Warszawa - sprawdzenie Voyagera przed zakupem

26 Gru 2014, 23:45

Witam. Przymierzam się do zakupu używanego auta z automatyczną skrzynią biegów (Chrysler Grand Voyager 3.3 benzyna, rocznik 2003). Niestety wcześniej nie jeździłem autami z automatem. Czy możecie mi polecić jakiś warsztat w Warszawie, w którym sprawdzę (solidnie i ekonomicznie) interesujące mnie auto? Ewentualnie jak mam dokonać oceny skrzyni sam na oględzinach i jeździe próbnej. Dziękuję z góry :D
tommytomczyk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1992
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Gru 2014, 12:40

tommytomczyk napisał(a):Ewentualnie jak mam dokonać oceny skrzyni sam na oględzinach i jeździe próbnej.

Skrzynia automatyczna powinna pracować płynnie zmieniając biegi, możesz jechać delikatnie przyspieszając i sprawdzać jak sobie radzi ze zmianą. Następnie jedziesz ok. np. 70km/h lub więcej tak żeby zapięty był już najwyższy bieg i wtedy wciskasz mocniej gaz żeby wymusić redukcję na skrzyni i tak samo czujesz jak ona przechodzi. Jeżeli jest wszystko ok to nie powinno być żadnych szarpnięć. Skrzynia jest w tym samochodzie czterobiegowa.

Co do ogólnego stanu to najlepiej serwis Chryslera. Jest też pod Warszawą w Nadarzynie jakiś warsztat który specjalizuje się w tych autach i myślę że sprawdzenie u nich też może być dobrą opcją.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...
    Samochody: pojazdy, które zrewolucjonizowały nasze życie
    Od czasów Henry’ego Forda i jego Modelu T, samochody stały się nieodłączną częścią naszej codzienności. Nie tylko umożliwiają nam dostanie się w każde miejsce, ale także dostarczają nam niezapomnianych przeżyć ...