Kombi za 20k

10 Sie 2021, 16:52

Witam wszystkich,
Po przeprowadzce muszę znaleźć w miarę praktyczne auto, które będzie "głównym" samochodem w gospodarstwie domowym. Plan jest taki, że będziemy nim ogarniać wszelakie wycieczki + dziewczyna będzie dojeżdżać do pracy jakieś 30km w jedną stronę krajówką. Co chwilę jest ograniczenie prędkości a do tego 3 radary po drodze więc trasa z prędkościami rzędu 50-80kmh. W związku z tym demona prędkości nie potrzebuję, byleby nie był zawalidrogą. Jako, że dobre 90% będzie przebiegu będzie pokonywana na odcinkach ~30km+ i mam dostęp do tańszego paliwa skłaniam się ku silnikowi diesla (ostatecznie pb+lpg ale wolę moment obrotowy on). Nie potrzebuję kobyły pokroju mondeo, kompakt (ew. coś mniejszego z segmentu d) wystarczy. Celuję w coś "w miarę rozsądnego", nie chcę nudy jak octavia 1.6 w gazie, to jeszcze nie ten czas ale też nie będę bulił za naprawy jakiegoś a4 1.8T quattro. Chcę kupić auto w jak najlepszym stanie technicznym. Budżet założyłem ok. 20-22k na sam zakup - nie interesują mnie porady w stylu "dorzuć 5 tysięcy i szukaj czegoś młodszego wśród najtańszych egzemplarzy na rynku", wolę starsze a zadbane, nie muszę wydać całości.
Zrobiłem research i numerem jeden okazuje się volvo v50, pod maską 1.6/2.0. Raczej padłoby na 1.6 bo 2.0 nie ma za wiele z końcówki produkcji. Design mi pasuje, wielkość mi pasuje, po prostu nie mam się do czego przyczepić.
Na drugim miejscu, ze sporą stratą avensis 2, głos rozsądku. Niby "najlepsze" 1.8 po lifcie ale jak to jest z tymi dieslami? Czytam, że poprawiali, naprawiali, silniki wymieniali - czy biorąc 2.0 d4d z końcówki produkcji narażam się na jakieś wady fabryczne? Ile jest w tej kwestii prawdy a ile powtarzanych stereotypów?
Jeśli znacie jakiś model, który mogłem pominąć w poszukiwaniach to możecie podrzucić
niko44
Obserwowany

10 Sie 2021, 22:41

Skoda Octavia 1,9 tdi

/ewentualnie na styk w budżecie Golf VI kombi 2,0 TDI 140 + chip w zalezności od potrzeb/
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Sie 2021, 00:34

niko44 napisał(a):czy biorąc 2.0 d4d z końcówki produkcji narażam się na jakieś wady fabryczne?

Tak.
Ogólnie:

Jak byłbyś moim kolegą to powiedzialbym " stary nie fisiuj bierz ave 1,8 fl bo jak się nie ma miedzi to się na d.siedzi" :ok:
Budżet w sam raz na zakup cudownego wyserwisowanego serwatkowozu do użerania się z nim :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Sie 2021, 09:04

demirbiras napisał(a):Skoda Octavia 1,9 tdi

/ewentualnie na styk w budżecie Golf VI kombi 2,0 TDI 140 + chip w zalezności od potrzeb/

Pisałem, że nie chcę nudnej Octavii w gazie to proponujesz Octavię w klekoczącym dieslu na pompowtryskach :mrgreen:
Golfa nie chcę, raz że nuda, dwa chciałem zadbane auto a przy tej kasie szukałbym najbiedniejszych wersji, które się ledwo kupy trzymają. A żeby kupić golfa to na pewno nie będę budżetu zwiększał.

szybki napisał(a):Tak.
Ogólnie:

Jak byłbyś moim kolegą to powiedzialbym " stary nie fisiuj bierz ave 1,8 fl bo jak się nie ma miedzi to się na d.siedzi"
Budżet w sam raz na zakup cudownego wyserwisowanego serwatkowozu do użerania się z nim

Ok, czyli Volvo a ostatecznie avensis 1.8
Tu nie o pieniądze chodzi, mogę w każdej chwili wejść do salonu i kupić za gotówkę nowego kompakta. Problem w tym, że w żaden sposób nie jestem sobie w stanie zracjonalizować takiego wydatku. Jakby policzyć utratę wartości + paliwo + pozostałe koszty utrzymania to by się okazało, że połowa zarobków mojej dziewczyny jest przeznaczane na samochód.
niko44
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Toyota Auris III
    Toyota zaprezentowała nowego Aurisa. Z wyglądu wg mnie jest progres nie tylko w porównaniu z poprzednikiem ale też z poprzednikiem poprzednika Kolejnym znakiem czasu jest to, że nie będzie w ofercie diesli. Coraz więcej ...
    Jak działa skrzynia biegów MMT w Toyotach?
    Skrzynia biegów MMT Toyoty jest dostępna w modelach Aygo, Yaris, Corolla, Corolla Verso, Auris i nie należy jej mylić z automatyczną skrzynią biegów, która jest oferowana na rynku północnoamerykańskim ...