Komfortowy samochód do 50-60tyś.

28 Mar 2020, 00:25

Dzięki za odpowiedzi.
Ale samochody flagowe tez z tego co slyszalem moga cofać liczniki przed każdym przeglądem.
Ile w tym prawdy to nie wiem.
A co powiecie o dieslach w 508 i MK5.
Czy lepiej na taki przebiegi benzyne.
Ale czytalem że w 508 to benzyna nie za ciekawa.
A w MK5 to ecoboost 1.6 to za mały a znów 2.0 to troche pali.
A nie chce wydawać więcej jak 8 l na 100km.
darkin
Nowicjusz

28 Mar 2020, 08:52

150ps, kawał auta i ma nie palić więcej niż 8/100. Chłopie, zejdź na ziemię

darkin napisał(a):Ale samochody flagowe tez z tego co slyszalem moga cofać liczniki przed każdym przeglądem.

Taaaaaa będę płacił za usługę kilka razy po kilka stówek żeby za kilka lat wziąć za auto 2k więcej bo ma "mały przebieg" :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Mar 2020, 10:00

Invi napisał(a):150ps, kawał auta i ma nie palić więcej niż 8/100. Chłopie, zejdź na ziemię

Wiem o tym że to kawał auta i dużo palą. Ale czytając opinie 2.0 diesel pali właśnie około 8 l

.
Invi napisał(a):Taaaaaa będę płacił za usługę kilka razy po kilka stówek żeby za kilka lat wziąć za auto 2k więcej bo ma "mały przebieg"

Ja nie twierdze że tak jest tylko chodzą takie plotki.
A wiadomo że różni ludzie gadają różne rzeczy. Tylko dla tego chciałem się was dopytać.

A pytałem się wcześniej co możecie powiedzieć o skrzyni automatycznej w 508. Ile one wytrzymują i ile kosztuje ewentualna naprawa. Bo w MK5 wyczytałem że około 6 tys.
I sądzicie że lepiej poszukać samochodu z Polskiego salonu?
darkin
Nowicjusz

29 Mar 2020, 11:51

darkin napisał(a):Wiem o tym że to kawał auta i dużo palą. Ale czytając opinie 2.0 diesel pali właśnie około 8 l

Diesel tak, benzyna nie. Fizyki nie oszukasz. Najoszczędniejsze benzyny w aucie ważącym 1600kg spalą 7-8l w cyklu mieszanym, ale już w mieście w korkach minimum 9-10l.

W Peuegot 508 masz bardzo popularną skrzynię automatyczną Aisina TF-80SC. Występowała w Oplu, Saabie, Alfie Romeo, Cadillacu, Citroenie, Volvo itd. Na pewno będzie tańsza w eksploatacji i trwalsza od dwusprzęgłówek, ale w razie poważnej awarii naprawa będzie droga. Jeśli będziesz zmieniał olej co 60 tys.km to skrzynia spokojnie powinna przejeździć 300 tys.km.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

29 Mar 2020, 12:48

Dzięki za odpowiedz.
Zastanawiam się jeszcze właśnie czy diesel czy benzyna przy takich przebiegach. Mam volvo 2.0 D i na razie się nic nie dzieje na tych małych trasach ale dpf musiałem usunąć na samym początku. Wiec właśnie jest dylemat.
A może wy polecicie jakieś auto rodzinne kombi?
Mało awaryjne.
darkin
Nowicjusz

29 Mar 2020, 13:35

Mazda 6, znajdziesz bez problemu coś z salonu PL. Raczej bezproblemowe automatyczne skrzynie. Spalanie na bardzo dobrym poziomie jak na benzynę (średnio 7-8l) np,:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Alternatywnie Toyota Avensis 1.8/2.0:
Ossy
Forumowicz VIP

30 Mar 2020, 10:43

Mazda 6 bardzo ładna i czytałem że ma dobre opinie.
Ale widać że ma bardzo mało miejsca na tak duże auto.

