Kto ma pierwszenstwo w takiej sytuacji?

23 Lut 2011, 12:43

MotoAlbercik napisał(a):Definicję drogi wewnętrznej określa ustawa o drogach.
Co raz bardziej nie wiadomo co to. Proponuję jednak by patrzec na to miejsce przez szybę kierującego, a nie przez okulary urządnika-prawnika.
maryann
Nowicjusz

Miejscowość: Czechy k. Krakowa

23 Lut 2011, 12:49

maryann napisał(a):Co raz bardziej nie wiadomo co to

A co masz na myśli? Nie wiesz co to jest droga wewnętrzna i jakie na niej zasady ruchu obowiązują?

maryann napisał(a):Proponuję jednak by patrzec na to miejsce przez szybę kierującego, a nie przez okulary urządnika-prawnika

Błędne myślenie. I to bardzo błędne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lut 2011, 13:28

Twoje jest błędne. Ale dla odróżnienia napiszę dlaczego.:
Dlaczego? Przecież kierowca ma znać PoRD a nie uchwały rady dzielnicy. Więc zanim pokonam skrzyżowanie mam zostawić samochód, napisac petycję do stosownego urzędu z prośbą o wyjaśnienie statusu drogi jaką sie poruszam ja i pojazd na przecznicy, a potem wrócić i bez względu na konsekwencje i zachowanie tamtego skorzystać z pierwszeństwa bądź go ustąpić? Nie. Sposób pokonania skrzyżowania należ rozstrzygać trochę szybciej.
maryann
Nowicjusz

23 Lut 2011, 13:40

Dzieki za zainteresowanie!

po pracy podjade w tamto miejsce, obejrze wszystkie wjazdy od glownych ulic i narysuje dokladna mapke! :) (bo np. na Zumi, ul. Przemiarki - jadac od ulicy Raciborskiej - rozwidla sie w "slepa uliczke" i droge prowadzaca do ulicy Zalesie, obecnie "slepa uliczka" prowadzi juz do wybudowanego osiedla i laczy sie chyba z Bobrzynskiego lub Drukarska)

Znak poczatku strefy zamieszkania /z tego co pamietam/ znajduje sie zaraz przy pierwszym rozwidleniu ulicy Raciborskiej(jadac od ul. Kobierzynskiej).

Cala ta sytuacja sprawia, ze nie jestem pewny co do innego skrzyzowania w tym rejonie - wyjazd z drugiej strony tego bloku w ulice Raciborska(wjazd w strefe zamieszkania - znak). jezdzac tam kilka razy nigdy nie spotkalem sie z sytuacja, zeby pierwszy przez skrzyzowanie przejechal samochod dojezdzajacy do tej ulicy - a przeciez, wjezdza on w strefe zamieszkania - kierowcy traktuja ulice Raciborska jak "glowniejsza" niz te, z ktorymi sie laczy(wiec zasady "prawej reki" tez nie zobaczymy..). - ale moze to rowniez zaznacze dokladnie na mapce i poprosze o opinie.
koal
Nowicjusz

Miejscowość: krak

23 Lut 2011, 14:43

maryann napisał(a):Przecież kierowca ma znać PoRD a nie uchwały rady dzielnicy

W tym przypadku dopiero się okaże, czy kierowca nie tyle co musi znać, ale czy ma się stosować do ustawy prawo o ruchu drogowym. Rada dzielnicy nie ma tu nic do gadania - nie ona ustala status drogi w osiedlu. Rada osiedla może jedynie skierować wniosek do MZUiM o zmianę statusu drogi. A MZUiM może ale nie musi się do tego wniosku przychylić i raczej robią to niechętnie ( jeżeli chce się zmienić status drogi z wewnętrznej na publiczną bądz strefę zamieszkania )

maryann napisał(a):Więc zanim pokonam skrzyżowanie mam zostawić samochód, napisac petycję do stosownego urzędu z prośbą o wyjaśnienie statusu drogi jaką sie poruszam ja i pojazd na przecznicy, a potem wrócić i bez względu na konsekwencje i zachowanie tamtego skorzystać z pierwszeństwa bądź go ustąpić?

Znam lepszy, szybszy i pewniejszy sposób - zapoznać się z ustawą o drogach publicznych, czego jeszcze z całą pewnością nie zrobiłeś :wink: . Tam jest jasno i wyraźnie określone jaka droga jaki ma status. Jak to przeczytasz, to będziesz wiedział o co chodzi i dlaczego jesteś w błędzie. Oczywiście żeby zrozumieć to całkowicie, to nalezy jeszcze znać ustawę prawo o ruchu drogowym - tam też jest zagadnienie na ten temat oraz ustawę o znakach i sygnałach drogowych - tam też jest wątek dotyczący tego tematu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lut 2011, 15:01

A więc?
maryann
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Insignia z instalacją gazową LPG
    Opel Insignia z silnikiem 1.4 Turbo LPG ecoFLEX przystosowanym do eksploatacji na skroplonym propanie-butanie (LPG). Fabryczną instalację gazową można zamówić do każdej wersji nadwoziowej flagowego Opla, czyli sedana, ...

