Którego VOYAGER-a wybrać ?

24 Lip 2013, 22:50

Witam !! Takie pytanie pewnie nie raz już padło ale każdy ma swoje wymagania: :)n Jestem zainteresowana kupnem Voyagera tak do 25000 zł nie mam pojęcia jaki wybrać model silnika poza tym ze ma to być benzyna + LPG ale który czy 2,4 2,8 albo 3,3 choć to mnie troszkę przeraża 3,3 chodzi mi o jak najmniejsza awaryjność, chce aby siedzenia były chowane w podłogę, a najbardziej boje się automatycznej skrzyni biegów bo mam wrażenie nie wiem skąd mi się to wzięło że takie automaty się częściej psują. Jak z zawieszeniem oraz z hamulcami ? Proszę o dobre rady czego unikać , jaki model wybrać, co się u was sprawdziło. Z góry dziękuje.
myszka00
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 12 1982
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: renault
Silnik: 1,6 rt
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

25 Lip 2013, 13:42

o cisza ??? a myślałam że trafiłam w dobre miejsce :(
myszka00
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 12 1982
Auto: renault
Silnik: 1,6 rt
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

29 Lip 2013, 12:55

Jeżeli chodzi o LPG to wiem że 3.3 sprawdza się bardzo dobrze. Mój sąsiad ma właśnie taki tylko z 98 roku w automacie i jak na razie jest zadowolony w trasie spalanie około 10-11l przy normalnej jeździe. Jazda tylko po miejscu to jakieś 15l wszystko zależy jaki kierowca ma styl jazdy.

Najlepiej kupić bez LPG i założyć dobrą instalację będziesz miał wtedy gwarancję na dwa lata.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

11 Gru 2014, 19:20

Do LPG 3.3 jak najbardziej, to wiem.
fordsierra
Nowicjusz

Auto: Citroen Berlingo
Silnik: 1.6 HDi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

20 Gru 2014, 11:02

Temat trochę stary i autor pewnie już kupił auto, ale dla tych którzy by chcieli w przyszłości nabyć Voyka kilka dobrych informacji.
myszka00 napisał(a):benzyna + LPG ale który czy 2,4 2,8 albo 3,3 choć to mnie troszkę przeraża 3,3 chodzi mi o jak najmniejsza awaryjność

Najlepszy będzie 3.3 lub 3.8 pod LPG. Jak się kupi auto o które ktoś dbał to na pewno nie będzie problemów podczas użytkowania auta z tymi silnikami.
myszka00 napisał(a):chce aby siedzenia były chowane w podłogę

To tylko w wersji Town&Country wersji produkowanej od 2004 roku kiedy wprowadzony został lift modelu.
myszka00 napisał(a):najbardziej boje się automatycznej skrzyni biegów bo mam wrażenie nie wiem skąd mi się to wzięło że takie automaty się częściej psują.

Automaty są tylko czterobiegowe, wcześniej przed 2000 rokiem były też trzybiegowe. Jeżeli automat jest odpowiednio traktowany to potrafi przeżyć kilka wymian sprzęgła które musielibyśmy zrobić w skrzyni z manualem. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach jazdy automatem i wymieniać olej co ok. 50tyś.km.
myszka00 napisał(a):Jak z zawieszeniem oraz z hamulcami

Ogólnie zawieszenie trwałe jak na nasze drogi, w wersjach z zawieszeniem NIVO drogie amorki i nie ma zamienników.

Ogólnie auto bardzo fajne i pod względem wykonania wnętrza i komfortu podróży jedno z najlepszych w swojej klasie biorąc pod uwagę cenę zakupu. Konkurencja to Toyota Sienna i Honda Odyssey, ale ceny tych samochodów są znacznie wyższe i większy problem jest z częściami.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki silnik wybrać w Toyota Yaris II (P9)?
    Toyota Yaris II została wprowadzona na rynek w 2005 roku (gościła na nim przez kolejne sześć lat do 2011) zastępując model pierwszej generacji który był dobrze przyjęty na rynku. W przypadku silników zmieniło ...