Samochód do 40-45 tys zł.

06 Mar 2020, 12:53

Cześć,
Nadszedł czas na zmianę mojej Hondy Civic 1.8 UFO. Gdy 5 lat temu pytałem na forum (z innego, nieistniejącego już konta) dostałem konkretne rady i zrobiłem dobry zakup. Tym razem również proszę o pomoc.
Maksymalna kwota jaką chcę przeznaczyć na samochód to 45 tys zł i raczej nie ma możliwości powiększenia budżetu. W budżet natomiast nie jest wliczony serwis pozakupowy.
Potrzebuję samochodu dynamicznego, o dobrym prowadzeniu i w miarę wygodnego (honda jest bardzo sztywna i nawet najmniejsza nierówność na drodze jest odczuwalna, a dynamika zaczyna się wysoko na obrotomierzu, że aż bolą uszy).
Chciałbym, żeby samochód miał 4/5 drzwi. Na razie głównie będą jeździły nim 2 osoby, ale sytuacja może się dynamicznie rozwinąć i nigdy nie wiadomo kiedy dojdzie 3 pasażer :naughty:
Rocznie pokonuję około 20 tys km. Głównie to dojazd do pracy (30km w jedną stronę), kilka razy w roku dalsze wypady.
Celuję w benzynę więc idealnie jakby była możliwość zainstalowania lpg.
Ważnym wymaganiem jakie stawiam to dobre zabezpieczenie antykorozyjne.
Nie bez znaczenia są dla mnie też koszty utrzymania samochodu i dostępność części zamiennych.
Fajnie jakby samochód miał automatyczną skrzynie biegów, nie jest to oczywiście bezwarunkowy wymóg.
Samochód, kupuję na kolejne 5-7 lat więc zależy mi aby autko aktualnie nie miało więcej jak 10 lat.

Moje typy:
1. Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 km. Samochód bardzo mi się podoba i wyczytałem o nim dobre opinie. Mam jednak wątpliwości co do komfortu podczas jazdy i kosztów utrzymania.
2. Opel Astra 1.4T 140 km.
3. Mercedes-Benz Klasa C W204 1.8
4. Toyota Auris 1.6 132 km
5. Toyota Avensis 2.0 152 km
6. Hyundai i30 1.6 132 km
7. Opel Insignia 2.0 220 km
8. Ford Mondeo 1.6 160 km
9. Citroen DS4 lub DS5

Wiem, że podałem różne klasy samochodów. Nie przykładam do klasy większej wagi, o ile tylko autko będzie wpisywało się w moje oczekiwania.
Wielkie dzięki za pomoc :ok:
damian999
Nowicjusz

06 Mar 2020, 13:00

A coś jest nie tak z Twoją Hondą? Pytam bo osobiście nie wymieniłbym Civica na żaden z tych samochód, który wymieniłeś.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Mar 2020, 13:34

Chciałbym pojeździć czymś innym teraz. Czymś bardziej komfortowym, bardziej dynamicznym w dolnym zakresie i nowszym. Marzy mi się samochód z automatem.
A co do mojej Hondy, to serwisuję ją regularnie. Dzięki temu ma przejechane ponad 250 tyś km i nic jej nie dolega i pewnie jeszcze długo dolegać nie będzie. Założyłem do niej instalację LPG więc też koszt przejechania 100 km jest bardzo przyzwoity.
Chciałbym aby jej następca w tym temacie był równie dobry :D
damian999
Nowicjusz

06 Mar 2020, 13:59

damian999 napisał(a): Czymś bardziej komfortowym

Generalnie chąda komfortowa nie jest ale giulietta, astra, auris, i30, ds4 są autami z tego samego segmentu i spektakularnej różnicy nie będzie.

damian999 napisał(a):Założyłem do niej instalację LPG więc też koszt przejechania 100 km jest bardzo przyzwoity.
Chciałbym aby jej następca w tym temacie był równie dobry

Też myślisz o lpg w kolejnym aucie? Jeśli tak to do wywalenia jest ds5 bo ma bezpośredni wtrysk (zresztą sam silnik też jest śmieciowy), mondeo podobnie. P

Jeśli chcesz mieć niskie koszty utrzymania to insignia 2.0T nie jest ich uosobieniem.

Czyli tak naprawdę z Twojej listy zostaje avensis, który w benzynie ma kosmiczne ceny na rynku i mercedes.
Można pokusić się o szukanie mondeo ale z silnikiem 2.5T

Od siebie dorzucę lagunę mk3 uważając ją w sumie za najlepsze wyjście biorąc pod uwagę stosunek rocznik/cena/koszty. Do tego lpg zakładasz bez problemów
randomowy link [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Mar 2020, 14:31

Tak, myślę o LPG w kolejnym samochodzie. Robię trochę przebiegu rocznie i jazda na samej benzynie to spore koszty.
Kiedyś myślałem też o dieslu, ale jakoś ostatnio bardzo sceptycznie jestem do tego rodzaju paliwa nastawiony (koszty serwisu, polityka antydieslowa itp)
O Lagunie III słyszałem wiele dobrego, jednak to samochód nie dla mnie, nie podoba mi się bardzo. Tylko wersja coupe jest wyglądowo dla mnie do zaakceptowania, tyle że tam 2/3 drzwi.
Co do wymaganego przeze mnie komfortu to nie mam na myśli coś rodzaju C5. Honda jest dla mnie zbyt sztywna i sądzę że w jakimkolwiek bardziej miękkim samochodzie odczuję różnicę na +.
Nie ukrywam, że nakręciłem się trochę na Alfę. Jej wygląd mi bardzo odpowiada. Boję się tylko ewentualnych usterek i tego czy będzie to auto uniwersalne w perspektywie czasu. W tym momencie dla 2 osób na pewno da radę jednak już dla rodziny 2+1 lub 2+2 mam obawy.
damian999
Nowicjusz

