Cześć,
Nadszedł czas na zmianę mojej Hondy Civic 1.8 UFO. Gdy 5 lat temu pytałem na forum (z innego, nieistniejącego już konta) dostałem konkretne rady i zrobiłem dobry zakup. Tym razem również proszę o pomoc.
Maksymalna kwota jaką chcę przeznaczyć na samochód to 45 tys zł i raczej nie ma możliwości powiększenia budżetu. W budżet natomiast nie jest wliczony serwis pozakupowy.
Potrzebuję samochodu dynamicznego, o dobrym prowadzeniu i w miarę wygodnego (honda jest bardzo sztywna i nawet najmniejsza nierówność na drodze jest odczuwalna, a dynamika zaczyna się wysoko na obrotomierzu, że aż bolą uszy).
Chciałbym, żeby samochód miał 4/5 drzwi. Na razie głównie będą jeździły nim 2 osoby, ale sytuacja może się dynamicznie rozwinąć i nigdy nie wiadomo kiedy dojdzie 3 pasażer
Rocznie pokonuję około 20 tys km. Głównie to dojazd do pracy (30km w jedną stronę), kilka razy w roku dalsze wypady.
Celuję w benzynę więc idealnie jakby była możliwość zainstalowania lpg.
Ważnym wymaganiem jakie stawiam to dobre zabezpieczenie antykorozyjne.
Nie bez znaczenia są dla mnie też koszty utrzymania samochodu i dostępność części zamiennych.
Fajnie jakby samochód miał automatyczną skrzynie biegów, nie jest to oczywiście bezwarunkowy wymóg.
Samochód, kupuję na kolejne 5-7 lat więc zależy mi aby autko aktualnie nie miało więcej jak 10 lat.
Moje typy:
1. Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 km. Samochód bardzo mi się podoba i wyczytałem o nim dobre opinie. Mam jednak wątpliwości co do komfortu podczas jazdy i kosztów utrzymania.
2. Opel Astra 1.4T 140 km.
3. Mercedes-Benz Klasa C W204 1.8
4. Toyota Auris 1.6 132 km
5. Toyota Avensis 2.0 152 km
6. Hyundai i30 1.6 132 km
7. Opel Insignia 2.0 220 km
8. Ford Mondeo 1.6 160 km
9. Citroen DS4 lub DS5
Wiem, że podałem różne klasy samochodów. Nie przykładam do klasy większej wagi, o ile tylko autko będzie wpisywało się w moje oczekiwania.
Wielkie dzięki za pomoc
![OK :ok:]()