Kupno auta bez papierów

21 Mar 2020, 20:59

Witam mam problem odnośnie auta, mianowicie chciałbym kupić pierwsze auto i trafiła mi się okazja lecz sprzedawca nie posiada dowodu rejestracyjnego, karty pojazdu oraz jeździ na rejestracji samochodowej z innego swojego pojazdu. Pytanie jest czy bez tych dokumentów oraz poprzedniej rejestracji samochodowej mogę zarejestrować samochód na siebie oraz z jakimi kosztami by się to wiązało. Dodam jeszcze że sprzedawca podał mi numer VIN i twierdzi że ma komplet dokumentów do rejestracji. Jestem zielony w tych sprawach dlatego przepraszam jeśli pytanie jest idiotyczne po prostu nie chce wejść na minę. Z góry dziękuję za odpowiedz.
Lukstar
Obserwowany

0

21 Mar 2020, 22:48

Jeżeli ma dokumenty więc niech go na siebie zarejestruje.Ty tego w obecnym stanie na pewno nie zarejestrujesz,a jeżeli go kupisz to w zasadzie posłuży ci jako kurnik.Słowo "okazja" już powoduje że powinna ci zapalić się czerwona lampka.Taki swoisty check engine
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997
0

21 Mar 2020, 23:37

Gratis pewnie dorzuci Ci numer VIN na blaszce abyś mógł zrobić szczepa. Trzymaj się od takich kombinacji z daleka jak nie chcesz mieć problemów aby zaoszczędzić kilka złotych?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

23 Mar 2020, 18:19

Lukstar napisał(a):Witam mam problem odnośnie auta, mianowicie chciałbym kupić pierwsze auto i trafiła mi się okazja lecz sprzedawca nie posiada dowodu rejestracyjnego, karty pojazdu oraz jeździ na rejestracji samochodowej z innego swojego pojazdu.

Lukstar napisał(a): Dodam jeszcze że sprzedawca podał mi numer VIN i twierdzi że ma komplet dokumentów do rejestracji.

No to ma ten DR i KP? Bo to jest właśnie komplet dokumentów do rejestracji. Plus umowa KS oczywiście.
Lukstar napisał(a):oraz jeździ na rejestracji samochodowej z innego swojego pojazdu.

Podaj na pw dane, adres i jakie to auto i numery rejestracyjne. Gość będzie się ostro tłumaczył za fałszowanie dokumentów....
Lukstar napisał(a):Jestem zielony w tych sprawach dlatego przepraszam jeśli pytanie jest idiotyczne po prostu nie chce wejść na minę.

I bardzo dobrze, że najpierw odwiedziłeś nasze forum, bo wpakowałbyś się w kłopoty jak nie wiem co...Odpuść sobie to auto i nawet się do niego nie zbliżaj. A tak swoją drogą, ciekawe, czy gość płaci OC...Dodatkowe kłopoty będzie miał....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

23 Mar 2020, 19:06

Zamieszczę jako przestrogę dla innych. Kupiłem w ubiegłym roku samochód bez dowodu rejestracyjnego. Nie zauważyłem, że nie ma dowodu w dokumentach, a sprzedający nie zauważył, że go brakuje. Nie zrobił tego ze złej woli. Zaangażował się też w ogarnięcie sprawy w urzędzie. Jest karta pojazdu, OC, nawet rachunek z zakupu samochodu w salonie i wydruki wszystkich przeglądów, ale brak dowodu rejestracyjnego. Urzędnicy w WK też wykazali się zrozumieniem, ale muszą działać w oparciu o przepisy i nie mogą interpretować ich po swojemu.
Sprawa jeszcze się ciągnie. Mam nadzieję na zakończenie w najbliższym miesiącu. Od rozpoczęcia procedury samochód ma taki sam status jak auto z zabranym dowodem rejestracyjnym, więc użytkować go nie wolno.

Nie zbliżaj się nawet do ofert, gdzie czegoś brakuje i zgłaszaj takie coś na policję, bo koleś przekręci kogoś na kasę. Albo podaj tu link do tego ogłoszenia.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna
0

29 Mar 2020, 01:32

[link do oferty na Olx wygasł]
Tu jest link do auta. Zdjęcia sprytnie zrobione aby nie było widać tych tablic. Dodam jeszcze że przez telefon facet twierdzi że wszystko ma przyjechaliśmy do niego zanim napisałem wątek na forum, żeby zobaczyć auto. Okazało się że nic do niego nie posiada jedynie numer vin, gdy jeździliśmy unikał policji. Także powiedział że gdy miał stłuczkę to uciekł z miejsca zdarzenia.
Lukstar
Obserwowany

0

29 Mar 2020, 19:01

a ty dalej brniesz z tym tematem
bez dowodu rejestracyjnego nie kupuje się samochodu, z zagranicy nie wiadomo z jakiego powodu nie ma tego dowodu,
może być sytuacja taka że w ogóle nie będzie się dało zarejestrować takiego pojazdu, są takie przypadki.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
0

29 Mar 2020, 21:15

W temacie wszystko wyjaśnione i nie ma co więcej dopisywać. Zamykam.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0