Który wybrać??

11 Cze 2010, 16:35

Witam drodzy koledzy i koleżanki :smile:
jako że nie którzy wiedzą że narazie nie mam swoich własnych czterech kółek tak więc zakładam temat z kilkoma ofertami i prosiłbym o opinie o danym samochodziku.Gdyby to kogoś interesowało auto będę kupował gdzieś na przełomie lipca/sierpnia a więc troche czasu jeszcze mam.Ale do rzeczy,moje wymagania są proste,auto ma służyć do przemieszczania sie na codzień z punktu A do punktu B,ma nie palić nie wiadomo jakich ilości paliwa (myśle że średnio tak z 8l/100km to max),ilość drzwi obojętna,silnik maximum to myśle że 1300ccm nie więcej bo wiadomo potem opłaty większe i wogóle,kwota jaką będę dysponował to max jakieś 3000zł (wiem że nie za dużo ale za te pieniądze da sie kupić autko do jazdy).A teraz lista aut które mnie interesują no chyba że ktoś doda coś ciekawego no to wiadomo przemyśle.Aha co do paliwa to raczej benzyna ewentualnie lpg ale tutaj kwestia jaki silnik będzie do niego odpowiedni.

Citroen ZX 1.1
[link do oferty na Allegro wygasł]

Nissan Micra
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ford Fiesta mkIII i mkIV (może sie coś znajdzie)

Fiat Uno Fire 1.0

Fiat CC 900/1100

VW Polo

Seat Ibiza

Suzuki Swift

Peugeot 106

Renault Clio

I to by było na tyle,aha i od dłuższego czasu chodzi mi po głowie myśl żeby po auto jechać do Niemiec,czy za te pieniądze warto sie wybierać czy odpuścić i szukać tutaj u nas??Ze sprowadzeniem auta nie było by problemu ponieważ mam pewnego znajomego który przywozi auta ale pytanie czy warto za te pieniądze??

Z góry wielkie dzięki za wszystkie odp.
pozdro barol :wink:
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Cze 2010, 17:31

Ja na twoim miejscu wybrałbym suzuki swift. Jest to bardzo zwrotne i wytrzymałe auto. Z silnikiem 1.3 jest bardzo dynamiczny i nie spala wiele. Radziłbym ci poszukać jakiś inny z silnikiem 1.3, a poza tym ten ma uszkodzony silnik, a ceny do japończyków nie należą do najtańszych. Jeśli znajdziesz zadbany egzemplarz to długo pojezdzisz.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

11 Cze 2010, 17:36

Barol..? Żarty sobie robisz..?
Stary formułowicz z brodą i wąsami :razz: a chcesz porad..? :wink:
Sam dobrze wiesz co Cię interesuje... i masz lepszy pogląd niż ci co będą się starali (w dobrej wierze) Tobie podpowiadac..!
Lepiej jak będziesz szukał,to powklejaj fotki,to popatrzymy !!! :grin:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

11 Cze 2010, 19:53

co do wspomnianej wyżej generacji ibizy moge sie wypowiadac w samych superlatywach.

Posiadałem egzemplarz z 91 roku(przed liftingiem).niestety dachowałem więc samochód sie zmarnował ale nawet jeśli chodzi o wypadek strefy zgniotu jak i pirotechniczne napinacze pozwolily mi przeżyc ten badz co badz poważny wypadek.

Samochód jeździł w mojej rodzinie od 96 roku bez wiekszych napraw.

Posiadałem wersje z silnikiem 1.2 z wielopunktowym wtryskiem paliwa.przy tak małem pojemności skokowej miał 75km co przy masie ok 850kg dawało naprawde duża frajde z jazdy(0-100 ponizej ok 10sek).
Silnik konstruowany przy wsółpracy Seata Volkswagena i Porsche.Konstruktorzy dostali proste instrukcje - stworzyc ekonomiczny silnik nadajacy sie do sportowej jazdy.i sie udało.
spalanie benzyny na poziomie 5-6litrów
gazu 7-8litrów.

to dobry wynik.

Samochód dobrze wykończony, przestronny i dynamiczny.

Trzeba szukac dobrze utrzymanego egzemplarza.niestety z racji mocy auto jest nieraz porzadnie katowane.
xavier
Nowicjusz

Miejscowość: Woźniki

11 Cze 2010, 20:27

Barol91 szukaj czegoś ze stajni Daewoo-FSO :lol:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

11 Cze 2010, 20:52

Ta Micra co zalinkowałeś to próchno a do tego bita...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Z9 Convertible 2000
    Projekt BMW Z9 Convertible skupia się przede wszystkim wokół wnętrza, które ma ułatwiać podróżowanie i pozwolić kierowcy skoncentrować się na wykonywaniu podstawowych zadań poprzez wykorzystanie technologii ...

11 Cze 2010, 21:39

artur73 no masz racje :mrgreen: ale mam dylemat czego szukać a co do linków to będę szukał nie tylko przez internet ale też wiadomo wśród znajomych,może gdzieś na parkingu jakiegoś wypatrze albo cos.

krikus w tej kwocie z Daewoo to Tico (odrazu mówie że odpada,choć przez moment troche nad nim myślałem ale nie przemawia do mnie ta słaba blacha),Nexia i Espero ale to już są z większymi silnikami niż te co ja chce no i Espero jest w sedanie a takiego dużego jak narazie nie potrzebuje.

kubuch ta Micra podana jest tylko poglądowo o jaki konkretny egzemplarz mi chodzi,bo pare aut z linków co podałem to sam wiem że są to trupy.

beybe i xavier wielkie dzięki za opinie i czekam na dalsze odnośnie innych autek.
Barol
Awatar użytkownika

11 Cze 2010, 22:08

Ze swojej strony mogę polecić Micrę :) sam mam i naprawdę świetne auto. Jak sam dobrze wiesz to po zakupie należy zrobić pakiet startowy :) Czyli rozrząd, olej i inne cuda. Micra ma rozrząd na łańcuszku więc odchodzi jakiś koszt. Dodatkowo to jakby nie było jeden z ostatnich Japończyków więc naprawdę wytrzymały.

P.S. Barol ja jak pewnie wiesz będę sprzedawał swoją Niunie i po starej forumowej znajomości możemy się jakoś dogadać :) Fotki mogę Ci na e-mail puścić. Właśnie planuje zmianę lipiec-sierpień.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Typ: Kombi

11 Cze 2010, 22:25

Sebastianos napisał(a):Micra ma rozrząd na łańcuszku więc odchodzi jakiś koszt.

Oj niestety łańcuszek w Micrze potrafi spłatać figla a wymiana rozrządu w takiej K11 to koszt zbliżony do budżetu barola na auto :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

11 Cze 2010, 22:29

U mnie wymieniony 50 tys. km więc jeszcze zdrowo polata :grin: No jak się zerwie to raczej kiepsko, ale wiesz, zawsze mechanik może sprawdzić stan łańcuszka i powiedzieć jak to wygląda. Z paskiem taka sztuczka raczej nie wyjdzie.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Cze 2010, 07:41

A ile byś chciał za swoją piekną??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2010, 11:11

Coś ok 4k do negocjacji. A na początku lipca przegląd robię jeszcze więc będzie z głowy na rok. Jak coś to pisz na PW.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Cze 2010, 13:29

Poszło PW ale dalej czekam na opinie aut które wymieniłem powyżej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika