Które punto wybrać? // ewentualnie inny samochód do 4-5tys?

07 Kwi 2010, 16:54

nie wiem gdzie mieszka, ale umówiliśmy się pod fashion housem i powiedział, że ma bliziutko więc nie ma problemu żeby podjechać... :P
agacia
Początkujący

Miejscowość: Katowice ^^

07 Kwi 2010, 17:07

Czyli to już Sosnowiec jest :smile:

EDIT:
dobra koniec OT,jak jutro obejrzysz to daj znać co i jak.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Kwi 2010, 19:20

znalazłam jeszcze takiego seia: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
strasznie mały przebieg więc może być kręcony, ale z drugiej strony jeśli dziewczyna używała go tylko do dojazdów na uczelnię, to dość prawdopodobny O.o
agacia
Początkujący

07 Kwi 2010, 19:45

On to raczej napewno nie ma 85tys.km a prędzej będzie miał 185tys.km,wogóle ta kierownica jakaś taka cała już powycierana :???:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Kwi 2010, 14:34

ah, troszkę się zdenerwowałam, bo koleś od tego citroena napisał mi, że jednak już samochód sprzedał...
Dostałam też informację, że mój wykładowca z uczelni ma do sprzedania seicento 1.1 z 2002r kupione w salonie przebieg niecałe 100tys km jak napisał 'bardzo dobrze wyposażone' i bardzo zadbane... niestety żadnych zdjęć nie mam ani nic :/
agacia
Początkujący

08 Kwi 2010, 14:53

To szkoda troche bo auto naprawde fajne było,a co do tego Seja to jaka cena za niego i jakie wyposażenie ma??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

08 Kwi 2010, 15:02

6500zł a co do wyposażenia to nic mi nie wiadomo... napisał tylko tyle, że przyzwoite... no ale w sumie 6500zł to trochu dużo jak za takiego maluszka - tak mi się wydaje ;D ... choć to 'po znajomości' to mógłby mi przynajmniej te 500zł spuścić, no ale to bym musiała z facetem pogadać... a ten Pan ma zeza dość sporego i w ogóle, i szczerze nie mam pojęcia jakim kierowcą jest a zdjęć nie ma i nie wiem czy np. gdzieś nie przywalił ;D
agacia
Początkujący

08 Kwi 2010, 15:40

Seje z tego roku nawet drożej stoją,no myśle że te 500zł mógłby zejśc a co do fotek to nie masz jak zrobić??

a np takie Uno [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
zostanie Ci jeszcze troche kaski na ewentualne naprawy,wymiany no i OC do czerwca jest więc nie długo trzeba będzie je opłacić.
Barol
Awatar użytkownika

08 Kwi 2010, 16:35

Cena przyzwoita i rocznik nawet mlody. Nie ma gazu wiec raczej jak w opisie smigane krotkie trasy, chociaz uniacz spali tak do 6/100. Obejrzalbym go i najwyzej odpuscilbym jesli blacha jest niezgodna z opisem bo w takiej sytuacji gosciu sam nie wie co tam jeszcze trzeba zmienic.
falusinski
Początkujący

Miejscowość: śląskie/łódzkie

08 Kwi 2010, 18:13

uno rdzewieją, wiec wolę sobie z góry odpuścić ten samochód choć słyszalam, że mimo wszystko jest dobry i tani w eksploatacji i dużo nie pali...
napiszę wieczorem do tego mojego wykładowcy i poproszę o jakieś zdjęcia tego autka bo w tym roku nie ma zajęć na moim wydziale więc autka nie mogę poogladać in real... a jak co to w poniedziałek jadę obejrzeć tą corsę od tego znajomego...
agacia
Początkujący

08 Kwi 2010, 18:18

No najlepiej bedzie własnie jak zobaczymy fotki tego seja.
Barol
Awatar użytkownika

08 Kwi 2010, 18:19

Myślę że ten Sei od wykładowcy to najlepsza opcja będzie, jak ma szyby, centralny, wspomaganie to za 6 bierz bo sie wg. mnie opłaca jeśli jest faktycznie zadbany.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