23 Lut 2011, 15:09

Co " A więc?"
A więc przeczytałeś te trzy ustawy? Wiesz już o co chodzi? I na co czekamy teraz?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lut 2011, 15:33

MotoAlbercik napisał(a):Błędne myślenie. I to bardzo błędne.
Czekam, aż wyjaśnisz. Bo wiesz, nie po to się zagląda na fora by usłyszeć "poczytaj sobie ustawy", "wiem, ale nie powiem", "mylisz się". Ja przedstawiłem logiczny sposób rozumowania do zastosowania na drodze, który ma dwie alternatywy: albo to skrzyżowanie z dojazdem do obiektu albo równorzędne. Trzecia to błędne(brak) oznakowania. A ty co?
maryann
Nowicjusz

23 Lut 2011, 15:44

maryann napisał(a):albo to skrzyżowanie z dojazdem do obiektu

Nie ma takiego skrzyżowania.

maryann napisał(a):Czekam, aż wyjaśnisz. Bo wiesz, nie po to się zagląda na fora by usłyszeć "poczytaj sobie ustawy", "wiem, ale nie powiem", "mylisz się"

Ehhh, no nie będę ci przeciez tu wklajał wszystkich trzech ustaw - są one ogólnodostępne w internecie.
No ale w sumie, to mógłbym ci zacytować konkretne artykuły, albo podać numery artykułów, ale nie wiem, czy warto - chyba nie za bardzo znasz te trzy ustawy, skoro piszesz takie rzeczy. Wg mnie chcesz iść po łatwiźnie. Ale nie ma tak łatwo - przeczytanie tych trzech ustaw dobrze ci zrobi - zapoznasz się ze wszystkimi przepisami, które powinien znać kierowca. A przy okazji może dowiesz się jeszcze rzeczy, o których do tej pory nie wiedziałeś :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lut 2011, 21:26

MotoAlbercik napisał(a):
Ehhh, no nie będę ci przeciez tu wklajał wszystkich trzech ustaw - są one ogólnodostępne w internecie.
No ale w sumie, to mógłbym ci zacytować konkretne artykuły, albo podać numery artykułów, ale nie wiem, czy warto - chyba nie za bardzo znasz te trzy ustawy, skoro piszesz takie rzeczy. Wg mnie chcesz iść po łatwiźnie. Ale nie ma tak łatwo - przeczytanie tych trzech ustaw dobrze ci zrobi

Mnie też interesuje ten temat . Jeśli już coś napiszesz w tym dziale to podawaj przepisy i artykuły . Postępuj tak jak mnie pouczyłeś nie tak dawno na PW. Inaczej usuwaj Swoje posty lub nie pisz wcale .

A tak odemnie ,nawiązując do Twojej wcześniejszej wypowiedzi, to na drodze wewnętrznej w strefie zamieszkania nie może być wolnej amerykanki . Prepisy tyczące zasad bezpieczeństwa w relacji między użtkownikami powinny mieć zastosowanie (pierwszeństwo przejazdu , wybieganie tuż przed nadjeżdzającym pojazdem , ograniczenie prędkości ....... Przepisy porządkowe -:?:............nie koniecznie.

http://edroga.pl/prawo/komentarze/1702- ... sady-ruchu
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lut 2011, 22:52

ogladnalem wjazdy od glownych ulic, ponizej wrzucam obrazek:
(wg znakow Przemiarki jest slepa uliczka...)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

/mam nadzieje, ze wszystko widac
koal
Nowicjusz

24 Lut 2011, 00:04

Jeżeli na ulicy Przemiarki od strony ulic Zalesie i Wiśniewskiego nie ma znaku strefa zamieszkania, to te skrzyżowanie jest na drogach wewnętrznych, czyli panuje tu ( że się tak określę ) samowolka, którą ufundował nam nasz mądry rząd układając ustawę prawo o ruchu drogowym. A więc nie obowiązują na tym skrzyżowaniu przepisy tejże ustawy. Nie można więc określić, kto ma tam pierwszeństwo. Kulturalni kierowcy stwierdzą, że na tym skrzyżowaniu obowiązuje reguła prawej ręki i kierowca samochodu niebieskiego przepuści pomarańczowego.

