Kupilem auto i oddalem je. Czekam na kase

19 Lis 2013, 22:06

Witam
kupilem ponad 2 tygodnie temu samochod, jednak po 2 dniowej jezdzie doszedlem do tego, ze sprzedawca ostro naklamal i sprzedal mi auto, ktore wymaga na starcie wkladu 1000zl. Dogadalismy sie, ze mu je oddam a on sobie je naprawi i sprzeda drozej. Kase odda jak zostanie srzedane.

Mam spisana z nim umowe, czy mam jakis okreslony czas, ze zostanie ona uniewazniona i przepadnie mi auto lub pieniadze? moze mnie jakos zrobic ?
renodor1
Nowicjusz

Auto: brak

19 Lis 2013, 22:12

A co Ty myślałeś że używane auto będzie jak z salonu? 1000zł to podstawa na początku.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Lis 2013, 22:14

tu juz nie chodzi o to co myslalem, kwestia, tego, ze nie mam ani auta ani papierow i teoretycznie czekam na zwrot kasy. Tylko teraz pytanie czy posiadajac tylko umowe, moge stracic i auto i pieniadze?
renodor1
Nowicjusz

19 Lis 2013, 22:24

Jeśli masz umowę to przecież auto jest twoje.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1998

19 Lis 2013, 22:27

ale nie ma jakiegos terminu na przerejstrowanie auta? mam umowe kupna, ale nie mam nic pozatym. Moze przeciez sprzedac komus innemu i wpisac w sprzedazy ponownej inna date, wczesniejsza od mojej.
renodor1
Nowicjusz

19 Lis 2013, 23:06

Auto było kupione w komisie czy u osoby prywatnej?
mrowa66
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus Titanium
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...

19 Lis 2013, 23:33

osoba prywatna
renodor1
Nowicjusz

19 Lis 2013, 23:48

renodor1 napisał(a):Witam
kupilem ponad 2 tygodnie temu samochod, jednak po 2 dniowej jezdzie doszedlem do tego, ze sprzedawca ostro naklamal i sprzedal mi auto, ktore wymaga na starcie wkladu 1000zl. Dogadalismy sie, ze mu je oddam a on sobie je naprawi i sprzeda drozej. Kase odda jak zostanie srzedane.

Mam spisana z nim umowe, czy mam jakis okreslony czas, ze zostanie ona uniewazniona i przepadnie mi auto lub pieniadze? moze mnie jakos zrobic poporstu w hu ja?

Po pierwsze trafiłeś na bardzo dziwnego sprzedawcę. Z całym szacunkiem ale gdyby do mnie po 2 dniach wrócił kupujący chcąc oddać kupiony używany samochód to by wyleciał na kopniaka.

Jak na moje to sprzedawca coś ostro kręci a efekt tego taki, że zostałeś bez samochodu i bez pieniędzy.
Co do terminu na przerejestrowanie to o ile się nie mylę ustawowo jest to 30 dni, w teorii. W praktyce nikt tego nie sprawdza i ewentualna kara za niedotrzymanie terminu nie została przewidziana.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

20 Lis 2013, 00:09

Sprzedający nie ma obowiązku przyjąć auta, które sprzedał. Spisaliście umowę kupna - sprzedaży,w której zapewne był zapis, że zapoznałeś się ze stanem faktycznym auta. Jeśli zwróciłeś mu auto bez żadnego pokwitowania, pisma to jesteś w czarnej dziurze raczej. Jak mu teraz udowodnisz, że oddałeś auto?
mrowa66
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus Titanium
Rok produkcji: 2013

21 Lis 2013, 07:42

Zawsze masz prawo zwrócić auto z uwagi na tzw. wady ukryte - przepisy są uregulowane w ustawie

lektura:

"Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej

Prezentowana ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, jest głównym narzędziem klienta (konsumenta). Naszym zdaniem, jest to lektura obowiązkowa każdego świadomego konsumenta, który chce skutecznie dochodzić swojego od sprzedawców na drodze prawnej. Ustawa chroni prawa konsumenta czyli kupującego. Zawiera różnego rodzaju obowiązki sprzedawcy wobec nabywcy towaru. Reguluje jakże istotne kwestie niezgodności towaru z umową, które to uregulowania mogą zastąpić w praktyce dochodzenie swoich praw na drodze postępowania gwarancyjnego. Ustawa tłumaczy jak przebiega reklamacja towaru. Mówi też o gwarancji na towar. Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny), taką osobę można określić jako konsumenta. Trzeba wiedzieć, że przepisów tej ustawy nie stosuje się do sprzedaży energii elektrycznej, jak również do gazu i wody oraz do sprzedaży egzekucyjnej oraz sprzedaży dokonywanej w postępowaniu upadłościowym albo innym postępowaniu sądowym. Proszę nie zapominać o ścieżce reklamacyjnej zaproponowanej przez nasz portal (złóż reklamację), jednakże wcześniej należy spróbować drogi prawnej, a ta nie jest możliwa bez znajomości przepisów ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.
"

myślę, że jeżeli chodzi o naprawę wartości 1000 zł to jesteś w stanie dogadać się ze sprzedającym ... jeżeli odpowiada Ci auto to można iść w tym kierunku - uważam natomiast, że jeżeli doszedłeś do wniosku - "te auto mi jednak nie pasuje" to jest to mało wporządku wobec sprzedającego bo jednak jesteś osobą dorosłą i podejmujesz (powinieneś) podejmować świadome decyzje...

Na przerejestrowanie masz 30 dni, natomiast z uwagi na fakt że ustawodowaca nie przewidział żadnej sankcji za nie wykonanie tego "nakazu" ludzie mają to głęboko w tyłku ;))

Komis w tym przypadku idzie na łatwiznę, gdyż teraz ma kasę - więc sprzedaje samochód tylko i wyłącznie w celu zaroobku małej kwoty - i nie będzie aż tak się w to angażować ... - musi/powinien oddać kasę odrazu i anulować f-rę.
Nighthunter
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 12 1983
Auto: Insignia
Silnik: 2.0 CDTI
Rok produkcji: 2010

21 Lis 2013, 18:28

Dla mnie to trochę dziwna sprawa, a najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nie masz ani kasy ani auta, radzę coś z tym szybko zrobić aby potem się nie zdziwić.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

21 Lis 2013, 19:15

Zgłasza na policje kradzież auta i na drugi dzień ma je z powrotem.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 1998

21 Lis 2013, 19:37

Nighthunter napisał(a):Zawsze masz prawo zwrócić auto z uwagi na tzw. wady ukryte - przepisy są uregulowane w ustawie
Tylko w teorii:) W praktyce nic nie zdziała, zapewniam Cie ;)

Prawda jest taka, że kupujący dał z siebie zrobić jelenia kupując samochód z wadami i po raz drugi oddając samochód nie otrzymując pieniędzy. Głupich nie sieją, sami się rodzą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

21 Lis 2013, 20:40

Nie ma co wałkować tematu. To pewnie jakiś nie zdecydowany gówniarz sie napalił który sam nie wie czego chce i zapewne już tu nawet nie zagląda.

Temat do zamknięcia :!:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

22 Lis 2013, 08:14

krikus napisał(a):Temat do zamknięcia

Poczekamy jeszcze - to dopiero trzydni..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011