Kompakt do 25-30 tys i maksymalnie do 10 lat

16 Sie 2020, 22:16

Witam wszystkich :-)

Właśnie zacząłem poszukiwania nowego samochodu troszkę poczytałem w internecie ale trudno mi się zdecydować a nie chciałbym wbić się na mine tym bardziej, że kwota nie jest juz taka mała.

Szukam samochodu używanego najlepiej młodszego niż 10 lat roczniki 2011-2013, ma to być kompakt ponieważ głównie jeżdżę w mieście ale sporadycznie zdarza się trasa 300km+ więc chciałbym aby to nie była męka. Rocznie maks 15tys kilometrów.

Szukam auta malo awaryjnego z niskim kosztem serwisu. Wiadomo wszystko się psuje i zużywa lecz moja w tym głowa aby o to dbać więc kupując auto chciałbym aby bylo mnie stać na jego serwis żeby służył długo i bezproblemowo (min. 6lat).Interesują mnie tylko silniki benzynowe.

Póki co mam dwóch głównych kandydatów

Renault Megane 3 1.6 16v 110km
Opel Astra J 1.6 115km

Wszystkie silniki są bez turbo co obniża koszty,nie są to demony prędkości ale do spokojnej komfortowej jazdy wystarczą.
Chciałbym zapytać co jeszcze mógłbym rozważyć w tym segmencie? Istotna sprawa dla mnie to dobre zabezpieczenie przed korozją. Co do wyposażenia nie mam szczególnych wymagań zależy mi na klimatyzacji i "systemach bezpieczeństwa", opcjonalnie czujniki parkowania, tempomat. Jeżdżę kompletnie gołą 16-letnią thalia 1 1,4 75km także trudno mi powiedzieć za jakie wyposażenie warto dopłacić tutaj też proszę o rady.

30 tysięcy to maks aby zamknąć się z całością. Tzn 25 tysięcy chciałbym przeznaczyć na samochód a 5 tysięcy zostawić na "pakiet startowy".
Maciej193
Obserwowany

17 Sie 2020, 13:40

Maciej193 napisał(a):Póki co mam dwóch głównych kandydatów

Renault Megane 3 1.6 16v 110km
Opel Astra J 1.6 115km
To ja Ci dorzucę jeszcze jednego ciekawego kandydata jakim jest Auris 1.6 Valvematic. Jak znajdziesz w dobrym stanie i zabezpieczysz sobie podwozie to będziesz długo jeździł zadowolony :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Sie 2020, 21:13

Maciej193 napisał(a):Renault Megane 3 1.6 16v 110km
Opel Astra J 1.6 115km

Technicznie obydwa spoko ale z tej dwójki wziąłbym megane. Astra to ciężki kloc i te 115ps to po prostu za mało, tam trzeba chociaż 1.4T żeby w miarę sprawnie się poruszać.

Zerknij sobie na focusa 1.6, lancera 1.8 i civic'a 1.8
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Sie 2020, 20:13

Auris fajny ale jako 10 latek moze byc problem z korozją no i bardzo mocno trzyma cenę.

Co do astry fakt, czytałem już sporo opinii i te 115km przy tej masie jest niewystarczające.

O Lancerze muszę poczytać nie jest to zbyt popularny samochód na naszych drogach jakos tego mało. Co do ufo ma mega dobre opinie ale to honda i martwi mnie to, że zdąży się rozpaść zanim się do niego przyzwyczaję, no i to twarde zawieszenie :-/

Gdyby nie jakość blachy celował bym w i30 1.6 też fajny samochodzik ale niestey o ile mechanicznie sporo można poprawić w samochodzie o tyle jeśli chodzi o blachę cudów nie ma jeśli fabrycznie jest do kitu to ciężko będzie abym 10 letnim autem pojeździł jeszcze z 7.
Maciej193
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry z klocków Lego
    Australijska Toyota pokazała w Melbourne pełnowymiarową replikę Camry nowej generacji zbudowaną w całości z klocków Lego. Samochód stworzył Ryan McNaught przy użyciu 500 tys. elementów. Toyota Lego Konstrukcja ...