[Fiat Bravo 2] Koszty a kupno nowego samochodu

17 Cze 2022, 19:28

Cześć
Na wstępie nie wiem czy to jest dobry dział, jeżeli nie to prosiłbym o przeniesienie.

Moi rodzice mają Fiata Bravo 2 1.4 T-Jet 150KM. Samochód jest z grudnia `08, więc taki 13/14 latek . Poza napełnieniem klimy oraz uszkodzonym tłumikiem samochód nie miał gorszych problemów. Ale ostatnio:
-> zmieniał świece w silniku - koszt ? [nie pamięta] (zrobione)
-> poszło sprzęgło - koszt 3800 zł (zrobione)
-> teraz zauważył ojciec purchle na obu progach, blacharz mówił, że całe progi do wymiany : wstępny koszt 4000 zł
-> jest problem z tulejami : wstępny koszt ?
-> nie wiadomo jaka jest skrzynia biegów, mechanicy nie wiedzą czy to M32 czy fiatowska, więc może być to bomba z opóźnionym zapłonem.

Rodzice mają ten samochód od 2016 roku. Planują pojeździć jeszcze max. 5 lat, robią rocznie koło 15k km. Koledzy ojca namawiają go aby sprzedał samochód w chorobę i kupił nowe auto. Ojciec jest w stanie wyłożyć 30k + to co zostanie ze sprzedaży Fiata.

Przechodząc do meritum (rodzice i ja nie znamy się na samochodach): czy uważacie przy obecnej sytuacji, że warto iść w naprawę czy jednak odpuścić sobie i zacząć rozglądać się za czymś nowym?
gado
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • 18 Cze 2022, 13:04

Sprzęgło 3800 :shock: Progi 4000 :shock:
    Przy takich cenach to nówka z salonu zwróci się bardzo szybko.
    Pomału robi się u nas prawdziwy zachód(choć na razie tylko po stronie wydatków) i koszty napraw samochodów, będą promować zakup auta z salonu.
    Wychodzi na to, że w tej chwili najrozsądniejszym wyborem jest nówka z salonu,
    ... lub gruz za 5 tys :lol:
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna

18 Cze 2022, 23:33

Drogo Cię kroi ten mechanik, masz m32, bo fiatowskie wychodziły od 2010r. Niektóre fiaty lubią sobie gnić, np. mój z 2007 nie ma tego problemu, o dziwo, ponieważ salon polska. Skrzynia prędzej czy później wychodzi do roboty, są spece w środowisku fanów bravolotów, np. w Tychach robi gościu za ok 2000 zł, zostawiasz na 1 dzień i na 2 gotowe. Należy również zalać 3l oleju po remoncie, ponieważ jego niedobór to główna przyczyna rozsypania łożysk. Czy się opłaca to już twoja sprawa, i tak niewiele wyciągniesz sprzedając go.
    ggg11
    Początkujący

20 Cze 2022, 09:23

gado napisał(a):Rodzice mają ten samochód od 2016 roku. Planują pojeździć jeszcze max. 5 lat, robią rocznie koło 15k km. Koledzy ojca namawiają go aby sprzedał samochód w chorobę i kupił nowe auto. Ojciec jest w stanie wyłożyć 30k + to co zostanie ze sprzedaży Fiata.
    Mając na uwadze obecny samochód i jego wartość w okolicach 15tyś. zł plus te 30 tyś. zł to na samochód będzie 45 tyś. zł więc na nowe auto nie wystarczy. Ogólnie będzie pewnie ciężko znaleźć coś sensownego używanego w tym budżecie. Oczywiście wszystko zależy od wymagań rodziców.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Jaki wpływ na kierowanie pojazdem ma choroba kierowcy?
      Czasami choroba może dawać podobne objawy jak upojenie alkoholem. Na przykład osoby chore na cukrzycę, w trakcie nagłego obniżenia poziomu cukru we krwi, tracą kontakt z otoczeniem, są osłabione, mają opóźnione reakcje. ...