Który samochód dla mnie?

23 Sty 2008, 11:32

Witam
Temat w kółko powtarzający się...
Jestem młodym kierowcą i przymierzam się do zakupu pierwszego auta. Dumam już od dłuższego czasu co to ma być i jak na razie nie zdecydowałem definitywnie, że to i to.
Zależy mi na tym, żeby było to auto wygodne. Mieszkam kilkaset kilometrów od miejsca w którym pracuje i z tej racje czesto będe w trasie. Pracuje we Wrocławiu, to też po mieście też troszke będe jeździł.
Chcę na samochód przeznaczyć ok 23tysięcy. Zależy mi na tym, żeby dobrać jakiś ekonomiczny wariant utrzymania tego samochodu (diesel, gaz) oraz, żeby nie był to samochód awaryjny.
Jak dotąd brałem już pod uwagę:
- honda Accord w wersji VI 1,8 lub 2,0 i zainstalować w niej gaz,
- BMW e46 w dieslu,
- VW Passat B5 1,9TDi,
- Skoda Octavia 1,9TDi 90-cio konny i wsadzić w nią czipa, który podbije moc o jakies 20-25 koni, dzieki czemu byla by dynamiczniejsza, bo 90KM jak na takiej wielkości auto to nie wiele...
- Audi A6 1,9TDi,

Auta francuskie wykluczyłem, przez złe doświadczenia z nimi w mojej rodzinie, generalnie ciągle w praktyce coś się w nich psuło. Jak na obecną chwile passata, A6 i BMW ( co do ostatniego nie jestem pewny czy też) wykluczyłem, przez wielowachaczowe zawieszenie, które jest słabe jak na drogi wrocławskie a koszt naprawy choćby jednego koła jest kolosalny w przypadku tego zawieszenia. BMW także przez wzgląd na duże spalanie wykluczam (chyba, ze jednak w praktyce diesel nie jest aż takim smokiem). Accord również ch...a dużo potrafi spalić benzyniak, w gazie zawsze to troszke wiecej weźmie :/ co do diesli to poddaje sie, bo nie wiele wiem o nich, poza tym, że są to silniki roverowskie i że można szukać ich ze świecą.
Jak na obecną chwile to przez ekonomię i wygodę (choć wcale tak wiele miejsca to ona nie ma) skłaniam się troszke w strone octavii. Choć ponoć nie wiele większa w środku jest od golfa. A jak u niej z awaryjnością to też nie wiem.

Ktoś podsunie coś jeszcze na myśl, jakieś pomysły, sugestie??

Pozdrawiam
diaconfrost
Nowicjusz

23 Sty 2008, 13:05

Diesle:
Nissan Primera
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Opel Vectra
Skoda Fabia 101KM
[link do oferty na Allegro wygasł]
VW Passat 02' +opłaty
Audi A4 110KM
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

23 Sty 2008, 13:25

Krzysiek_85 napisał(a):Diesle:
Nissan Primera
Opel Vectra
Skoda Fabia 101KM
VW Passat 02' +opłaty
Audi A4 110KM

Primera z tamtych lat nie miała dobrych diesli, w Fabii nie będziesz się czuł komfortowo bo to jest auto klasy B, Passat i A4 odpadają (sam to mówiłeś). Jedynie ta Vectra prezentuje się ciekawie. Mój wujek ma Accorda 2.0 w gazie i bardzo sobie chwali te auto. Co do Octavii to auto nie jest może za bardzo awaryjne ale faktycznie Diesel trochę za słaby. Nie myślałeś może o Golfie IV TDI? Z tyłu może faktycznie nie jest dużo miejsca ale przód ma dość obszerny. Ciekawą propozycją może być Seat Leon/Toledo też w TDI.

rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

23 Sty 2008, 15:37

Kup Passata b5 TDI i będziesz śmigał.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

23 Sty 2008, 15:51

Myśle że najlepszym wyborem będzie Bmw 3 albo Honda Accord! 8)
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

23 Sty 2008, 23:06

Jeżeli wykluczasz Passata, A6 i BMW to naprawdę trudno będzie Ci coś sensownego w tych granicach cenowych doradzić.

Ja jestem skłonny nastawić się w kierunku aut kompaktowych, pokroju Golfa IV, Seata Leona (oba w bardzo dobrym silniku TDI 110 KM), albo Astrę II w dieslu 2 litrowym, oraz 1.7.

Mimo, że komfort jazdy samochodem kompaktowym jest wystarczający, to jednak jazda cięższym Passatem, czy A6 jest jeszcze lepsza. Ale większa masa to też większe spalanie, albo gorsza dynamika.

Za podobne pieniądze będziesz mieć lepszy samochód kompaktowy z mniejszym przebiegiem, niż większy, ale za to często starszy y wyjeżdżony.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Sty 2008, 14:12

Dlaczego od razu wykluczasz Passata i A4?
Jeśli chcesz patrzec na to,że zawieszenie w nich jest słabe (chociaz wcale tak nie jest)to mozesz od razu odrzucić Octavie i ToledoII bo to jets to samo.Jest wiele ofert Passatów zza granicy,które maja zawieszenie bez zadnych luzów.Ja swoim śmigam po polskim serze juz prawie rok i nie ma zadnych luzów,a komfort jazdy to poprostu bajka.
Tu masz kilka ciekawych ofert passatów
passek b5
Początkujący

24 Sty 2008, 16:45

Zwróć uwagę na auta ze wschodu mam na mysli takie samochody jak np: Toyota Avensis
Sam również poszukaj, a nóż coś znajdziesz [link do oferty na Allegro wygasł] :)

A tu link z informacjami o tym autku http://www.toyotaclub.hg.pl/modele.htm . Z listy należy wybrać pozycję "Avensis 2000 T22 FL" . Nazwa brzmi może trochę nieznajomo, ale autko jest jaknajbardziej znane. :)

Jeszcze tylko to: http://www.toyotaclub.hg.pl/test-1.htm po kliknięciu w link należy wybrać pozycje oznaczoną numerem "2" :)
rafalp1
Początkujący
Awatar użytkownika