Stare auto ~

12 Maj 2011, 10:10

Witam. Mam pytanko dotyczące auta z 1971 roku mercedesa. Auto stało od wielu lat na podwórku u kolegi i postanowiłem je kupić. Auto było własnością jego ojca, który niestety już nie żyje. Kolega poszukał dokumentów i znalazł dowód rejestracyjny pojazdu i teraz nasuwa się pytanko czy tylko poprzez ten świstek mogę kupić auto czy potrzebne są jakieś inne dokumenty dotyczące auta. Czy bez problemu będę mógł go zarejestrować na siebie ? Czy ewentualnie kiedyś będę mógł je sprzedać dalej ? Jak przypomnę sobie coś jeszcze to będę dopisywał, bo na szybkiego precyzuje te pytania. Dziękuje z góry za pomoc.
mag1970
Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg

12 Maj 2011, 11:52

mag1970 napisał(a):znalazł dowód rejestracyjny pojazdu i teraz nasuwa się pytanko czy tylko poprzez ten świstek mogę kupić auto czy potrzebne są jakieś inne dokumenty dotyczące auta

... auto w zasadzie innych dokumentów nie potrzebuje - do rejestracji trzeba jeszcze zrobić aktualny przegląd, bo podejrzewam, że takiego nie ma ... no i jeśli kwota na umowie będzie większa od 1000 pln - Urząd Skarbowy i podatek ...
... ewentualny brak OC Cie nie interesuje ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

12 Maj 2011, 19:39

silvo44 napisał(a):... auto w zasadzie innych dokumentów nie potrzebuje - do rejestracji trzeba jeszcze zrobić aktualny przegląd, bo podejrzewam, że takiego nie ma ... no i jeśli kwota na umowie będzie większa od 1000 pln - Urząd Skarbowy i podatek ...
Może być gorzej, bo właściciel zmarł (i jak rozumiem nikt nie przerejestrował auta), a nawet nie wiadomo czy jakoś nim rozporządził.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

12 Maj 2011, 19:43

Dzisiaj rozmawiałem z matką kolegi i od razu zobaczyłem dowód i była ona wpisana jako współwłaściciel. Jak dowód jest ciągle w posiadaniu jej i nie ma wbitego w dowodzie wyrejestrowania, czyli tzn. że auto nie został wyrejestrowane. Czy dobrze mówię ?
mag1970
Nowicjusz

12 Maj 2011, 23:03

mag1970 napisał(a):Jak dowód jest ciągle w posiadaniu jej i nie ma wbitego w dowodzie wyrejestrowania, czyli tzn. że auto nie został wyrejestrowane. Czy dobrze mówię ?

Całkiem dobrze...Tylko kto jest drugim włascicielem...
Oczywiście TR samochód posiada... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

12 Maj 2011, 23:41

Głównym włascicielem był mąż tej kobiety, który zmarł a ona była wpisana jako współwłaściciel.
mag1970
Nowicjusz

12 Maj 2011, 23:46

mag1970 napisał(a):Głównym włascicielem był mąż tej kobiety,

A więc sprawa sie komplikuje.Nie myslisz ze ktos wpisze jego dane do umowy k/s i złozy za niego "autograf"..... :?: :?: Jedynie sprawa spadkowa a dopiero pózniej sprzedaz samochodu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

13 Maj 2011, 09:10

Najlepiej by było jak współwłaściciel czyli żona udała by się do WK i pogadała co musi zrobić jak mąż nie żyje.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

13 Maj 2011, 14:06

Samochód w jakieś części (prawdopodobnie w 50%) jest własnością nieboszczyka. Ze względu na ten fakt, połowa auta należy się spadkobiercom, czyli w połowie żonie i w połowie dzieciom (chyba, że nieboszczyk napisał testament i jakoś inaczej rozdysponował autem w co wątpię). Można więc przyjąć, że 75% auta posiada żona i w 25% dzieci (jeżeli jest jedno dziecko to ma 25%, jeżeli jest dwoje to oboje po 12,5%, jeżeli troje... itd.)

Siłą rzeczy trzeba uregulować na drodze sądowej sprawę majątkową. Warto? Może i warto dla mesia z '71 rocznika :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika