Komfortowe auto w okolicach 15 tys zł

10 Mar 2020, 21:03

Cześć, poszukuję samochodu w okolicach 15000 zł, mieszkam na Dolnym Śląsku, jednak mogę się bez problemu wybrać poza moje województwo. Nie mam pojęcia za czym się rozglądać w tej kwocie, a dwa identyczne samochody z tego samego roku i z tym samym silnikiem potrafią kosztować zarówno 8000 jak i 20000.

Celuję w auta komfortowe, sedany lub kombi (o ile jest w miarę ładne - jednak to kwestia gustu). Silnik "normalny" lub trochę mocniejszy (normalny to dla mnie 2.4 140km w Volvo S60), koniecznie benzyna lub LPG, na diesle zbyt małe trasy. Przebiegi samochodu mi nie straszne, także na to nawet nie patrzę. Ponadto, chciałbym w końcu mieć auto z automatem i jeżeli byłoby coś godnego uwagi to chętnie się przyjrzę.

Moje typy samochodów to:
- Volvo S60/80
- Saab 9-3
- Subaru Legacy
- Mercedes W211
- BMW E39

Co sądzicie o samochodach wymienionych powyżej? Za każdą radę i propozycję bardzo dziękuję :D
Creavlez
Nowicjusz

10 Mar 2020, 23:36

9-3 jakiś mega komfortowy nie będzie. Na Merca słaby budżet.

Wygodnie będzie w Hyundaiu Sonacie/Kii Magentis. 2.4 w sam raz do takiego wozu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Mar 2020, 00:08

Powiem szczerze że zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony, nie myślałem nawet o samochodach tych marek, tymczasem Sonata bardzo fajne auto. Bardzo dziękuję za propozycję
Creavlez
Nowicjusz

11 Mar 2020, 22:43

Znalazłem takie ogłoszenia, co sądzicie, jest jakieś warte uwagi?

KIA:
[link do oferty na Olx wygasł]

Hyundai:
[link do oferty na Olx wygasł] [handlarz]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Subaru:
Creavlez
Nowicjusz

12 Mar 2020, 10:56

Zerknij sobie jeszcze na Peugeota 607
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Mar 2020, 11:32

Creavlez napisał(a):Moje typy samochodów to:
- Volvo S60/80
- Saab 9-3
- Subaru Legacy
- Mercedes W211
- BMW E39

Czym jeździłeś wcześniej? Co rozumiesz przez komfort? Komfortowe (miękkie) zawieszenie, bardzo dobre wyciszenie w przedziale pasażerskim, bogate wyposażenie?

Ogólni to najbardziej komfortowy będzie Mercedes, chociaż lepiej pod tym względem wypada W210 niż W211.
Między W211 a S60/S80 będzie duża różnica, chociaż Volvo jest na pewno nadal dość komfortowe. Saab ma bardzo miękkie zawieszenie, ale słabo prowadzi się w zakrętach i ma gorsze wykończenie niż pozostałe.
BMW ogólnie też jest dość komfortowe, ale nie pod względem zawieszenia. Na pewno najlepiej się prowadzi z powyższych.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

12 Mar 2020, 12:37

Obecnie jeżdżę Mazdą 6 2007/Skoda Fabia 2018/Octavia 2016, ale nie uważam aby to miało jakiekolwiek znaczenie.

Czym jest dla mnie komfort? Miękkie zawieszenie, wygodne (miękkie) fotele, w miarę dobrze wyciszone wnętrze, wyposażenie jest dla mnie drugorzędne, aczkolwiek zawsze jest w pewien sposób ważne.
Creavlez
Nowicjusz

12 Mar 2020, 15:40

Invi napisał(a):Zerknij sobie jeszcze na Peugeota 607

A jak w tych peżotach z awaryjnością? Miałem na początku 306 1.6 z 99 i praktycznie nie było miesiąca żebym czegoś nie robił przy elektronice, raz coś działało a raz nie, co chwila jakieś bezpieczniki czy nawet bawienie się z wentylatorem od nawiewu. Mimo wszystko bardzo dobrze wspominam to auto, pierwszego się nigdy nie zapomina :D
Creavlez
Nowicjusz

12 Mar 2020, 22:31

Creavlez napisał(a):Zerknij sobie jeszcze na Peugeota 607

A jak w tych peżotach z awaryjnością?
miałem kiedyś przez chwilę do czynienia z takim złotówowym, bodaj 2.2 HDI + automat, przebieg w granicach 600k. Ogólnie patrząc na samochód (zwłaszcza na środek) dałbym max połowę tego, właściciel (złotówa) mega zadowolony.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Mar 2020, 23:13

No ale tak mimo wszystko, powiem szczerze że jestem bardzo nastawiony na Sonatę albo Magentisa. Mam tutaj kilka ogłoszeń i zamierzam na dniach pojechać obejrzeć bo są w fajnej lokalizacji, tak że jedno obok drugiego.

Trip wariant 1:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Trip wariant 2:

Mógłbym liczyć na jakieś rady ew. ocenę tych ogłoszeń? Na co zwrócić uwagę przy oglądaniu Sonaty i Magentisa? Dzięki!
Creavlez
Nowicjusz

14 Mar 2020, 21:08

Co do linków.
Wariant 1
1. Wygląda ok (bzdety typu malowany zderza celowo pomijam), choć dziwi trochę fakt, że wyremontował silnik i już sprzedaje.
2. Ok
3. Niby ok, ale nigdy nie słyszałem o takiej instalacji LPG. Dużo wyświetleń, czyżby za duży silnik?
4. Słabe foto, niewiele widać oprócz tylnego zderzaka w innym kolorze.

Wariant 2
1. Ok, ale ta męcząca handlarska gadka...
2. Ok
mike
Moderator
Awatar użytkownika