Od razu zacznę od wyjaśnienia o co chodzi.
W tym dziale jest pełno zapytań "ile kosztuje utrzymanie danego samochodu" albo mnóstwo jest stereotypowych stwierdzeń o "drogości" i taniości aut japońskich czy niemieckich. Było już kilka przymiarek aby zrobić poradnik jaki auta kupić do xxx zł ale koncepcji brak z powodu dynamiki rynku, która szybko zdezaktualizowałaby dany temat.
Postanowiłem podejść do tego inną drogą, która pomogła mi w zakupie mojego samochodu, mianowicie stworzyłem koszyk części i kosztów napraw najczęstszych usterek danego modelu. (dlatego też ujęte zostały samochody, które rozpatrywałem). Ceny części nie zmieniają się dynamicznie, a daje to pogląd na koszt użytkowania samochodu.
Każdy temat składałby się z części wstępu oraz zestawienia w formacie jpg. Następne tematy tworzone byłyby na prośbę użytkowników i na podstawie obserwacji tematów w dziale "jakie auto kupić". Trzeba jedynie stworzyć jakiś poddział "Koszyk części - porównania"
Proszę o ewentualne sugestie i ocenę słuszności moich działań...
...a teraz tekst właściwy
Główne założenia zestawienia:
- sedany segmentu D
- silniki benzynowe do 2l
- napęd na tylne koła
- generacje samochodów z ok. 2000r.
- manualne skrzynie biegów
Wytypowane modele:
- BMW 320i e46
- Lexus IS 200 mk1
- Mercedes C200 w203
Zestawienie* (kliknij aby powiększyć):
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Komentarz:
Należy zwrócić uwagę na wysoki koszt koła dwumasowego w Lexusie IS 200 w stosunku do konkurentów. W pakiecie startowym dla BMW i Mercedesa nie ujęto układu rozrządu zrealizowanego na trwałym łańcuchu. W Mercedesie ujęto regenerację kompresora za ok. 1200zł.
*Ceny brane z hurtowni iparts, intercars, z pominięciem najtańszych zamienników. W przypadku jednego porównania brałem części sprawdzone na forach lub tego samego producenta (np. łożyska SKF, czy hamulce TRW) z pominięciem najtańszych zamienników. Podane kwoty dla części eksploatacyjnych nie zawierają kosztów robocizny.