnością spełniłbym wszystkie moje wymagania dot. osiągów, natomiast 2.0 jest lepiej dostępny na rynku wtórnym oraz tańszy w sprowadzeniu do Polski (akcyza). Czy moglibyście polecić jakieś inne modele spełniające powyższe wymagania i dostępne w Europie? Budżetu nie podaję, gdyż wiadomo, że przy używanych samochodach będzie to zależało od przebiegu, stanu itd. Modele podobnej klasy (a nawet niższej ale z dobrymi osiągami) co powyższe Audi to jest to w co chciałbym celować. Nie mam przywiązania do żadnej marki.
Dzięki!