23 Kwi 2015, 12:40
Witam, na poczatku wypada sie przywitac. Mam 22 lata, jest to moj pierwszy post na Waszym forum. Obecnie jezdze Astra G 1.4 16V 90 KM z LPG. W okolicach wakacji planuje zmiane auta. Kwota na auto to ok 13-14 tysiecy zlotych. Mam maly dylemat odnosnie zmiany auta. Otoz brat oferuje mi sprzedaz jego samochodu za 12 tysiecy(jezdzi Astra H 1,7 CDTI z 2004 roku, hatchback, sprowadzony kilka lat temu z Holandii). Samochod, z tego co zaobserwowalem nie nalezy do zbytnio awaryjnych. Brat praktycznie tylko tankuje i jezdzi. Wiem, ze ciezko znalezc taka astre w tych pieniadzach ale brat mowi, ze woli mi sprzedac taniej bo jestesmy rodzina niz obcemu za wiecej. Jego samochod ma najechane ok 220 000 km, przebieg jest autentyczny, malowana byla tylko maska - z winy brata. Pozostale elementy nie malowane, szyby z tego samego rocznika. Ja sam naleze do osob, ktore dbaja o samochod, wszystkich napraw dokonuje po zauwazeniu pierwszych oznak nieprawidlowej pracy, po prostu nie lubie miec swiadomosci, ze cos jest nietak z autem. No i tu jest dylemat. Jestem osoba mloda, niedlugo koncze studia. Bardzo podobaja mi sie BMW e46, do tej pory myslalem nad kupnem takowej. W przypadku bmw interesowalyby mnie silniki zasilane benzyna+gazem(318 lub 320 - 118 lub 150 konny o ile sie nie myle), wersje raczej przedliftowe. Moje roczne przebiegi to ok 15-20 tysiecy kilometrow, 60% trasa, reszta miasto. I tu nasuwa sie pytanie, czy kupic pewny ale jednak mniej "zywiolowy" samochod od brata, czy auto z charakterem jakim wedlug mnie jest BMW. Czy koszty eksploatacji BMW beda znacznie przekraczac koszty eksploatacji Astry? Czy w tych pieniadzach idzie znalezc cos rozsadnego? Mlodosc ma swoje prawa i chcialbym posmakowac choc namiastki motoryzacji. Wczesniej myslalem takze nad Audi A4 1.9 tdi ale jakos tak BMW bardziej do mnie przemawia. Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi.