Mój ojciec upierał się, że chce właśnie silnik 1,4/90KM z tego względu, że będzie on oszczędniejszy. Sprawa ma się jednak inaczej. 1,6 jest o wiele dynamiczniejsze, bo 35KM różnicy na korzyść robi różnicę. W mieście nie będzie ona aż tak odczuwalna ale na trasie będzie czuć niedobór mocy. Teraz mówi, że nie kupiłby 1,4.
Jest też najważniejsza kwestia. Silnik 1,4 ma skrzynię
5cio biegową a silnik 1,6
6 biegów. Korzyści to niższe zużycie paliwa na trasie, ponieważ silnik wolniej się kręci i co za tym idzie jest cicho we wnętrzu. Jak już poruszyłem spalanie to dodam, że auto z mniejszym silnikiem będzie paliło tyle samo równiez z tej racji, że musisz mocniej dusić pedał gazu aby go rozpędzić. Dla przykładu jakiś czas temu pokonałem nim ponad 100km (trasa/miasto) i moje spalanie wyniosło 6,1l/100km co jest wg mnie b.dobrym wynikiem jak na benzynowy silnik na dotarciu (miał wtedy niecałe 1000km przebiegu).
Na różnych forach 1,4 jest uważany za słaby do tego modelu, a 1,6 dynamiczny i sprawdzony.
Lepiej poczekać te 3 miesiące i mieć porządne auto jakie się chciało na lata.
Wersja Comfot to idealny kompromis pomiędzy ceną, a wyposażeniem, bo następne już mają elementy poprawiające stylistyke (soczewki, inny gril, skóra na siedzeniach) bez których da się obejść spokojnie, a windują cenę. Alufelgi zawsze można dokupić we własnym zakresie w jakim wzorze chcemy tak jak my to zrobiliśmy
![Smile :)]()