Kostka podpięcia do komputera

25 Kwi 2011, 08:32

witam kolegów może ktoś napisze czy zakupił jakiś Interfejs jeśli tak to jaki i jaki program jest potrzebny aby przeprowadzić diagnostykę i skasować błędy , w moim przypadku męczy mnie jeden błąd nieszczęsny HDC już raz mi go skasowali ale nikt mi nie powiedział dlaczego ten błąd wyskakuje a błąd powrócił po 3 dniach Pozdrawiam :wink:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

25 Kwi 2011, 21:30

Cze,
W zeszłym tygodniu dostałem złącze ELM i stwierdzam ze do landka to nędza łączy się z kompem programy czytają w sumie podstawowe parametry takie jak ( obroty silnika, prędkość pojazdu, ciśnienie w kolektorze, przepływomierz i spalanie auta ...) Innych czujników anie elektroniki nie widzi. Więc stwierdzam ze to złącze ELM do aut LAND ROVER jest mało warte.

Co do kontrolek możesz sprawdzić czujniki ABS.
A jeżeli ktoś Ci kasował błędy powinien przedstawić jaki był kod błędu czy usterki.
paul-88
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Oleśnica

26 Kwi 2011, 10:20

wiesz...lepiej tak niż wcale....
Ilość czytanych parametrów zależy pewnie od softu. LR ma swoje cudo i pewni moze wiecej poszaleć....ale to nie ten segment cenowy.
Do podstawowych rzeczy wystarczy ELM327 .
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

26 Kwi 2011, 10:28

dlatego podaj konkretnie który program używasz ... i jakie parametry czyta ... wcześniej podałeś kilka nazw ale nie chce mi się wieżyc że korzystasz ze wszystkich :?:
mar_pula
Początkujący

Miejscowość: Lubartów

26 Kwi 2011, 15:30

mar_pula napisał(a):dlatego podaj konkretnie który program używasz ... i jakie parametry czyta ... wcześniej podałeś kilka nazw ale nie chce mi się wieżyc że korzystasz ze wszystkich :?:

Kolego wcześniej się nie wypowiadałem :P
Programy które używałem to
PCMSCAN
ScanMaster-ELM
ProScan
ScanXL
ScanTool

to są programy które działały...
Może ktoś zna lepsze do landka pod złącze ELM
paul-88
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Oleśnica

26 Kwi 2011, 18:21

paul-88 napisał(a):Kolego wcześniej się nie wypowiadałem :P

Dlatego ta prośba nie była do Ciebie ... :grin:
mar_pula
Początkujący

Miejscowość: Lubartów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris
    0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris - rozstrzygnięcie konkursu Toyota Motor Poland W sobotę 6 października Toyota Motor Poland zorganizowała finał konkursu "Wygraj nową hybrydową Toyotę Yaris ". Po czterech miesiącach etapów ...

26 Kwi 2011, 18:24

Byłem dzisiaj u diagnosty, podłączył się za pomocą programu(?) GlobalPro, błędy wykasowane, kontrolki przestały się palić :) Kosztowało mnie to raptem 30 zł.
Fabutek
Początkujący

Miejscowość: mazury

10 Maj 2011, 20:22

hmm

A czy ELM327 radzi sobie np. z modułem komfortu...widzi wogole cos takiego?
i konkretnie może sie ktos wypowiedzieć czy przy uzyciu ELM327 mozna kasowac bledy ??? czy jak ktos napisal ze tylko odczyt takich parametrow jak: obroty silnika, prędkość pojazdu, ciśnienie w kolektorze, przepływomierz i spalanie ??? bo w takim razie byla by to kicha;/

pozdrawiam
GrossOgon
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

10 Maj 2011, 21:49

jak wszyscy tacy sprytni to jak skasować błędy z landka z 99 r ?
Wojtek P
Początkujący

Miejscowość: Podkarpacie

10 Maj 2011, 22:06

Mam ELM i ScanMaster kasuje błędy
kojotedek
Nowicjusz

Miejscowość: Klimontów

10 Maj 2011, 22:36

okej tnx za info
GrossOgon
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

21 Lip 2011, 18:32

Witam!
Mam problem. Kupiłem interfejs ELM 327, na allegro. Żaden z użytych programów nie chciał działać (użyłem ScanMastera, PCMSCAN, EasyOBDII i ScanTolla). ScanTool w ogólę się nie łączył, PCMScan wyrzucał błąd połączenia, ScanMaster -błąd łączenia ECU, EasyOBDII ogółem crashuje przy starcie. Ktoś się orientuje w czym tkwi problem? Elm ma Firmware w wersji 1.4. Może zła wersja oprogramowania? Samochód to freelek 2.0 diesel w wersji TCIE, rocznik 1999r.

Dodam że ogółem kabel jakieś oznaki życia daje, tzn. łączy się do pewnego momentu, pokazuje przy łączeniu, napięcie akumulatora. Kabel podłączany najpierw do lapka, potem do kostki w samodzie, następnie przekręcony kluczyk przekręcony na zapłon, na koniec włączony program.
Vespi
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

27 Lip 2011, 14:40

Miałem na początku ten sam problem. Tylko napięcie aku się pojawiało.
Czy wersja systemu to Win7? Wyrzucenie sterowników i ich instalacja ręczna z dołączonej płytki i wszystko śmiga. Winda instaluje sterownik ale ten z windy nie działa jak należy.
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

30 Lip 2011, 14:48

Dokładnie. Win7 SP1 X64. To zaraz spróbuję jeszcze raz.
Vespi
Nowicjusz

24 Sie 2011, 12:02

Niestety, zmiana sterowników nic nie zmieniła, próbowałem na dwóch notebookach oba na systemie W7 x64 SP1. Dodaje screen z programu Scan Master

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Czy ktoś może mi podsunąć jakiś pomysł, co z tym dalej?
Pozdrawiam!
Vespi
Nowicjusz