REKLAMA
Witam!
Posiadam Aveo 1.4 T200 z 2004 r. trochę ponad rok (pierwsze auto). Na badaniu okresowym wyszła mi zbyt mała siła hamowania na tylnej osi (hamulec zasadniczy). Po skonsultowaniu z mechanikiem zostało wymienione już wszystko co przychodziło do głowy w układzie hamowania:
- hamulce bębnowe
- przewody hamulcowe
- korektor siły hamowania
- pompa hamulcowa
i co za wymianami idzie płyn hamulcowy. Dwie ostatnie części zostały zakupione jako używane, ponieważ dostałem informację, że do tego modelu części oryginalnych, ani zamienników już nie produkują i również znaleźć takowych w internecie nie mogłem.
Pierwszą naprawą były same hamulce bębnowe - siła hamowania bez zmian.
Drugą korektor siły hamowania + przewody - jak wyżej.
Trzecią pompa hamulcowa - tak samo.
Siła hamowania na tylnej osi wynosi ~700 N, po wymianie nie poprawiła się. Siła hamowania sprawdzana była również po dołożeniu pewnego obciążenia do bagażnika, w tym przypadku też nie wzrosła.
Mój mechanik się poddał - zaznaczam, że to rodzina więc oszustwo jest bardzo mało prawdopodobne - może miał słabe dojścia do części i ktoś posiada informację o zamiennikach? Jeśli ktoś zna mechanika (w Warszawie), który zna się jakkolwiek na tym modelu i byłby skory podjąć się naprawy proszę o podanie kontaktu.
Poza hamulcami większych problemów z autem nie mam, więc nie chciałbym się go pozbywać. Następne badanie dopiero we wrześniu, ale chcę zrobić rozeznanie odpowiednio wcześniej.