REKLAMA
Witam wszystkich
Właśnie zacząłem poszukiwania nowego samochodu troszkę poczytałem w internecie ale trudno mi się zdecydować a nie chciałbym wbić się na mine tym bardziej, że kwota nie jest juz taka mała.
Szukam samochodu używanego najlepiej młodszego niż 10 lat roczniki 2011-2013, ma to być kompakt ponieważ głównie jeżdżę w mieście ale sporadycznie zdarza się trasa 300km+ więc chciałbym aby to nie była męka. Rocznie maks 15tys kilometrów.
Szukam auta malo awaryjnego z niskim kosztem serwisu. Wiadomo wszystko się psuje i zużywa lecz moja w tym głowa aby o to dbać więc kupując auto chciałbym aby bylo mnie stać na jego serwis żeby służył długo i bezproblemowo (min. 6lat).Interesują mnie tylko silniki benzynowe.
Póki co mam dwóch głównych kandydatów
Renault Megane 3 1.6 16v 110km
Opel Astra J 1.6 115km
Wszystkie silniki są bez turbo co obniża koszty,nie są to demony prędkości ale do spokojnej komfortowej jazdy wystarczą.
Chciałbym zapytać co jeszcze mógłbym rozważyć w tym segmencie? Istotna sprawa dla mnie to dobre zabezpieczenie przed korozją. Co do wyposażenia nie mam szczególnych wymagań zależy mi na klimatyzacji i "systemach bezpieczeństwa", opcjonalnie czujniki parkowania, tempomat. Jeżdżę kompletnie gołą 16-letnią thalia 1 1,4 75km także trudno mi powiedzieć za jakie wyposażenie warto dopłacić tutaj też proszę o rady.
30 tysięcy to maks aby zamknąć się z całością. Tzn 25 tysięcy chciałbym przeznaczyć na samochód a 5 tysięcy zostawić na "pakiet startowy".