Kupno auta a brak jego rejestracji przez aktualnego właściciela

13 Cze 2022, 10:17

Wczoraj kupowałem Hondę Accord.
Już podpisywałem umowę, już witałem się z gąską, kiedy zorientowałem się, że dowód rejestracyjny jest na jeszcze poprzedniego właściciela (od którego w zeszłym roku auto kupił typ, który teraz mi je sprzedawał). Wszystko inne się zgadza, sprzedawca (Ukrainiec) zapewniał, że był zgłosić zakup w Urzędzie Komunikacji. Wygląda to tak, jakby nie przerejestrował Hondy na siebie (tablice też zgadzają się z dowodem).

Wiecie może jak da radę to wyjaśnić? I - przede wszystkim - czy będę w stanie dysponując umową (choć w zasadzie tylko jej skanem) kupna auta przez aktualnego właściciela, zarejestrować je na siebie?

Na razie od kupienia samochodu odstąpiłem, ale jakby nie byloby z formalnościami, chętnie bym jednak zakupił
vingilot85
Obserwowany

13 Cze 2022, 10:28

Według przepisów powinien on auto zarejestrować na siebie w Ciągu 30 dni. Ty nie wiesz czy on zgłosił jego kupno czy też nie ale kupując od niego samochód który nie został przerejestrowany musisz dostać od niego oryginał umowy (faktury) między nim, a poprzednim właścicielem. Do tego dochodzi wasza umowa. Bez tych dokumentów nie zarejestrujesz auta kopia nic tu nie pomoże.

vingilot85 napisał(a):Na razie od kupienia samochodu odstąpiłem, ale jakby nie byloby z formalnościami, chętnie bym jednak zakupił
Dobrze, że się zorientowałeś, postąpiłeś słusznie. Najlepsze wyjście w tym przypadku to telefon do twojego WK i pytanie czy nie będzie problemu z rejestracją oczywiście jak byś dostał oryginał poprzedniej umowy.

Do tego sprawdź jeszcze czy ma ważne ubezpieczenie OC.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Cze 2022, 10:32

Ok. Dzięki wielkie. Potwierdza się z tym co słyszałem.

Jak facet nie znajdzie oryginalnej umowy kupna z zeszłego roku, to nie będę się pakować w śliską sprawę
vingilot85
Obserwowany

13 Cze 2022, 11:16

vingilot85 napisał(a):Jak facet nie znajdzie oryginalnej umowy kupna z zeszłego roku, to nie będę się pakować w śliską sprawę
Dokładnie. Poza tym robiąc kopię musiał mieć oryginał, kopi nie robi się od razu po kupnie :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Cze 2022, 06:13

Do rejestracji musisz mieć "ciągłość dokumentów własności" w oryginale, gdyż organ administracji musi dokonać jego odpisu za zgodność z oryginałem.

2. W przypadku gdy dane odnoszące się do zbywcy pojazdu zawarte w dowodzie własności pojazdu dołączonym do wniosku o rejestrację są niezgodne z danymi właściciela pojazdu zawartymi w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu, jeżeli była wydana, dowodem własności są wszystkie dokumenty potwierdzające fakt przeniesienia prawa własności pojazdu
LimonQ
Nowicjusz