Ten 508 ma dużo więcej miejsca. No i chcemy tak auto na 6 lub więcej lat.

A co sądzicie o tym aucie? Bo wyczytałem że ten sprzedawca ma dobre opinie?
Czy one już maja dolewany ten płyn do FAP?
I czy sądzicie czy na takie nie duże przebiegi sprawdzi się ten samochód. Chodzi mi o żywotność silnika.
darkin
Nowicjusz

30 Mar 2020, 12:33

508-ka nie jest znacząco większa od Mazdy 6, na tylnej kanapie ma nawet mniej miejsca od Japończyka.
Ossy
Forumowicz VIP

30 Mar 2020, 12:50

No nie wiem bo nie widziałem ani 508 ani mazdy 6 w środku.
Ale bagaznik chyba jest duzo wiekszy w 508?
Musze zobaczyć obie na żywo i wtedy ocenic.
A co z rdza w mazdzie 6 i kradziezami?
darkin
Nowicjusz

30 Mar 2020, 13:01

Invi napisał(a):Taaaaaa będę płacił za usługę kilka razy po kilka stówek żeby za kilka lat wziąć za auto 2k więcej
dla osoby prywatnej to nie ma sensu ale dla firmy która auto leasinguje to już wygląda troszkę inaczej.

Mazda 6 bardzo fajne auto jakbym miał sobie kupić to w tej cenie i klasie nie ma konkurenta (mówię o sobie oczywiście) tylko czy 60k wystarczy żeby kupić coś wartego? Nie wiem. Na rdze jeszcze trochę za wcześnie chodź trzeba mieć to na uwadze bo w Mazdzie się nic nie zmieniło dalej jest lipa z blacha i zabezpieczeniem a raczej jego brakiem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Mar 2020, 09:16

Z manualem bez problemu kupi się 6-kę 2.0 do 60 tysięcy z początku produkcji (2013-2014, może nawet 2015). Z automatem jest mniej ofert, więc będzie trochę trudniej. Po zakupie obowiązkowo przegląd blach i zabezpieczenie całego podwozia. Za kilka lat może być kiepsko z blachą, a po takim zabezpieczeniu będzie spokój. 508 z dieslem też jest spoko, tylko to nie na krótkie trasy. W wycinanie DPF w tak nowoczesnym silniku też bym się nie bawił.
Ossy
Forumowicz VIP

31 Mar 2020, 19:24

Dziękuje wszystkim za porady.

Mazda ładna jak pisałem ale co z kradzieżami?
I kupować auto za około 60 tyś i zabezpieczać od korozji i jak się to źle zrobi to wyjdzie rude. : angry: :angry:

Raczej jesteśmy skłonni ku 508 nawet na te małe przebiegi.

Żona jeszcze chciała żebym zapytał się o skodę superb.

darkin
Nowicjusz

01 Kwi 2020, 12:04

darkin napisał(a):Mazda ładna jak pisałem ale co z kradzieżami?

Zależy na co akurat jest popyt u miłośników rzeczy cudzych.
W zeszłym roku w moim mieście było "branie" na 508. Teściowi usiłowali takowego "pożyczyć". Dostali się do środka i grzebali przy stacyjce ale albo coś ich spłoszyło (parking podziemny), albo nie mogli dać sobie rady i zostawili otwarte auto. O zainteresowaniu tym modelem w okolicy, dowiedział się od znajomego policjanta. Od tamtego czasu jest spokój. także jak wszędzie - trendy się zmieniają.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007

01 Kwi 2020, 12:26

Kradnie się to na co jest zamówienie, już teraz nie kradnął takich aut na przeszczep, teraz kradnął auta po części, jest zamówienie na przód do mazdy to na wędkę idzie Mazda trzeba wnętrze do Peugeota to taka sama sytuacja, reszta idzie na porzucenie albo podpalenie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4