13 Mar 2020, 09:58

Troszkę poczytałem, skonsultowałem się z partnerką i wybrałem kilka modeli, które myślę spełniłyby oczekiwania. Zmieniłem troszkę budżet i teraz na używane auto jestem w stanie wydać max 50 tys, natomiast na nowe 70 tys zł. Jeśli to będzie benzyna koniecznie chciałbym wrzucić LPG. Chciałbym, aby auto było dynamiczne, mało awaryjne, miało 4/5 drzwi, było uniwersalne (na co dzień do pracy, a dwa/trzy razy w roku w 1000km trasę), tanie w utrzymaniu.

1. Używana HONDA Civic IX Hatchback 1.8 140KM + LPG
2. Nowy FIAT Tipo Hatchback 1.4 T-Jet 120KM + fabryczny LPG
3. Używany PEUGEOT 508 Sedan 2.0HDI 163KM
4. Używany OPEL Astra J Hatchback 1.4T 140KM + LPG
5. Używana ALFA ROMEO Giulietta 1.4 MA 170KM + LPG
damian999
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault na salonie Rétromobile
    Renault na salonie Rétromobile, obowiązkowym wydarzeniu dla wielbicieli zabytkowych samochodów, odbywającym się w dniach 5-9 lutego 2020 roku na terenach wystawienniczych przy Porte de Versailles (hale 1, 2 ...

13 Mar 2020, 12:10

Nówki:
Toyota Corolla (na styk) - auto jakościowo odstaje od reszty, ale nie jest to różnica np. Duster - Audi.
Kia Ceed - starczy Ci chyba na najszybszego manuala.
Hyundai i30 - jedno z najpoprawniejszych i nowszych aut
Hyundai Elantra (na styk) - szału osiągami nie robi, ale samo w sobie poprawne
Kia Stonic + LPG - miejski SUV, samo w sobie dość ciekawe auto*
Kia Rio + LPG - mieszczuch, również ciekawe auto*

* starczy Ci na automat i to 7-biegowy, a do tego masz LPG

Hyundai ma 5 lat gwarancji, a Kia aż 7, Toyota tylko 3 - niektóre elementy mają krótszą gwarancję.

Kolejność od najlepszego.

Tipo to cienias przy tych autach, ale żeby nie było jest to dobre auto.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

13 Mar 2020, 15:13

Ja poluję na A5 w takiej cenie - z Niemiec można spokojnie za tyle kupic
puchi01
Obserwowany

13 Mar 2020, 15:56

Kupić możesz ale posiadanie takiego cuda "ze spokojem" nie będzie miało wiele wspólnego
Invi
Forumowicz VIP

13 Mar 2020, 17:10

A5 jak i cała grupa VAG odpada w moim przypadku. Audi według mnie to bardzo ładne samochody, jednak wygląd to nie wszystko.

Co do nowych samochodów to szukam takich, które mają fabryczne LPG. Wszystkie inne odpadają, a tym bardziej te z wtryskiem bezpośrednim jak 1.4 T-GDI w Hyundaiu . Miesięcznie robię około 2000 km, więc oszczędność dzięki LPG jest na poziomie 300-350zł.

Tipo powiem szczerze, średnio mi się podoba. Plusem jego jest natomiast cena. Za 75k jest już dobrze wyposażone i ma zamontowane salonowe LPG. Do tego oczywiście pełna gwarancja na 2 lata (z LPG nie da się przedłużyć na więcej).

Coraz mocniej natomiast myślę o używanej Hondzie Civic IX 1.8. Niby gwarancji nie ma, jednak zadbany egzemplarz pewnie będzie bezawaryjny na długo.
damian999
Nowicjusz

13 Mar 2020, 18:14

A Skoda Scala? Vaga rozumiem, że można nie lubić, ale Skode czy Seata bym tak nie skreślał.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

13 Mar 2020, 18:35

Marcel2727 napisał(a):Vaga rozumiem, że można nie lubić, ale Skode czy Seata bym tak nie skreślał.
a wiesz, że Skoda i Seat należą do VAG? :sly:

508 fajny wybór
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

13 Mar 2020, 18:37

Jaki silnik niby w seacie albo scali skoro mówimy o lpg? Scala to tylko śmieciowe 1.0, które rozpada się po 100kkm a olej bierze już dużo wcześniej + niesprawdzone 1.5
Invi
Forumowicz VIP

14 Mar 2020, 05:59

W pracy mamy rapida 1.0 który w pierwszym roku użytkowania zrobił 110 000 km i nic mu nie dolega. O dziwo oleju też nie bierze. A wracając do głównego tematu honda Civic ix jak najbardziej ok. Sam jeżdżę od 3 lat i mogę polecić.
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016