Witam wszystkich i prosze o rade

22 Sty 2008, 15:27

Witam,
Mozliwe ze temat ten juz byl poruszany za co z gory przepraszam, i dziekuje za kilka dobrych rad.
Mam do wydania okolo 28.000 pln i szukam przestronnego kombi ewentualnie mini vana,ze wzgledu na dosc duze przebiegi jakie pokonuje najlepiej w dieslu,oczywiscie chcialbym kupic cos w miare mozliwosci "mlodego" rocznikowo by nie odwiedzac na wstepie serwisu.Jako ze nie mam duzego pojecia o mechanice :( kieruje sie wygladem wizualnym a tu podoba mi sie alfa 156 ,laguna II,xsara picasso ,moze ktos bardziej kompetentny sie wypowie na ten temat, pozdrawiam i dziekuje[/b]
doman
Nowicjusz

22 Sty 2008, 17:19

Szczerze to wybrałeś prawie najgorsze auta jeśli chodzi o bezawaryjność. Do ok 28tyś zł polecam wybrać jakiegoś japońca (np. Toyota Avensis kombi D4D) albo Niemca (Opel Zafira DTI, Ford Mondeo kombi TDCI, Opel Vectra DTI).
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

22 Sty 2008, 18:02

Jeśli chcesz jeździć bezawaryjnie i tanio to auta które podałeś na wstępie powinieneś sobie odpuścić, a alfe to już napewno wykreśl z listy.
Z aut które podał kolega przychylił bym się tylko do opla vectry, ale nigdy z silnikiem 2.0 tylko 1.7.

Moim zdaniem najlepszym wyjściem w twojej sytuacji będzie zakup VW Passata B5 z silnikiem 1.9 TDI, auto naprawdę godne polecenia.
Auto przestronne, wygodne, bezawaryjne i ekonomiczne. Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

22 Sty 2008, 18:46

Bolo1989 napisał(a):Jeśli chcesz jeździć bezawaryjnie i tanio to auta które podałeś na wstępie powinieneś sobie odpuścić, a alfe to już napewno wykreśl z listy.
Z aut które podał kolega przychylił bym się tylko do opla vectry, ale nigdy z silnikiem 2.0 tylko 1.7.

Moim zdaniem najlepszym wyjściem w twojej sytuacji będzie zakup VW Passata B5 z silnikiem 1.9 TDI, auto naprawdę godne polecenia.
Auto przestronne, wygodne, bezawaryjne i ekonomiczne. Pozdrawiam!

Jezeli chodzi o passata to oczywiscie tez jest w kregu moich zainteresowan,tutaj problemem wydaje mi sie moj budzet ( dokladniej jego wysokosc) 28.000 powinno starczyc najwyzej na rocznik 2000-2001 (z dosc duzym przelotem) gdyz vw bardzo dobrze trzymaja swa wartosc.Zdaje sobie sprawe ze jeszcze kilka lat beda smialo mogl nim posmigac choc osobiscie wolalbym cos mlodszego i swiezszego (deska rozdzielcza i wnetrze passata ogolnie mowiac nie porywa:)
doman
Nowicjusz

22 Sty 2008, 19:32

No rzeczywiście jesli chodzi o cenę to Passaty do najtańszych aut nie należą, ale coś za coś. Jeśli chodzi o wnętrze to niema na co narzekać, mi się prostota podoba, a podświetlane na niebiesko tarcze zegarów z czerwonymi wskaźnikami mnie urzekają. Ale każdy ma swój odmienny gust :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

22 Sty 2008, 21:54

Z tych aut które wymieniłes nie ma nic konkretnego.
Owszem sa bardzo ładne ale nie zastanawiałes sie dlaczego np taka laguna choc z młodym rocznikiem jest tak tania w porównaniu do VW
Laguna jest bardzo usterkowa i kupujac np 4 letnia Lagunke czy moze mlodsza wydasz wiecej na czesci niz na passata ktory ma 7 lat lub wiecej.
Jeśli juz naprawde nie chcesz passata to mozesz wybrac audi a4,volvo s40
albo seata toledo.Ja jednak pozostałbym przy Passacie.tak jak napisał Bolo to podswietlenie zegarów jest po prostu zajebiste!
Tu masz kilka innych opcji
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
passek b5
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Deska windsurfingowa na dachu
    Jak przewieźć deskę windsurfingową lub kajak? Sprzęt pływający jest szczególnie trudny do przewożenia. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie go na dachu i odpowiednie przymocowanie do belek mocujących. ...

