Parkowanie na drodze dwukierunkowej po lewej stronie

15 Cze 2022, 15:58

Cześć,

Mam pytanie, czy jadąc prawym pasem na drodze dwukierunkowej z której z dwóch stron są wyznaczone miejsca do parkowania, mogę przeciąć pasy, skręcić w lewo i zaparkować po lewej stronie, jeśli oczywiście z naprzeciwka nie zmierza w moją stronę żaden pojazd?

Mowa tutaj o drodze miejskiej ze średnim natężeniem ruchu.

Dzięki,
tmoa
Obserwowany

15 Cze 2022, 21:22

tmoa napisał(a):Mam pytanie, czy jadąc prawym pasem na drodze dwukierunkowej z której z dwóch stron są wyznaczone miejsca do parkowania, mogę przeciąć pasy, skręcić w lewo i zaparkować po lewej stronie, jeśli oczywiście z naprzeciwka nie zmierza w moją stronę żaden pojazd?

I tak i ... nie. Wszystko zależy od sytuacji. Reguluje to art. 49 ust. 1 pkt 7 PRD
" Zabrania się zatrzymania pojazdu na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu"
Niestety ustawodawca nie wyjaśnił nigdzie co to znaczy jezdnia dwukierunkowa o małym ruchu...
Tak więc z zasady lepiej po lewej nie parkować.
Zapewne chodzi o to, że podczas wjeżdżania czy wyjeżdżania z miejsca postojowego trzeba przeciąć pas drogi przeciwnego kierunku, co na drodze z dużym natężeniem ruchu może powodować zagrożenie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Cze 2022, 09:42

W takim przypadku jeżeli masz miejsce wolne to lepiej zawrócić i mieć spokój bo i z wyjazdem będzie łatwiej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Citroen C5 III x7 opinie, problemy, usterki, wady, zalety
    Opinia na podstawie własnego auta i własnych doświadczeń z nim związanych Citroen C5 2016 wersja Exclusive sport w wersji nadwozia Tourer napędzany silnikiem 2.0 BlueHDI 180 KM i automatyczną skrzynią biegów o przebiegu ...