Potrzebuję Pomocy, fachowej rady!

31 Mar 2020, 13:51

Witam, problem dotyczy - Kończy się przegląd ( tablice PL), przebywam poza granicami.a dokładnie w NL. W zaistnialej sytuacji która panuje nie mogę pojechac do PL na badania w NL oglasza sie Polska stacja kontroli pojazdów z wpisem w Polsce. Dzwoniłem i rozmawiałem z miłą panią która potwierdziła zgodności z ogłoszeniem. Twierdzi że dokumenty są wysyłane do PL tam sie czy ktoś to załatwia i odsyła z powrotem. Do tego czasu wystawiają jakieś zaświadczenie na podstawie którego można się poruszać. Koszt badania 250euro.Napiszcie co mam robić, wiem że za brak przegladu są kłopoty, ale ta opcja w NL wydaje mi aię wałkiem, Czekam na opinie waszei poradę, dzieki
JMU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0

31 Mar 2020, 14:43

JMU napisał(a): Kończy się przegląd ( tablice PL), przebywam poza granicami.
Przegląd tech.pojazdu zarejestrowanego w PL możesz tylko i wyłącznie wykonać w PL.
JMU napisał(a): ale ta opcja w NL wydaje mi aię wałkiem,
Całkiem dobrze kumasz.To jest super wałek... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

31 Mar 2020, 16:25

Migi60 napisał(a):Przegląd tech.pojazdu zarejestrowanego w PL możesz tylko i wyłącznie wykonać w PL
tu akurat się nie zgodzę bo można robić w każdym kraju bez problemu z tym że w razie wypadku/kolizji które Ty spowodujesz Twój ubezpieczyciel się wyprze odpowiedzialności i zostaniesz z tym sam.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Mar 2020, 16:38

Kao napisał(a): można robić w każdym kraju bez problemu
Kao napisał(a):w razie wypadku/kolizji które Ty spowodujesz Twój ubezpieczyciel się wyprze odpowiedzialności i zostaniesz z tym sam.
Czyli jednak tylko i wyłącznie w kraju zeby wszystko było w zgodzie z przepisami.Trochę lat w tym temacie przepracowałem jednak nigdy nie widziałem w DR pieczatki potwierdzającej wykonanie badania tech.wykonanego w innym kraju...Może nie miałem szczęścia tego zobaczyć... :?: :D
Ps.Byli owszem z samymi DR bo akurat pojazd znajdował się w Francji,Norwegi itp. ... :D
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Mar 2020, 17:15

Bo w większości krajów nie bije się pieczątek w DR tylko dostajesz na oddzielnej kartce ew. Dodatkowo wklejka na szybę jak np w UK czy FR. Jest to wszystko legalnie w systemie ale niestety systemy nie są połączone miedzykrajowo.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Mar 2020, 17:48

Kao napisał(a): ale niestety systemy nie są połączone miedzykrajowo.
Czyli ja by na to nie patrzył jestesmy w punkcie wyjscia czyli nie legalnego badania tech.pojazdu... :(
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan X-Trail - segment crossoverów
    Nowy model łączy w sobie uznane tradycje Nissana w segmencie 4x4 z nowymi rozwiązaniami technicznymi czerpiącymi inspiracje z przełomowych crossoverów marki. Wynikiem tego połączenia jest samochód definiujący ...

31 Mar 2020, 18:08

No i tak i nie. Badanie jest potwierdzeniem że auto jest sprawne, na takowym badaniu możesz spokojnie użytkować auto na terenie kraju gdzie zostało zrobione badanie ponieważ widnieje w systemie ale polski system nie ma możliwości zweryfikowanie tego, druga sprawa ze tez są inne przepisy, np we fr badanie techniczne są na 2 lata na auta osobowe w w Pl na rok, dlatego też to nie może wspólnie funkcjonować
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Mar 2020, 18:44

Czyli jak by na to nie patrzył w tym przypadku tylko i wyłącznie kraj gdzie pojazd jest zarejestrowany czyli:POLSKA... :ok:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Mar 2020, 19:16

Tak ale jeżeli nie ma możliwości zrobienia polskiego BT to nie ma przeciwskazań do zrobienia zagranicznego.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Kwi 2020, 10:12

Witam, wielkie dzięki za wasze opinie, u świadczyły mnie w decyzji. Zrobie zwykly przeglad APK, a jak tylko będzie można przekraczać granicę to udam się do najbliższej Stacji kontroli pojazdów,
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
JMU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0