22 Sty 2008, 22:08

znalazłem jeszcze ładna Hondzie
a ja i tak jestem za passatem
Nie ma sie co oszukiwać nie znajdzisz w tej cenie Passata po FL to juz raczej powyzej 30tys
passek b5
Początkujący

23 Sty 2008, 00:05

A może BMW?

I może faktycznie Opel Zafira nie jest takim złym wyborem

Z tym, że ani to nowa konstrukcja, ani nie ma ciekawego wnętrza.[/img]
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2008, 08:42

Witam wszystkich ponownie i dziekuje za rady i propozycje ,wszystkie dokladnie przejrzalem i wiele jest calkiem interesujacych !!!! Z koniecznosci musze odrzucic sedany gdyz posiadam ogromnie psisko ktore chcac nie chcac bedzie podrozowalo w bagazniku dlatego kierowalbym sie w strone kombi i niewielkich vanow (nie potrzebe mi jest 7 os auto-raczej bardziej ekonomioczne) Serce az krzyczy zeby kupic alfe 156 rozum podpowiada mi wlasnie passata i badz tu madry !!! Z jednej strony nie bedzie to auto na cale zycie i musze sie w nim czuc dobrze z drugiej jezeli ma spedzic wiecej czasu w warsztacie niz na drogach to nie ma sensu.Rozwazam jeszcze mondeo kombi,renault scenic -moze ktos doda kilka slow o tych "potworach ":) .....
doman
Nowicjusz

23 Sty 2008, 12:07

hmm... Mondeo kombi całkiem udane auto szczególnie z dieslem TDCI. Auto Wart rozważenia. Co do Scenica... nie polecam... Auto jest z tych co to więcej stoją w warsztacie niż jeżdżą. Jeśli znajdziesz Passata w dobrym stanie to też polecam (przede wszystkim sprawdź stan zawieszenia, trzeba też uważać na wyeksploatowane egzemplarze poflotowe, swoją drogą Mondeo też było popularnym autem flotowym).
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

23 Sty 2008, 14:45

Tak jak powiedział kolega sceinca sobie odpuść, zawieszenie blachy (a raczej plastiki :-) ) są w porządku, ale silniczki TDI są dość awaryjne.
Monde też ma niejest najciekawsze, ale jeśli miał bym wybierać pomiędzy scenicem a mondeo wzioł bym mondeo.

Kupić samochód to nie sztuka, ale kupić DOBRY samochód to już wyższa szkoła jazdy :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

23 Sty 2008, 15:03

Podrzuce jeszcze jeden pomysl Opel Meriva-wydaje sie byc odpowiedni wielkosciowo do moich potrzeb,ale cos te silniczki 1.7 dieslowskie wydaja sie byc za male do takiej budy a moc to juz chyba zupelnie niewystarczajaca (70-95km) co Wy na to ??????
doman
Nowicjusz

23 Sty 2008, 15:12

merivy w dieslu w tej cenie chyba nie kupisz poza tym to male auto
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

23 Sty 2008, 22:10

Wystraszyłeś się Zafiry, bo jest 7-osobowa? Jest trochę większa od Scenica, a za to Opel produkuje solidniejsze auta niż Renault.

Zafira to po prostu podwyższona i szersza Astra. wolałbym zdecydowanie Zafirę od produktu Renaulta.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Sty 2008, 16:52

Dishman napisał(a):Wystraszyłeś się Zafiry, bo jest 7-osobowa? Jest trochę większa od Scenica, a za to Opel produkuje solidniejsze auta niż Renault.

Zafira to po prostu podwyższona i szersza Astra. wolałbym zdecydowanie Zafirę od produktu Renaulta.

Oczywiwscie ze nie wystraszylem bo wystarczy wywalic 2 tylnie siedziska i robi sie ogromny bagaznik,natomiast dla mnie (2osoby dorosle i dziecko i psinka w bagazniku)zafira jest chyba jednak za duza choc to ciekawe,solidne auto.Zaluje ze nikt nie wsparl mnie dobrym slowem w sprawie biektow moich westchnien czyli alfie sportwagon i lagunie,chyba mimo wszystko stosunkowo niska cena jest w tych przypadkach uzasadniona.Wewnetrzna walka wciaz trwa :).....................
doman
Nowicjusz