Co do reszty tematu :

[quote=:bonifacy"]...na drodze wewnętrznej w strefie zamieszkania...[/quote]

Nie ma takiej drogi - są albo drogi wewnętrzne albo drogi w strefie zamieszkania. Autor tego tekstu nie zapoznał się dokładnie z art. 2 ustawy prawo o ruchu drogowym, albo pisał z pamięci nie myśląc co pisze.
Określenia statusu dróg są w ustawie o drogach publicznych. Nas w temacie interesuje co to jest droga publiczna ( art. 2 pkt1 ) oraz co to jest droga wewnętrzna ( art.8 pkt1 ).
Oprócz tego interesuje nas strefa zamieszkania ( art.2 pkt.16 ); strefa ruchu ( art.2 pkt.16a - kolejny chory i martwy przepis ) ustawy prawo o ruchu drogowym. Interesuje nas również art.1 pkt.1 wspomnianej ustawy oraz art.1 pkt.2 tejże usatwy. I tu pojawia się kolejny chory przepis, ponieważ w tym artykule mowa jest o zagrożeniu bezpieczeństwa osób. Ale nie ma tego zdefiniowanego w art.2 tej ustawy ani w żadnej innej ustawie...Więc tak naprawdę nie wiemy co do tego zaliczyć. Bo z tego wynika, że np. możemy jechać zamiast po ulicy to po chodniku ( normalnie zabraniają tego przepisy ustawy prawo o ruchu drogowym ) ale jeżeli pojedziemy z taką prędkością, że nie zagrozimy bezpieczeństwu osób poruszających się po tym chodniku... Głupawe co? Ale tak niestety jest. Bo kto nam zabroni jechać po chodniku 10km/h? Albo kto nam zabroni zaparkować samochód na całej szerokości chodnika? Tym nie zagrozimy bezpieczeństwu żadnej osoby. Chyba, że po obu stronach chodnika jest głęboki rów lub coś innego, co może spowodować, że pieszy omijając samochód zrobi sobie krzywdę. Dopiero jak na tym chodniku potrącimy kogoś, to policjant może nam wystawić mandat na podst. wspomnianego art.1 pkt.2 pdpkt1. Tak samo jest w przypadku tego skrzyżowania - nie obejmuje ono strefy zamieszkania, nie wspominajac już o chorek strefie ruchu i jest w ciągu dróg osiedlowych, a więc wewnętrznych ( w rozumieniu art.8 pkt.1 ustawy o drogach publicznych ). I jeżeli na tym skrzyżowaniu dojdzie do stłuczki, to nikt nie może wskazać winnego, ponieważ nikt nie określi kto miał tu pierwszeństwo. Chyba, że dojdzie do wypadku, wówczas będzie tu miało zastosowanie wspomnianego art.2 pkt.1 ustawy prawo o ruchu drogowym.
Tak ja to widzę w świetle naszych chorych przepisów. Piszcie jak macie jakieś wątpliwości. Może do czegoś tu dojdziemy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Lut 2011, 10:04

MotoAlbercik napisał(a):(...)panuje tu ( że się tak określę ) samowolka, (...) Nie można więc określić, kto ma tam pierwszeństwo. (...) kolejny chory i martwy przepis (...)kolejny chory przepis, (...) nie ma tego zdefiniowanego w art.2 tej ustawy ani w żadnej innej ustawie...Więc tak naprawdę nie wiemy co do tego zaliczyć. (...)Głupawe co? Ale tak niestety jest. (...)nikt nie może wskazać winnego, ponieważ nikt nie określi kto miał tu pierwszeństwo.
Aleś Amerykę odkrył.
maryann napisał(a):Co raz bardziej nie wiadomo co to
Za to mas zrację- "skrzyżowanie drogi z podjazdem do obiektu" to nie "skrzyżowanie".
Coś nieco jednak słyszałem o tym, że przepisu ruchu drogowego mają zacząć obowiązywać na innych drogach niż publiczne, czy cos w tym rodzaju. Kiedy to będzie?
W końcu też na pewno każdemu kierowcy dźwięczy w uszach art.1.2.
maryann
Nowicjusz

24 Lut 2011, 11:18

Zalamales mnie MotoAlbercik - dlatego zaczalem szukac czegos wiecej na ten temat i trafilem na ciekawy artykul Adama Jarskiego, specjalisty w Zarządzie Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji:

Place i drogi dojazdowe przed hotelami - zasady ruchu poza drogami publicznymi

przeczytac w nim mozna np nastepujace stwierdzenie:

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pytanie tylko, czy Przemiarki jest droga wewnetrzna, bo rozumiem, ze droga, z ktorej ja wyjezdzalem jest?
koal
Nowicjusz

24 Lut 2011, 17:16

Na drogach wewnętrznych tez obowiazują przepisy PoRD - nie wszystkie, ale te dotyczace pierwszeństwa na pewno ... miałem rację ... pierwszeństwo ma pomarańczowy ...
http://edroga.pl/prawo/komentarze/1702- ... sady-ruchu
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011