Kto ma pierwszeństwo

16 Lis 2023, 14:48

Kto ma w tej sytuacji pierwszeństwo.samochód A stoi na pasie oznaczonym jako pas do skrętu w lewo. Samochód b stoi na pasie oznaczonym jako pas do jazdy na wprost i do skrętu w lewo. Na rondzie pas na którym stoi samochód A rozdwaja się jak na fotografii na dwa pasy do skrętu w lewo. Natomiast pas od samochodu b prowadzi tak jak narysowane linie i z niego także można skręcić w lewo. Kierowca samochodu A chce zająć pas który oznaczyłem nr 2. Kierowca samochodu b także wjeżdża na pas o nr 2. Dochodzi do kolizji kto jest sprawcą? Czy samochód b może wjechać na pas nr 2 czy powinien jechać tak jak prowadzi go linia a samochód A może sobie wybrać czy jedzie pasem 1 czy nr 2 ?
kamilwwa87
Nowicjusz

16 Lis 2023, 15:13

Nie widzę dokładnie jakie tam linie są ale na moje to A wybiera pas 1 lub 2, a samochod B musi na 3. A jak się wepchq na 2 to jego wina
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

16 Lis 2023, 15:32

Dzięki. Czyli myślisz tak jak ja.
kamilwwa87
Nowicjusz

16 Lis 2023, 16:04

Znam to miejsce to zjazd z obwodnicy południowej Warszawy S2 w Aleje Krakowską.

Samochód B musi wybrać pas 3 bo w innym przypadku zmienia pas ruchu i musi ustąpić pierwszeństwa samochodom poruszającym się tym pasem.

Samochód A może wybrać pas 1 lub 2 przy czym wybierając ten drugi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lis 2023, 16:25

Dzięki tak to miejsce. Wygląda jak bys nie dokończył posta co miałeś na myśli na samym końcu ?
kamilwwa87
Nowicjusz

16 Lis 2023, 16:34

No właśnie nie wiem czemu tak się skończyło :/
Rokiko napisał(a):przy czym wybierając ten drugi
Nie zajedzie drogi nikomu i teoretycznie wybierając pas nie musi nawet włączać kierunku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    [F] A8 D3 4,2 / 745i e65 / XJ 4,2 X350 / LS 430 mk3
    Podstawowe kryteria zestawienia: - limuzyna segmentu F - silnik benzynowy o mocy około 300KM - automatyczna skrzynia biegów - modele z okolic 2004 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Audi A8 D3 4,2 - 335KM - BMW ...

16 Lis 2023, 16:36

No właśnie bo od miesiąca tamtędy muszę jeździć i większość jak samochód b leci prosto przecina linie i jeszcze trąbią że im drogę zajechałem..
kamilwwa87
Nowicjusz

16 Lis 2023, 17:19

Nie zawsze się warto sugerować tym jak większość jedzie tylko zaufać sobie :yes:
Ja znam w Krakowie jedno miejsce gdzie są 2 pasy skrajne lewe do nawrotki a środkowy na wprost/w lewo i notorycznie ludzie ze skrajnie lewego na srodku skryzowana bez kierunków przecinają 2 pasy żeby jechać w lewo zamiast nawracać.
Więc lepiej z przepisami bo jak pojedziesz za tłumem to możesz trafić na cwaniaka co cudzym kosztem chce bok polakierować albo zarobić i będzie walił w ciebie jak kuna w agrest :lol:
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

17 Lis 2023, 10:15

Tutaj sprawa jest jasna - samochód B zmienia pas, więc musi ustąpić pierwszeństwa wszystkim, którzy się na nim znajdują. W przypadku kolizji, winnym jest kierowca samochodu B. Z kolei samochód A nie zmienia pasa. Kierowca tylko wybiera czy jedzie 1 czy 2 ( od lewej ). Samochód B albo jedzie swoim ( 3 ) pasem, albo zmienia pas ustępując samochodowi A.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000