Koniec OC i nowy samochód

06 Maj 2011, 11:53

Witam
Proszę bardzo o pomoc.
Ponad miesiąc temu kupiłem samochód. Miał on ubezpieczenie ważne do 26kwietnia tego roku. Poprzedni właściciel wymówił ubezpieczenie. niestety przez nową prace zapomniałem o ubezpieczeniu.....i teraz nie wiem jak wygląda sytuacja. Czy ubezpieczenie przeszło na okres 12 miesięcy i przyślą mi kwitek z blankietem do zapłaty, czy poprostu ubezpieczenie się skończyło i tyle, mogę ubezpieczyć się na nowo, gdzie chce.
Prosze bardzo o pomoc, z góry dzięki.
Pozdrawiam
goral8611
Początkujący

Miejscowość: Żywiec

06 Maj 2011, 18:06

goral8611 napisał(a):. Czy ubezpieczenie przeszło na okres 12 miesięcy i przyślą mi kwitek z blankietem do zapłaty

Niestety ale musisz kontynuowac OC w firmie w której skończyło Ci sie ubezpieczenie.Na dzień dzisiejszy oni sami mogą Ci nic nie przesłac ale bądz pewny ze sobie o tym fakcie przypomna i mimo tego ze będziesz miał ubezpieczony sam.w innej firmie dostaniesz od nich przekazik do zapłaty.Brak wypowiedzenia umowy z Twojej strony jest dla nich potwierdzeniem dalszej kontynuacji ubezpieczenia w ich firmie....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Maj 2011, 19:07

No spoko:) dzięki za info:)i pomoc:) a jeszcze mam pytanko:) to jak sam zawrę umowę kontunuującą polisę w tej samej firmie (tylko że online) to nie policzą mi 2-óch polis?? tylko potraktują to jako jedną??:) może głupkawe pytanie, ale wolę mieć pewność:)
goral8611
Początkujący

06 Maj 2011, 19:20

goral8611 napisał(a):to jak sam zawrę umowę kontunuującą polisę w tej samej firmie (tylko że online) to nie policzą mi 2-óch polis??

Nie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Maj 2011, 20:07

Dzięki dzięki:) życzę udanego weekendu:) pozdrawiam
goral8611
Początkujący

10 Maj 2011, 10:06

Goral, jeśli poprzedni właściciel nie wypowiedział tej polisy i przeszła ona wraz z autem na Ciebie, to została ona automatycznie przedłużona przez ubezpieczyciela. Bo z Twojego opisu zakładam, że sam tej umowy nie wypowiedziałeś przed jej zakończeniem. Co do formalności, tak jak pisał Migi60 – ubezpieczyciel powinien dosłać ci dokumenty polisowe. Radzę ci, skontaktuj się z ubezpieczycielem, by upewnić się, że wie on o tym, że jesteś nowym właścicielem auta. I by potwierdzić dane kontaktowe itp. Jeśli miałbyś dodatkowe pytania, zachęcam do kontaktu poprzez oficjalny blog Link4.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód dla niepełnosprawnego kierowcy
    Odsetek osób niepełnosprawnych w Polsce wynosi ponad 12% mieszkańców, czyli 3,1 mln obywateli. Podobnie sytuacja kształtuje się w całej Europie. Najczęstszą przyczynę niepełnosprawności stanowią schorzenia układu ...
    "Zielony Pociąg" Audi, napędzany energią z odzysku
    Koncern Audi rozwinął "zielony dywan", premier Badenii – Wirtembergii Winfried Kretschmann, dokonał otwarcia pierwszego odcinka kolejowego, służącego Audi do transportu towarowego, nie zanieczyszczającego środowiska ...

13 Maj 2011, 16:36

Dzięki za zainteresowanie:):) wszystko już pozałatwiane:) oczywiście przedłużoną miałem polise w PZU. Pozdrawiam i życze udanego weekendu:)
goral8611
Początkujący