REKLAMA
Cześć, przymierzam się do zamiany swojego Hyundaia na coś większego. Mieszkam w rejonie Poznania.
- budżet jaki mnie interesuje to 15 000
- przebieg roczny około 30 000 km rocznie, z czego 80% trasa, reszta miasto - 10% bez korków, 10% z korkami. Do pracy mam ~60 km w jedną stronę
- mam 194 wzrostu, zatem musi to być wygodne auto
- bezawaryjność i ekonomia są istotne
- samochód stoi pod chmurką przez cały rok
Przebieg zakupionego auta nie ma dla mnie większego znaczenia, liczy się tylko i wyłącznie stan.
Zależy mi:
- były wygodne siedzenia z przodu
- aby za mną mogła usiąść osoba i podróżować w miarę wygodnie (i miała drzwi)
- do bagażnika mieścił się bagaż dla 4 osób (nie mówię o wielkich walizach, ale normalny bagaż na wyjazdy kilkudniowe)
- by była klimatyzacja, elektryka przednich szyb
- dobra widoczność do tyłu lub czujniki parkowania (często parkuję równolegle, nie chcę przyhaczyć o coś niewidocznego z lusterek)
- hak byłby przydatny (zamierzam używać bagażnika na rowery), ale ewentualnie mogę mieć je na dachu jak nie ma opcji haka
- miało trochę zapasu mocy - mój Hyundai jest lekki i jak się jedzie w 2 osoby to większość aut bezproblemowo wyprzedza, przy większej liczbie pasażerów jest problem
- jakby były uchwyty na kubki to byłoby fajnie, przywykłem do nich w Hyundaiu (mam aż 5!, dwa oczywiście wystarczą), ale nie jest to niezbędna rzecz
Jeśli chodzi o eksploatację to oczekiwałbym czegoś na zasadzie mojego Hyundaia, tj. naprawy związane tylko z eksploatacją, usterki, które nie wykluczają dalszej jazdy. Nie chciałbym się wkopać w drogie i skomplikowane bagno związane z naprawami.
Ekonomia/zużycie paliwa. Na chwilę obecną mam średnioroczne zużycie na poziomie 7.3 l gazu i 1.9 l benzyny / 100 km. Wiadomo, że tak niskiego nie uzyskam w większym aucie, ale nie chciałbym, aby kilometr jazdy kosztował 35 groszy. Wiadomo, że ładne brzmienie też kosztuje
O czym myślałem? Głównie benzyna z gazem, choć jeżeli Diesel byłby dobry to też nie pogardzę. Nie mam preferencji odnośnie przekładni - może być manual, jak i automat.
Modele, na jakie na razie zwróciłem uwagę to:
- Lexus LS / Toyota Avalon
- BMW E46
- BMW E39
- Subaru Forester
- Mitsubishi Outlander
- Citroen C5
- Ford Mondeo (tutaj chyba najwięcej solidnie wyeksploatowanych egzemplarzy)