25 Sty 2011, 20:17
Witam jestem nowy na forum, ale jedna rzecz po przeczytaniu tego tematu, która nie daje mi spokoju. Chodzi mi o opony "zawsze lepsze na oś pędną", jak pisze autor. To gdzie jakie opony założyć (lepsze czy gorsze) na oś, powinna to być własna decyzja użytkownika.
- Samochody z napędem na przód : (w samochodach z tylnym napędem większość uślizgów jest na tylnej osi. Zalecane lepsze opony na tył.)
- lepsze opony na przedniej osi będą powodować, że auto będzie lepiej hamowało i przyspieszało. Samochód z tak założonymi oponami jest, bardziej podatny na uślizgi tylnej osi.
- lepsze opony na tylnej osi będą powodować, że auto będzie gorzej hamowało i przyspieszało. Samochód jest podatny na uślizgi przedniej osi.
Każdy kierowca powinien wiedzieć, których poślizgów się boi bardziej pod sterownych, czy nadsterownych. Wśród kierowców krąży MIT, o tym, że lepsze opony zakłada się na oś pędną. Zawsze lepszy komplet opon należałoby zakładać na tylną oś, ponieważ to tylna oś odpowiada za stabilizacje pojazdu. Innym argumentem jest to, że takie umiejscowienie lepszych opon, poprawia bezpieczeństwo. Prosty przykład : jest ślisko my wchodzimy w zakręt i wypadamy z niego, to który poślizg będzie bezpieczniejszy pod czy nad sterowny. Niech każdy sam sobie odpowie na to pytanie. Wiem, że się trochę powymądrzałem, ale uważam, że każdy kierowca powinien o tym wiedzieć.