Komputer/sterownik silnika Honda City/ Jazz

13 Kwi 2017, 19:09

Witam, niemal 100 % części silnika z Hondy Jazz pasuje pod model City (1.4B), jednak nie jestem pewien co do sterownika silnika. Mam możliwość zakupu sterownika do Jazza, a posiadam City. Próbuje pozbyć się kontrolki "check engine".
Przy okazji, gdzie znajduje się owy sterownik silnika?
Pozdrawiam.
Wojtas0110
Nowicjusz

Auto: Nie mam

14 Kwi 2017, 16:40

Wojtas0110 napisał(a):Próbuje pozbyć się kontrolki "check engine"
A skąd wiesz że to wina sterownika?

Wiesz jakie dokładnie są błędy sprawdzałeś je podłączając interfejs?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Kwi 2017, 16:44

Testy każdego czujnika wykonane, wszystko w porządku. Błąd dotyczy EGR, który był wymieniany dwukrotnie plus zaślepienie (miało rozwiązać sprawę świecącej kontrolki). To jest po prostu kolejny pomysł na pozbycie się "check engine",
Wojtas0110
Nowicjusz

15 Kwi 2017, 12:36

Wojtas0110 napisał(a):Błąd dotyczy EGR, który był wymieniany dwukrotnie plus zaślepienie (miało rozwiązać sprawę świecącej kontrolki). To jest po prostu kolejny pomysł na pozbycie się "check engine",

A skąd pewność, że to EGR, a nie sprawa złącza albo przewodu? Nie warto podpiąć EGR-a bezpośrednio bez złączek i na nowym przewodzie? Chociażby tego przewodu nie przeciągać, tylko puścić luźno i wpiąć na odpowiedni pin do sterownika. Ja zawsze tak robię, żeby upewnić się, że to wina sterownika. Po co ładować kasę w kolejne części?
A co do pytania o sterownik, to będziesz miał ciężko uzyskać jednoznaczną odpowiedż, ponieważ musiałby to być ktoś, kto zna się na oprogramowaniu sterowników i zapewne musiałby to oprogramowanie widzieć, bo co auto, co silnik to inne oprogramowanie. Czasem wystarczy inna masa auta i już oprogramowanie na mapę paliwa jest inne, bo dawkowanie musi być inne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Kwi 2017, 13:53

Ciężka sprawa z wymianą przewodów EGR, nawet dostępności takich rzeczy w internecie jest znikoma. Za to sterowniki są chociażby na Allegro, chyba zaryzykuje i kupię inny z tego modelu. Może nawet sam odnajdę, w którym miejscu jest w samochodzie i wymienię.
Wojtas0110
Nowicjusz

15 Kwi 2017, 15:36

Może oddaj swój sterownik do naprawy. W sieci znajdziesz firmy które specjalizują się w tej marce. Zadzwoń , przedstaw swój problem. Jak będziesz cwany to się dużo dowiesz np. gdzie szukać komputera w aucie i np. czy można bezproblemowo go wymienić , czy trzeba jednak grzebać w programie diagnostycznym aby przypisać go do immo.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1JZ-GTE i 2JZ-GTE
    Sześć cylindrów w układzie rzędowym. Pojemność: od 2,5 do 3 litrów. Zalety: dostępność i dobry potencjał do tuningu. Silniki Toyoty z rodziny JZ zyskały już status legend. Solidny żeliwny blok jest w stanie ...
    Toyota Proace Verso (od 2016)
    To największa w historii Toyota o nazwie Verso, mogąca zabrać na swój pokład od 5 do 9 pasażerów. Została pomyślana jako uniwersalny pojazd zarówno do firm, jak i dla rodziny, lub też jako komfortowy ...