08 Kwi 2010, 23:49

Dostałam odpowiedź od tego wykładowcy...
Parę szczegółów. Uczciwie podaję wszystkie fakty.
Znalazłem jakieś jedno zdjęcie z 2004 r. z koreańską znajomą :), bo aktualnych nie mam - dziecko mi zniszczyło aparat i musze pożyczyć - postaram się jak najszybciej. Nie mam zdjęć środka, ale wygląda dobrze, normalne ślady używania
Niezłe wyposażenie jak na Seicento :) tj. przyciemiane szyby, elektryczne szyby, centralny zamek na pilota, radar cofania, radio Alpine, ale kasetowe, głośniki seryjne. To jest wersja Brush, dwukolorowa. Jak kupowałem, to był najlepszy model Seicento :))) bez wspomagania kierownicy, ale żona nie narzeka, a ja to juz wcale :)
Sprzedaję tylko dlatego że mój tata się pozbywa swojego samochodu i jego jest nowszy i mogę od niego odkupić. W przeciwnym razie jeździłbym dalej.
Historia: jedna kolizja parkingowa (uderzenie w słupek), 7 czy 8 lat temu (uszkodzony przedni zderzak i chłodnica, oczywiście wymienione)
raz porysowany gwoździem przez nieznanego sprawcę - malowana przednia maska i prawy tylny błotnik - ok 5 lat temu.
Auto nie jest garażowane.
Przebieg ok. 97500 km. Rocznik 2002.Drugie auto w rodzinie. Jeździmy nim na zmianę z żoną do pracy, na zakupy itp. Żadnego wożenia ciężarów, holowania przyczepy itp.
Auto mamy od nowości. Ja mam prawo jazdy juz 20 lat, a żona 17 więc zdecydowanie nie szalejemy :) Żadne z nas nie pali. Tak na marginesie to mój siódmy samochód - zawsze były jakies dwa w rodzinie, najpierw z rodzicami, potem na swoim.
Spalanie 6-7 l. Autko jest zrywne. Bardzo dobrze się sprawuje na ośnieżonych nawierzchniach - doskonała przyczepność. Moje drugie auto to Stilo i tam jest o dziwo dużo gorzej, mimo teoretycznie lepszych opon zimowych (Dębica Frigo vs Pirelli Winter)
Serwisowane najpierw w serwisie Fiata, bądź w Norauto, a od ok. 2-3 lat u zaprzyjaźnionego mechanika (brat przyjaciela, bardzo solidny).
Dotychczasowe naprawy mechaniczne podczas tego przebiegu:
- łożysko prawe przód - wymiana
- rozrusznik - naprawa
- uszczelka pokrywy zaworów - wymiana
- sprzęgło - wymiana
- tuleje tylne - wymiana
- łącznik krzyżakowy lewy przód - wymiana
- tłumik - wymiana 2x
- amortyzatory przód - wymiana
- rozrząd - wymiana (to nie jest naprawa, tylko normalna konserwacja - po 60 tys. km)
- klocki, bębny - wymiana wg zużycia
Nie będę udawał, że auto się nie psuje, to nie ta marka :). Jak Pani widzi, sporo rzeczy jest porobionych. Moim zdaniem kupienie auta, w którym nic nie było robione i mówią o nim "niezawodne", to bomba z opóźnionym zapłonem, bo wszystko zacznie się sypać, no chyba że to japończyk :)
Stan techniczny - dobry, oleju nie zuzywa, olej nie cieknie, naprawy robione na dobrych jakościowo częściach.
Teraz uwaga: minus, a zarazem plus mojej oferty - auto posiada pewne uszkodzenia blacharsko-lakiernicze, które nie przeszkadzają w normalnej jeździe, bo ja tak jeżdżę, ale ja o nie obniżam cenę. Do uszkodzeń należy:
- wgniecenie przedniej maski (od koła zapasowego jakiejś terenówki),
- wgniecenie drzwi, ale mało widoczne,
- pęknięty, lecz sklejony tylny zderzak (ok. 15 cm długość pękniecia).
Tak się kończy parkowanie pod Politechniką w Zabrzu :(. Sprawcy oczywiście nieznani :(
Jak tylko zrobię zdjęcia, to doślę - jeżeli Pani będzie zainteresowana nadal. A może po prostu przyjedzie Pani obejrzeć to auto razem z mechanikiem. Mam zajęcia w Bytomiu w niedzielę :))) Do ok. 18.00.Do mnie do domu w dowolny dzień :)
Moja kalkulacja jest następująca - ogladałem ceny na Allegro i auta z tym silnikiem i z tego rocznika kosztują ok. 9000, jeżeli są w idealnym stanie.. Są nawet droższe, ale to margines.
Stąd o tej ceny odjąłem koszty naprawny lub wymiany moich uszkodzonych elementów - 2000 zł - malowanie jednego elementu to 300 zł, (są 3), zderzak ok. 100, maska też, drzwi do naprawy (niech będzie 500) - można sobie sprawdzić ceny części na Allegro. Mówiąc szczerze, gdybym go nie sprzedawał, to bym naprawił tylko tę maskę, bo to faktycznie nie najlepiej wygląda, a resztę bym zostawił - a jako kupujący cieszył bym się niższą ceną - reszty prawie nie widać.
Trzeba kupić nowe opony letnie, ale tylko 2, bo niestety wyrzuciłem dwie opony, ponieważ miały bieżnik poniżej 4 mm (nie planowałem w październiku sprzedaży), aczkolwiek dla wielu kierowców jeszcze byłyby wystarczające (przepisy wymagają 1,5 mm). Moje dwie jeszcze jeden sezon przejadą, zanim dojdą do 4 mm. Auto obecnie na zimówkach. Warto też kupić nowy akumulator na zimę - miałem problemy z zapalaniem tej zimy. Stąd jeszcze 500 zł. na te wydatki odejmuję od ceny - tutaj akurat nie odejmuję wszystkich kosztów, bo wiadomo, że jak się kupuje używane auto, to coś trzeba w nie włożyć. Dlatego moja propozycja to 6500, ale oczywiście to do negocjacji.
agacia
Początkujący

09 Kwi 2010, 08:50

No to nie myśl za dużo tylko jedź oglądać zanim ktoś go kupi ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Kwi 2010, 13:05

Wszystko pięknie ładnie ale nie ma jednej ważnej rzeczy jaki tam jest silnik??Ale ogólnie myśle ze za 6000zł byś go spokojnie mogła brać a potem pomału robić to co trzeba i będzie git.
Barol
Awatar użytkownika