Kontrolka akumulatora i oleju - Fiat Grande Punto

15 Gru 2022, 04:24

Hej. Dziś podczas powrotu do domu napotkał mnie problem w moim Fiacie Grande Punto. Zjeżdżając z górki auto zaczęło się "dławić", obroty spadały i podwyższały się w ciągu sekundy, strzałka obrotomierza latała od środka do dołu i od dołu do środka. Po chwili auto zatrzymało się i nie chciało dalej jechać. Zgasły w nim światła. Po wyłączeniu samochodu i zapaleniu go ponownie problem nie zniknął. Samochód odpalał, natomiast po wrzuceniu biegu nie chciał ruszyć, kontrolki dalej się paliły, świateł nadal nie było, działały tylko awaryjne. Wyłączyłam samochód na 5 minut, po zapaleniu go problem zniknął, dałam radę dojechać do domu (około 7km). Dodam że od jakiegoś czasu świeci się kontrolka silnika, natomiast żadnych problemów z samochodem nie miałam. Jeśli to istotne dziś był duży mróz, również podczas powrotu do domu. Czy jest ktoś w stanie podsunąć mi pomysł co mogło być przyczyną takiego zachowania samochodu? Płyny w samochodzie wszystkie w normie. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)
Patrycja305
Obserwowany

• 15 Gru 2022, 04:28

Jest to Fiat Grande Punto 1.4 rok 2007 jeśli ma to jakieś znaczenie :bored:
    Patrycja305
    Obserwowany

15 Gru 2022, 09:03

Zaczął bym od wyczyszczenia połączeń masowych włącznie z klemami akumulatora i wymiany samego akumulatora, uprzedzając pytanie, nie ,to że odpala nie znaczy że jest sprawny. Przy okazji także sprawdzić samo jego ładowanie podczas pracy silnika
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Gru 2022, 12:21

A ja bym zaczął od sprawdzenia jaki błąd się, pokazał...Bo skoro świeci się kontrolka silnika, to znaczy, że pojawił się błąd, który najprawdopodobniej jest przyczyną niedomagań silnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM IntelliLink - teraz z funkcją Siri Eyes Free
      ADAM to najbardziej zindywidualizowany i "kontaktowy" samochód miejski Opla w segmencie A. System informacyjno-rozrywkowy IntelliLink jest kompatybilny ze wszystkimi smartfonami pracującymi w systemie operacyjnym Android ...
      Silnik 8GR-FXS
      Silnik 8GR-FXS jest kolejną jednostką, którą w napędzaniu kół wspomagają silniki elektryczne. Sam motor wytwarza 299 KM, ale łączna moc układów, w których jest stosowany wynosi już 359 KM. Z takiego ...