Kupno auta, malutki problem;)

27 Gru 2009, 20:59

Witajcie!:) Mam maly problem, otóż chcialbym kupic swój własny samochod, i nie wiem jaki. Mam sprecyzowane wymagania, wiec licze na konkretne odpowiedzi.

A oto wymagania:

Budżet - do 15,000zl (max. 20 tysięcy)
Hatchback(lub cos w tym stylu; :smile: )
Diesel (ewentualnie Benzyna+LPG, choć preferuje pierwszą opcje)
Spalanie - w granicach zdrowego rozsądku i portfela :smile:
Rocznik - 2000r+

Autko bedzie potrzebne zazwyczaj do jazdy po mieście, ewentualnie na rzadkie wypady około 50-70 kilometrow za miasto.

Myslalem o kilku autkach m.in. o Oplu Astrze II, Peugeot 206 czy Fiacie Punto.
Mam nadzieje ze doradzicie mi cos, bo naprawde nie wiem co wybrac. Z góry dziękuje :smile:

Zapomnialem dodać iż najlepiej jakby to było autko 5 drzwiowe. :)
Ostatnio edytowany przez fifi150, 27 Gru 2009, 21:09, edytowano w sumie 1 raz
fifi150
Nowicjusz

Auto: brak

27 Gru 2009, 21:01

https://www.forumsamochodowe.pl/wybor-au ... t27641.htm

5 tematów pod Twoim ;)
Myślę ze mamy podobne wymagania, więc lektura może być przydatna.

A gdyby nie chciało Ci się czytać:
Golf IV
Audi A3
Honda Civic
;)
Martinuz
Nowicjusz

27 Gru 2009, 21:04

Dzieki wielkie, nie zauwazyłem, przepraszam.. moja wina ;)
Mimo tego tutaj też mozecie się wypowiadać, co myslicie o moich typach?
fifi150
Nowicjusz

27 Gru 2009, 21:07

Opel astra z tej trojki bez dwoch zdan.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

27 Gru 2009, 21:10

Jeśli chodzi o twoje typy:
Peugot, zwany pechotem - 206 - dość mały, dość stary technicznie, nie wart raczej uwagi ;)
Fiat Punto - jedyny wart uwagi to grande punto, a to trochę inna cena.
Opel Astra II - bardzo przyzwoite samochody, jako uzytkownik astry I nie moge zlego slowa o niej powiedziec.
Ale zdecyduj sie, o jaki segment Ci chodzi ;)
Raz chcesz 206, raz Astre. W bagazniku Astry II zmiescisz prawie całą 206 ;)
Proponuję zaznajomić się z VW Golfem / Polo, samochody niezbyt drogie, dość niezawodne ;)
Miałem identyczny dylemat, i jestem raczej zdecydowany na Audi A3 z silnikiem 1.9TDI, można je mieć za ok 20 000.
Martinuz
Nowicjusz

27 Gru 2009, 23:05

Dlaczego Peugeot 206 jest stary technologicznie? Przecież to mniej więcej ten sam okres co Astra II?

Do 15 tys. zł na pewno dobrym wyborem jest Astra II 1.6 16v (101 KM) + LPG. Jeżeli decydujesz się na gaz, to możesz brać silnik 2.0. Będzie więcej palić, ale cena LPG jest korzystna, a jednak silnik 2-litrowy ma ponad 130 KM, więc różnica mocno odczuwalna.

Możesz poszukać również Forda Focusa 1.8 TDDI (90 KM). Focusy wychodziły z dieslami TDDI i TDCI, te drugie są nowocześniejsze, ale nieco bardziej wrażliwe na paliwo. Bezpieczniejszą opcją są więc silniki starszej generacji. O silnikach benzynowych w Focusach nie słyszałem niczego dobrego.

Stać Cię również na Mazdę 323F po liftingu. Auto naprawdę fajnie wygląda i jest rzeczywiście niemal bezawaryjne. Wybieraj silnik benzynowy, zakładaj sekwencję i można śmigać.

Jeżeli masz 20 tys. zł możesz poszukać Fiata Stilo z silnikiem 1.9 JTD 115 KM. Jeden z najlepszych diesli jakie są na rynku. Oczywiście, aby wydawać tyle kasy musisz mieć przekonanie do Fiatów. Choć akurat taki dieselek jest dobrym wyborem.

Jeżeli ciągle chcesz dobić do 20 tys. zł (albo nawet trochę wyżej) to możesz wybrać jeszcze wśród Seatów:
-pierwszy to Seat Ibiza III generacji. Ale za ta kwotę znajdziesz pewnie z silnikiem 1.4 w benzynie. Trochę mało, żeby poświrować na drodze, ale daje sobie radę. Na pewno znajdziesz Ibizę II FL z silnikiem 1.9 TDI 110 KM. Bardzo dobra jednostka napędowa i jak na tak małe autko w zupełności wystarcza.
-druga propozycja to starszy Seat Leon. Możesz szukać też silnika 1.9 TDI 110 KM, choć w tym aucie aż prosi się o wersję 130 KM. Ewentualnie 2 litrowa benzyna.

Propozycji jest naprawdę sporo i masz w czym wybierać.
Mogę Cię tylko zmartwić, że szukasz chyba w najbardziej popularnym przedziale cenowym.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Gru 2009, 02:08

W sumie j.w., ale Opla i Forda raczej bym odpuścił, a Fiat to sprawa dyskusyjna.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Gru 2009, 09:12

Jeśli ma być trochę emocji:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jeśli ma być spokojnie i oszczędnie:
[link do oferty na Allegro wygasł]
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

29 Gru 2009, 15:04

Fiat Punto i bez gadania
szerokośći
szcherokeez
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa Bemowo/Mokotów

29 Gru 2009, 16:03

@szcherokeez
O jakim fiacie mówisz?:)

Po opiniach dotyczących peugota 206 jednak chyba sie nie zdecyduję na to autko. Większość opinii negatywnych, ciągłe narzekania, awarie.. to nie dla mnie;)

Co myślicie o Corsie trzeciej generacji? Macie jakies wspomnienia z tym samochodem? Jak z czesciami? Zamienniki? I to samo z mazda? Jak z dostępnośćia i cena?
fifi150
Nowicjusz

29 Gru 2009, 16:41

Absolutnie nie 206. Miałem doświadczenie z tymi samochodami jako flotowe w firmie. Nie wiem czy są technicznie nowoczesne czy stare, ale na pewno bardzo awaryjne. Firma szybciutko się wycofała i przeszła na Yarisy. Problem doczyczył większości aut. Moim faworytem był by Ford Focus 1.8 TDDI. Nowoczesny design nadwozia i wnętrza. Jedne z najlepszych właściwości jezdnych w klasie kompaktów w tamtych latach. Silnik dość stary konstrukcyjnie, ale za to mało awaryjny w porównaniu z TDCI, trwałe zawieszenie. Tańsze ubezpieczenie AC w porównaniu np. z Golfem IV i Audi A3. No i oczywiście mniejsze ryzyko kradzieży niż w przypadku aut z koncernu VAG. Uważaj tylko na auta flotowe.
mistrz27
Początkujący

30 Gru 2009, 22:36

Oczywiście 206 bym wykluczył całkowicie z poszukiwania... Po prostu inne auta są mniej problemowe.
Lepszy byłby Fiat Punto z 1,3 Jtd albo jeszcze lepiej Corsa z C z tym samym silnikiem diesla co Punciak 1,3 .
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

31 Gru 2009, 17:33

fifi150 napisał(a):O jakim fiacie mówisz?:)

Punto
szerokośći
szcherokeez
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa Bemowo/Mokotów